Zobacz pełną wersję : B18C4 jaka skrzynia???
Tomi.civic
28-12-08, 20:19
Witam
Właśnie jestem w trakcie kompletowania gratów do swapa na B18C4 jaką skrzynie do tego najlepiej wybrać?? Czytałem że skrzynia od B16 jest krótsza i lepiej sie nadaje do tego silnika.
Mam okazje kupić silnik ze skrzynią z LSD czy cos takie bedzie lepsze?
Nie bardzo znam sie na tym wszystkim :confused:
Misiekemeryt160
28-12-08, 20:23
no LSD to przedewszystkim lepsza trakcja. Szpera to szpera. startujesz z dwóch kół a nie z jednego:)
a co do skrzyni to nie podpowiem bo nie orientuję się jak to tam w b seri z tymi skrzyniami .
ta od c4 jest trochę dłuższa ale tragedii nie ma.
Nie daj sobie wcisnąć kitu ze wypada sie na niej z vteca przy zmianie biegu, bo to kit jakich mało...!
seryjnie w B18C4 witek sie odpala przy 4500, ja mam przesuniętego na 5100 i dalej przy zmianie nie wypadam z fazy;)
ta od c4 jest trochę dłuższa ale tragedii nie ma.
Nie daj sobie wcisnąć kitu ze wypada sie na niej z vteca przy zmianie biegu, bo to kit jakich mało...!
seryjnie w B18C4 witek sie odpala przy 4500, ja mam przesuniętego na 5100 i dalej przy zmianie nie wypadam z fazy;)
o czym ty chloapku mówisz!
w seryjnym b18c4 vtec sie zalacz 5700rpm (licznikowe 6000) i przy zmianie z 1 na 2 jedziesz 500rpm be vteca!!
a co do skrzynki to
a) 1.2.3 z Y21
b) skrzynka z ITRa
c) z EK9
Mam okazje kupić silnik ze skrzynią z LSD czy cos takie bedzie lepsze?to jest seryjna skrzynia od B18C4. Jest o tyle dobra, że jak koledzy napisali ma szperę. To jest jej przewaga nad skrzynią od B16. Najlepiej jest kupić drugą skrzynię od B16 i zmienić pierwsze 3 przełożenia. Samej skrzyni od B16 (właśnie ze względu na brak szpery) bym nie włożył. Ja właśnie jestem po takiej operacji i dziś odbieram skrzynię. Minus tej operacji to koszt minimum 1700PLN z robotą.
Ale to i tak mniej niż skrzynia z ITR czy EK9. Chociaż obie (z tego co wiem) mają krótsze przełożenie główne, czyli do sprintu są jeszcze lepsze.
Starałem się opisać jak bajbardziej zjadliwie :) Mam nadzieję, że juz wiesz na czym stoisz :)
adamos85 skąd ty sie urwałeś?? przy ilu sie faza odpala w b18c4???!!!
pomieszało sie tobi cos z b16 chyba lolo:confused:
sam do niedawna simigałem na serii i chyba wim kiedy mi sie faza odpalała, i teraz po zmianie kompa na p28 z mapą pod b18 i vitkiem na 5100 wiem jak to wyglada, wiec nie wiem o co ci chodzi i gdzie ty takie b18c4 znalazłeś z fazą na 5700?
ale tak jak mówi hikiel najlepiej jeszcze zrobić tak ze pierwsze 3 biegi wsadzić z y21 wtedy jest juz malina.
seryjnie w b18c4 vtec włącza się przy 4700 a to IAB przełącza się przy 5700 i to się wypada z IAB, nie z vteca - prosto to sprawdzić - miernikiem, diodą, zarówką, fałtek lajtem lub czymkolwiek innym co zadziała na 12V
... prosto to sprawdzić - miernikiem, diodą, zarówką, fałtek lajtem lub czymkolwiek innym co zadziała na 12V
Albo nawet starą i sprawdzoną metodą "na ucho" bo w B18 ciężko fałteka nie usłyszeć... :D
no właśnie chyba metoda "na ucho" powoduje, że bardziej słychać IAB :D
Mozna sobie dolot do wnetrza poprowadzic ;) ;P
Slyszalem o przelozeniu glownym z "ls'a" do biegow z b16 w skrzyni z b18 ... ale o co chodzi dokladnie - nie wiem :|
slyszales nie o glownym, tylko o piatce z ls'a - jest dluga, dobra w trase.
jest bardzo dobra przy fd z itra :]
Interesujące. Po swapie b18c4 mam odłączony IAB, vtec ustawiony przez Furious-a na 4900 i od tych obrotów jest górka, później równo.
Co do skrzyni to do s9b włożyć:
2,3,4 z y21 lub sc4
5 z i-ls
1 i fd 4,78 z itr lub:
- 1 z y21 lub s4c
- fd 4,92 pod szpere.
+ odcięcie (nie tylko) .............8500 ?
Tomi.civic
31-12-08, 07:55
Dzieki za odpowiedzi.
Kupuje ori skrzynie od B18, jak bedzie kasa bedzie hybryda :)