Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zimowy problem z chłodzeniem

gemboj_ILTG
28-12-08, 18:07
Dziś pod wieczór gdy odpaliłem auto w pierwszej chwili obroty skoczyly do 2 tys i tak sie utrzymywały ale jak wiadomo mamy mrozy i widocznie ssanie tak pracowało , problem jednak jest inny , ogrzewanie w samochodzie wogole nie działa ... ciagle w nawiewie jest zimne powietrze a wskaznik temperatury silnika bardzo szybko rosnie do gory co moze byc przyczyną ?
Czy możliwe że padla chłodnica a dzien wczesniej wszytsko było dobrze ??
Jaki jest ewentualny koszt takiej chłodnicy??

airman
28-12-08, 18:29
Ja bym zaczął od termostatu, może sie zaciął i nie otwiera obiegu zewnętrznego?

jero11
28-12-08, 18:38
napisz jaki to jaki to model/silnik
co do braku ogrzewania to musisz sprawdzić pod maską czy przesuwając suwak otwiera i zamyka się zwór na wężu idącym do nagrzewnicy.
piszesz że temperatura szybko rośnie, przekracza połowę skali, czy dochodzi prawie do połowy i tak się utrzymuje?

gemboj_ILTG
28-12-08, 18:40
1.5 Vtec

Rośnie praktycznie do maksymalnej części aż do czerwonego pola

skolopendra
28-12-08, 18:41
więc zacznij od

termostatu

PeJot
28-12-08, 19:34
więc zacznij od

I sprawdzenia poziomu płynu :)

black1234
28-12-08, 23:51
a wskaznik temperatury silnika bardzo szybko rosnie do gory co moze byc przyczyną ?

zapal silnik, złap za górny przewód do chłodnicy, jak będzie gorący na rozgrzanym silniku tzn. że termo się otwiera i można wykluczyć...

lokuwawa
29-12-08, 00:26
Mialem to samo sprawdz termostat.

damian.n
29-12-08, 02:04
a ja miałem to samo jak mi pękł wąż od chłodnicy do silnika i nawet po jego wymianie mi sie to działo ponieważ wszystko sie zapowietrzyło i musiałem spuścić płyn chłodniczy i zalewać od nowa. na początek sprawdził bym wszystkie węże

i nie pozwalaj aby auto w ogóle sie grzało bo ja przez to ze przejechałem z dwa razy po 2 km i silnik dwa razy zdążył zagrzać sie na maksa teraz mam do roboty uszczelkę pod głowicą więc uważaj abyś nie powtórzył mojego blędu