Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : blos, problem z ubog± mieszanka

pawel240
27-12-08, 18:17
witam w moim d16z9 od jakiegos czasu mam problem z ubog± mieszank±, mam kolektor 4-2-1 dzieki któremu jak wiadomo w komorze silnika panuje wyzsza temeretura niż przy zwykłym żeliwnym kolektorze, do tego mam stożek na który zrobiłem nadmuch powietrza z otworu na halogen ale nie jest jeszcze w zaden sposób odizolowany od komory silnika i dalej zasysa troche ciepłego powietrza. Do sondy mam podł±czony miernik AFR na którym zauważyłem że gdy silnik nie jest do konca dogrzany mieszanka jest ok a gdy termostat pusci i silnik trzyma swoj± temperature przy stałej predkosci np 100km/h mieszanka robi sie bardzo uboga, gdy delikatnie przyspieszam jest to samo dopiero gdy wcisne gaz tak do 3/4 troche sie zwbogaca, boje sie tak jezdzic zeby nie poprzypalac zaworów, czy może to być spowodowane tym że filtr zaciaga ciepłe powietrze ? czy moze tym ze mój parownik ma zbyt mał± wydajno¶ć ??:confused:
dodam jeszcze ze blos jest zamontowany na rurze fi75 na ¶rodku miedzy przepustnic± a filtrem, mam splanowan± 1mm głowice (CR= 10:1) i chyba nico przyspieszony zapłon tak że do 4tys auto na LPG zauważalnie lepiej przyspiesza niz na pB

NFS
27-12-08, 18:35
pokrec sruba od napiecia membrany na parowniku.

yautja
27-12-08, 20:06
Mam podobnie ale na zwykłym mikserze. Obstawiam zużyty parownik. Możesz spróbować dokręcić ¶rubę od napięcia membrany - je¶li na niedogrzanym silniku jest OK, to znaczy że chyba membrana powinna być sztywniejsza.