Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [cupe 95] światła tylne - choinka.

herman
27-12-08, 16:14
Witam. Potrzebuje fotke tylnych świateł civca cupe
1)na postojowych
2a)na stopie
2b)na stopie przy zapalonych postojach
3)na przeciwmgielnych tylnych

A po co mi to juz tłumacze, od niedawna jestem posiadaczem civica i niedawno spostrzegłem ze kiedy naciskam stop świeci mi sie przycisk od przeciwmgłowych tylnych, a kiedy zapalam przeciwmgłowe to swiecą sie wszystkie światła stopu (łącznie z trzecim światłem stopu) tak jakbym hamował. Kiedy mam przciwmgłowe włączone i naciskam stop to światła jedynie nieco mocniej świecą. Troche pozaglądałem do świeteł tylnych i niezły bałagan ktoś przy nich zrobił z kabelkami i wydaje mi sie ze kwestia to dobrze to spiąć od nowa i bedzie okej. Chyba że przyczyna może być jakaś inna, prosze o jakies rady.

Pozdrawiam P

jacek_bp
27-12-08, 16:43
Na poczatek, porzadek z kablami i sprwadzenie masy w lampach. Brak masy powoduje zamykanie sie obwodów przez zarniki a wtedy to cuda sie dzieja z lampami.

Dario
27-12-08, 18:16
Jak kolega wyżej napisał brak masy powoduje niezłą choineczkę na światełkach, radzę odpiąć jedną stronę i zobaczyć jak będzie a potem drugą bo przyczyna na pewno jest z jednej tylko strony, może ci się coś na tych kabelkach poluzowało i dlatego straciło masę sprawdź to najpierw

herman
28-12-08, 12:38
dzieki za rady posprawdzam to, zobacze jak będzie i najwyzej bede pisał.

piroman
28-12-08, 12:55
moim zdaniem to ktoś tam próbował robic usdm i 4 stopy + 2 przeciwmgielne i pozpinał kable od przeciwmgielnych ze stopami - stad taka choinka. Trzeba by te kable porozdzielać np. stosując diody prostownicze

herman
31-12-08, 12:44
porozpinałem kostki raz z prawej strony raz z lewej i nadal jest choinka czyli słabą masę można wyeliminować.

Co teraz sprawdzic?

piroman
31-12-08, 13:28
sprawdziłeś to co napisałem wyżej czy nie są stopy spięte gdzieś z przeciwgielnymi?? Masz wogole lampy przerobione na usdm czy normalna seria?

herman
01-01-09, 21:17
jeszcze jestem za mało w temacie różnic usdm a serią, napewno na postojowych sie 4 świecą jednocześnie a na stopach też, jutro sprawdzę i napisze jak jest

ukash25
02-01-09, 12:14
Moim zdaniem to babol tkwi w tym,ze sa zamienione kable plusowy od swiatel stopu z plusowym kablem od przeciwmgielnym lub zamienione masy, przypominam ze w kostce od instalacji swiatel. lub podlaczajac trzeci stop podlaczyl plus pod plus od przeciwmgielnych a nie plus od stopu z tad taki efekt .

piroman
02-01-09, 12:56
lub podlaczajac trzeci stop podlaczyl plus pod plus od przeciwmgielnych a nie plus od stopu z tad taki efekt .
wtedy trzeci stop by swiecił tylko przy właczonym przeciwmgielnym

herman
02-01-09, 19:51
światła stopu zrobione są na usdm czyli 4 sie świecą jednocześnie.