Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ABS civic 1.6 sport 2004

piotrkoczur
27-12-08, 13:09
Witam.
Pytanko - podczas hamowania na śliskiej jezdni (pokryta śniegiem i lodem) pompa od ABSu (myślę że to właśnie to urządzenie) pracuje bardzo głośno - wyraźnie to słychać w kabinie. Czy to jest prawidłowy objaw? Dodam że pzy hamowaniu na drodze suchej takiego efektu nie ma. Podobny dzwięk pojawia się zaraz po uruchomieniu silnika, przy pierwszym wciśnięciu pedału hamulca i zanika.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam

civicmax
27-12-08, 15:08
typowy objaw w Hondzie Prelude...ale w civicku tego nie zauwazylem nigdy..

Barti88
27-12-08, 23:25
jeżdze czasem Civicem taty też 7gen i jest to samo...slychac dosyc glośno. Tak musi być i już.

emano
28-12-08, 09:37
Wcale tak nie musi być,u mnie nie ma takiego odgłosu tak więc nie jest to normą...

wojtek5300
28-12-08, 11:51
Ja jezdzę 7 gen D16v1 i nic takiego nie słychac . ABS pracuje cicho i na suchym i śliskim. Czuc tylko na pedale jak pracuje.Ja kiedys myślałem że to pompa ABS tak rano hałasuje a to okazało sie że silniczek stabilizacji lamp tak hałasował .,właśnie rano przy odpalanu i na nierównościach podczas hamowania slychac było taki stukot.

_reggie_
28-12-08, 17:34
A to ciekawe, raczej się nie zgodzę że tak musi być, u mnie tego typu objawów brak, cisza ma być i tak też jest.

pozdro :cool:

marcinw13_2005
28-12-08, 19:31
A u mnie jest tak. Przy ostrym hamowaniu na zwykłej, suchej nawierzchni (np. asfalt) czuję tylko mocne pulsowanie na pedale hamulca. Przy hamowaniu na śliskiej, oblodzonej nawierzchni słyszę i czuję bardzo mocne pulsowanie na pedale hamulca, że czasami mam wrażenie, jakby się klocki hamulcowe "skończyły". :)

lukas-comp
28-12-08, 23:04
Na mokrej i sliskiej nawierzchni slychac delikatna prace pompy.

Robert_F
30-12-08, 17:49
Co znaczy głośno? U mnie też słychać jak pompa pracuje. Ale tak samo jest w samochodach innych marek które mam lub które znam. Czyli to normalne.

Hrabia Von Lesser
02-01-09, 12:37
Potwierdzam post wyżej, jak ABS startuje to troche go słychać i nic w tym dziwnego nie ma. Ale jezeli hałas sie bedzie nasilał to trza mieć na to "ucho"...
Najlepiej sprawdzic caly układ: poziom plynu oraz kiedy był wyminiony, odpowietrzyc, kompa podłączyć, obejrzec rureczki i zaciski...