PDA

Zobacz pełną wersję : Demontaż LPG

galu
26-12-08, 15:00
Witam,
Jakiś czas temu kupiłem civica EJ6 z gazem. Zaczynam teraz się zastanawiać nad jego zdjęciem, stąd moje pytanie do Was czy ktoś juz demontował instalacje ? Chodzi mi bardziej od strony formalnej (papierkowej) co trzeba pozałatwiac i w jakiej kolejności, co jest potrzebne do urzedu i czy trzeba wymianiac dowód czy wystarczy tylko wykreślenie z dowodu, że auto jest na gaz. Chociaż od strony mechanicznej też jestem ciekaw czy jakies części w silniku będzie trzeba zastąpić nowymi ?

Pozdrawiam

piroman
26-12-08, 15:04
Jaka to instalka? Sekwencja czy zwykła II gen.? Nigdy tego nie robiłem od strony papierkowej ale wydaje mi się, że wystarczy wymontowanie instalacji, przegląd na stacji diagnostycznej i wykreślenie z dowodu. Na pewno nie trzeba wymieniać dowodu.

galu
26-12-08, 15:17
Tak to sekwencja BRC

Hikiel
26-12-08, 15:21
Jaka to instalka? Sekwencja czy zwykła II gen.? Nigdy tego nie robiłem od strony papierkowej ale wydaje mi się, że wystarczy wymontowanie instalacji, przegląd na stacji diagnostycznej i wykreślenie z dowodu. Na pewno nie trzeba wymieniać dowodu.

Dokladnie tak jest. Jesli masz karte pojazdu to wez ja ze soba idac do Urzedu. Aha i najpierw musisz wypelnic wniosek jakis tam. Pani w okienku Ci powie ktory numer ;)

galu
26-12-08, 15:32
A od strony mniej formalnej, jakies nowe części muszą zawitać czy wszystko pozostaje nienaruszone ?

memek
10-02-09, 02:41
Cześć. podłącze się do tematu. tzn mam zamontowaną instalacje gazową. w związku że będę wymieniał silnik chce zlikwidować ja. teraz pytanie jakie kabelki trzeba połączyć i co trzeba z powrotem połączyć żeby było tak jak było oryginalnie???
proszę o pomoc

grze
12-02-09, 21:36
Jesli nie kończy się homologacja na butlę, to nie wiem jaki jest sens wymontowywania instalacji. Kolega kupił auto z LPG i stwierdził, że woli jeździc na benzynie, to po prostu jeździ na benzynie. Jeśli Twoje auto nierówno pracuje na benzynie, to po demontażu instalacji LPG problem i tak pozostanie.

memek
14-02-09, 03:24
ale kto powiedział ze komuś auto źle chodzi???? ja po prostu wymieniam silnik na d16z2 i nie będę zamulał go gazem. a po drugie jest po remoncie więc gaz jest zbędny

DORIS
18-07-10, 00:04
przylacze sie do pytania, jaki jest mniej wiecej koszt "wyjecia" LPG i czy ktos juz sie w to bawil?

vengador
24-07-10, 18:56
Co do papierkowej roboty to nie wiem, ale raczej stacja diagnostyczna i wizyta w urzędzie rejestracyjnym wystarczy. Jak się nie jeździ w gazie to po co co roku 60 wiecej za przegląd płacić. Co do tematu mechanicznego w sekwencji w elektryce nic nie ruszasz tylko ładnie izolujesz po gazowniku zeby woda nie zjadła kabli na wtryskiwaczach, aparacie i sondzie(jeśli podłączona), jedyna ingerencja to w kolektor dolotowy trzeba wkręcić śrubki i zapaćkać czerwonym silikonem lub teflonem do rur bo zostaną otwory po rurkach podćiśnienia oraz gazowych, no i trzeba bedzie wywalić jeszcze trójnik na małym obiegu wody silnika.
Ogólnie samemu robota na godzinkę albo dwie.
Pozdro