PDA

Zobacz pełną wersję : Brak VTEC-a na zimnym

taz666
26-12-08, 00:34
Witam. Mam B16A2 w EK4 i zauważyłem że na zimnym silniku nie załącza mi się VTEC. Czy to normalne zachowanie silnika typu zabezpieczenie jakieś czy też może jak tweirdzi kumpel mam jakąś mikroprzerwę na którejś z kostek i jak się rozgrzeje to dopiero zaczyna łączyć?

wunat
26-12-08, 00:40
za malo palujesz poprostu. otwierasz do konca przepustnice? palisz sprzeglo? palisz laka?

feedback
26-12-08, 00:50
japonce poto to zrobili zeby tacy ludzie jak TY nie zarzneli auta po 10 tys... a tak na boku kto dusi na zimnym???

Hikiel
26-12-08, 01:47
Kumpel ma racje. To na pewno ta "mikroprzerwa" :eek:

buhaj
26-12-08, 10:45
mikroprzerwa :D

lepiej sobie poczytaj co to jest VTec

VTEC (eng. Variable valve Timing and lift Electronic Control system) - system kontroluje czas i wznios zaworów w zależności od obrotów silnika, stopnia otwarcia przepustnicy. Wałki rozrządu mają po jednej "zwykłej" krzywce dla każdego zaworu silnika, dodatkowo dla każdej pary zaworów występuje dodatkowa krzywka o "większym" profilu. Po przekroczeniu danego zakresu obrotów i przy spełnionych podstawowych warunkach (właściwa temperatura i poziom oleju) system przełącza sterowanie zaworami na krzywki wałków rozrządu o dłuższym czasie otwarcia i większym wzniosie. Najnowszym produktem Hondy jest silnik i-VTEC który dodatkowo steruje wyprzedzeniem wałka ssącego (VTC) System VTEC jako pierwsza zastosowała Honda. Do dziś firma Honda specjalizuje się w systemie zmiennych faz rozrządu i jest w tej kategorii motoryzacji na 1 miejscu w świecie. System VTEC włącza się od 3500obr. do ponad 5200 obr./min w zależności od implemenacji Vtec'a (vtec jednowałkowy, vtec dwuwałkowy vtec-e, i-vtec), oraz dodatkowych czynników, np. kąta otwarcia przepustnicy, właśnie wtedy odczuwalny jest tzw. "kop" jeśli chodzi o przyspieszenie.

skopiowane z wiki

i prosze o jedno >> NIE palujcie Hanek na zimnym silniku :(

Mowad
26-12-08, 11:16
ale czemu nie palowac na zimnym?

;) przeciez zawsze mozna szukac powodow do remontu albo swapa hehehe

nike69
26-12-08, 18:13
no nie ladnie tak palowac zimnego.. heh
a ja mam takie pytanko, kiedy w takim razie poznac ze silnik jest juz wystarczajaco cieply i mozna bardziej pokrecic, czy wystarczy ze temp wody sie juz podniesie do odpowiedniego poziomu, bo czytalem gdzies dyskusje ze temp wody nie tam tutaj nic do rzeczy bo olej nagrzewa sie wolniej, ale kiedy w takim razie uzyskuje on odpowiednia temperature ?

sunnboy
26-12-08, 18:18
za malo palujesz poprostu. otwierasz do konca przepustnice? palisz sprzeglo? palisz laka?

..o zesz kuzwa pojechales :D jeszcze chloapk uwierzy i zacznie palowac:p

whoytas
26-12-08, 18:21
boże ty widzisz i nie grzmisz!!

FRED
26-12-08, 18:35
poplakalem sie :D

adix84
26-12-08, 19:19
a ja mam takie pytanko, kiedy w takim razie poznac ze silnik jest juz wystarczajaco cieply i mozna bardziej pokrecic, czy wystarczy ze temp wody sie juz podniesie do odpowiedniego poziomu, bo czytalem gdzies dyskusje ze temp wody nie tam tutaj nic do rzeczy bo olej nagrzewa sie wolniej, ale kiedy w takim razie uzyskuje on odpowiednia temperature ?

po tem wody widzisz ze silnik jest juz nagrzany...z reszta jest zabezpieczenie na vteca wiec nie masz sie co bac!!!

kurde na poczatku myslalem ze sobie jaja robisz z tym postem:P ale chyba nie:/

whoytas
26-12-08, 20:09
adix tak to jest jak się człowiek przesiada z jelcza lub trabanta.... ;]

nitrouss
26-12-08, 20:14
po tem wody widzisz ze silnik jest juz nagrzany...z reszta jest zabezpieczenie na vteca wiec nie masz sie co bac!!!

kurde na poczatku myslalem ze sobie jaja robisz z tym postem:P ale chyba nie:/

po temp wody niewidzisz czy silnik jest rozgrzany bo olej sie rozgrzewa 2 razy dluzej albo nawet lepiej od wody a olej tylko rozgrzany do odpowiedniej temperatury osiaga swoje wlasciwosci.

emg
26-12-08, 22:07
wskazówka pokazuje "dobrze" już przy mniej więcej 60-70 stopniach - a to za zimno do pałowania i palenia laka :]

jero11
26-12-08, 22:58
pamiętam jak u mnie temp. płynu chłodzącego wskazywała pełne rozgrzanie po przejechaniu 2 km. a olej po 4 km (tyle miałem do pracy) miał temperaturę dopiero 60 stopni.

patyk_lks
27-12-08, 00:50
usredniajac 10km i masz rozgrzany olej

suhy
27-12-08, 12:48
vtec włącza sie powyżej 62C ,pare lat temu te sie zestresowałem ha ha.

ps: pałować można na zimnym,przy braku wody,na starym pasku . potem zapraszam na remont:)

buhaj
29-12-08, 10:03
vtec włącza sie powyżej 62C ,pare lat temu te sie zestresowałem ha ha.

ps: pałować można na zimnym,przy braku wody,na starym pasku . potem zapraszam na remont:)

a wczesniej jeszcze wyciagnac uszczelke z pod glowicy :D

taz666
29-12-08, 10:12
Uhaha, ale szyderstwa poleciały... Dobra zacznę od początku. WIEM co to jest VTEC. Wiem że pałowanie na zimnym to zabójstwo dla silnika (głównie turbo ale i wolnossących też). Nie przesiadłem się z Jelcza ani tym bardziej z kartona :p to moja trzecia [H] a druga VTI. Pytanie zadałem ponieważ mam VTEC lighta i kiedyś musiałem szybko oddalić się ze skrzyżowania a miałem zimny silnik i zauważyłem że się VTEC nie włączył mimo że miałem 6k obr i chciałem się dowiedzieć czy jest to jakieś zabezpieczenie czy też coś mi nie styka. Na szczęście wśród masy szyderczych i wyniosłych postów znalazłem odpowiedź na nurtujące mnie pytanie (dzięki suhy). Pozdro.

a wczesniej jeszcze wyciagnac uszczelke z pod glowicy :D
A zamiast oleju nalać wody :D widziałem taki filmik, kolesie palowali Honde do zarżnięcia w ten sposób, zajęło im to ze 20 min :eek:

Tomasz
29-12-08, 12:56
xD

Bedziesz wiedziec na 100% dopiero kiedy zamontujesz czujnik tem. oleju :)
Ale zazwyczaj pare minut po nagrzaniu wody olej dochodzi ( 10 moze 15 min jazdy ) .

Sytuacja spod stadionu :
BMW salo po przyjezdzie dobre 60 min . Koles wsiada , pali laka wokoł latarni ( dobre 15 min katingu ) , pizga opona , na wstecznym wbija na miejsce parkingowe i jeszcze sie do niego toczac wylacza silnik . Kwiczalem z 10 min z qumplami :D

taz666
29-12-08, 13:05
Sytuacja spod stadionu :
BMW salo po przyjezdzie dobre 60 min . Koles wsiada , pali laka wokoł latarni ( dobre 15 min katingu ) , pizga opona , na wstecznym wbija na miejsce parkingowe i jeszcze sie do niego toczac wylacza silnik . Kwiczalem z 10 min z qumplami :D

Nieźle... A tak swoją drogą co to za spoty pod stadionem były? Pare razy widzałem przejeżdżając ale nigdy nie byłem i pewnie juz nie bedzie okazji bo zamkneli ten parking.

Tomasz
29-12-08, 13:08
Mialem na mysli stadion u mnie w poznaniu :P

taz666
29-12-08, 13:23
Dobra nie było pytania :D

sunnboy
29-12-08, 23:00
te a vtec na wstecznym sie zalancza woogole?:D

taz666
30-12-08, 11:09

Ciekawe pytanie, ktoś testował? :D:D:D

[H] Dylu [H]
30-12-08, 12:30
heheh...ciekawe...ale myślę, że tak...co ma przełożenie do tego...silnik kręci się tak samo :)

taz666
30-12-08, 12:33
Dylu [H];559759']heheh...ciekawe...ale myślę, że tak...co ma przełożenie do tego...silnik kręci się tak samo :)

No właśnie pewien nie jestem bo VTEC nie włącza się kiedy sdamochód stoi w miejscu więc Japońce mogły też pomyśleć o wyłączeniu VTEC przy jeździe na wstecznym bo po jakiego grzyba komu VTEC na wstecznym... :D

Tomasz
30-12-08, 13:37
Moze dla ustawki na wsteku? :P mnie ciekawi ile mozna poleciec na wstecznym? :D

nike69
30-12-08, 14:38
pewnie tyle co na 1 :D

Cegła
30-12-08, 16:30
Moze dla ustawki na wsteku? :P mnie ciekawi ile mozna poleciec na wstecznym? :D

prawie jak tylni napęd :D

Kostek_Junior
30-12-08, 17:10

załącza, testowałem, nieźle to wygląda jak jedziesz do tyłu i nagle auto drze papę :D

whoytas
30-12-08, 21:49
co do spotów w poznaniu to jakiś czas temu byłem z koleszką właśnie na tym parkingu :D hehe tak sobie stoimy i nagle o naturo złośliwa siku mi sie zachciało no to pale laczki w stronę jakiś krzaków i zepsutego ogrodzenia, robie swoje :D hehe i tak sie rozglądam bo troszke czasu mineło nim skonczyłem, a tu jakieś graty z bemki leżą po krzakach jakieś znaczki, spalone części tapicerki itp. myśle sobie hhmmmm to się chyba nieżle tu dzieje skoro barbekju ktoś z beeemy zrobił :D to tak nawiązując do beemki pod poznańskim stadionem :P

sunnboy
30-12-08, 22:36
załącza, testowałem, nieźle to wygląda jak jedziesz do tyłu i nagle auto drze papę
no to trzeba bedzie zrobic jakas ustawke na zlocie na wstecznym i palowaniu w miejscu:D

Mati_1979
30-12-08, 22:52
Dobrze że VTEC się na luzie nie włącza bo by jeszcze ustawki na luzie robili :D:D:D:D

whoytas
30-12-08, 23:06
ja tam jak robie ustawki to zawsze jestem na luzie :D :P

Tomasz
31-12-08, 10:49
hehhe :DD

Mozna tez robic ustawki z 3 biegu :F :P

Simonides
31-12-08, 14:02
Nieźle... A tak swoją drogą co to za spoty pod stadionem były? Pare razy widzałem przejeżdżając ale nigdy nie byłem i pewnie juz nie bedzie okazji bo zamkneli ten parking.

rally sprinty wtorkowe? ;) patrz AK Centrum