Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne falowanie obrotów w d15b7.

kocel
25-12-08, 03:12
Piszę ponieważ mam pewien problem który nie pokrywa się w całości z tymi ktore wyszukalem na forum. Owszem wiele z nich mowi o falowaniu obrotow ale objawy wydaja sie inne niz u mnie. Także bardzo byłbym wdzięczny za podpowiedz bo mam teraz pare wolnych dni wiec moze udaloby mi sie ową usterkę usunąć samemu. Myślałem aby zresetować kompa,ale czego on sie "nauczy" kiedy obroty beda mu skakały jak glupie...

A oto objawy:

WCZEŚNIEJ: (około 2 tygodnie)

-obroty po odpaleniu zimnego silnika znacznie wzrosly (2,3-2,5tyś obr.)

-gdy silnik lekko się rozgrzal- obroty wchodzą na 1,3tyś.obr. i rosną do 1,6-1,7tyś obr. po czym jakby brakowalo paliwa przez ułamek sekundy i obroty spadają do 1,3tyś po czym znowu rosną i znowu coś przerywa.I tak w kółko.

-W momencie kiedy silnik się nagrzeje - falowanie ustepuje.

TERAZ:

-Obroty po odpaleniu na poziomie 2,5tyś obrotów

-Kiedy tylko lekko zacznie łapać temperature zaczyna sie falowanie. Tyle że tym razem jest ono jeszcze częstsze. tzn szybciej wchodzi na obroty przez co czesciej przerywa.

-Jadąc na biegu (sprawdzone na 1ce i 2ce) przy obrotach 1,5tys i dochodząc do 1,7tys auto nagle przerywa a moja glowa leci w kierunku szyby :)

-falowanie nie ustepuje nawet przy rozgrzanym silniku. Za kazdym razem kiedy wrzuce luz zaczyna sie wariowanie obrotow.

Łukasz Paź
25-12-08, 06:19
kolega miał taki obiaw sprawdz uszczelke pod kolektorem sącym a jezeli to nie to to chyba zostaje tylko silniczek krokowy

zimek
26-12-08, 17:29
kolega miał taki obiaw sprawdz uszczelke pod kolektorem sącym a jezeli to nie to to chyba zostaje tylko silniczek krokowy

Dokladnie tak jak mowi przedmowca ...
Sprawdz Uszczelke pod sSącym czy nie dostaje lewego powietrza i wyczysc silnikczek krokowy ....