Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : parę pytan

KUBI2410
24-12-08, 07:27
kupiłem civica z 2001 5D silnik 1.4 przebieg 149tyśi i mam kilka pytań
1.Olej lany podobno wcześniej to mobil 5W50 i taka karteczka wiś że był lany grudzień 2007 i następna wymiana za 15 tyśi czyli taki lać? czy może półsyntetyk
2.mój civic nie ma plastikowych nadkoli z tyłu ale widziałem też z plastikami czy wszystkie je miały czy może były za dopłatą
3.mój model był kupiony w polskim salonie jaki jest koszt po numerze win w ASO dostania informacji na temat co było robione przez okres gwarancyjny
4.czy można dostać gdzieś instrukcje obsługi w pdf wcześniej miałem mazdę i na ich forum mazda speed były instrukcje obsługi po polsku do wszystkich modeli
mam jeszcze kilka innych pytań dodam później w tym temacie jak już uzyskam pomoc na te :) pozdrawiam wszystkich

Cobweb
24-12-08, 08:18
1. lej mobila 1 5w50
2. nie miały (chyba część sprzedawanych za granicą tylko miała)
3. tego nie wiem ale zadzwoń i się dowiedz (nie wiem czy ta opcja globalnie w H występuje)
4. http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11804
5. przed zadawaniem kolejnych pytań dobrze poszukaj a potem pytaj :p

:D

cvc d15
24-12-08, 09:24
3.mój model był kupiony w polskim salonie jaki jest koszt po numerze win w ASO dostania informacji na temat co było robione przez okres gwarancyjny
W Polsce możesz zapomnieć.

dydymo
24-12-08, 11:03
W Polsce możesz zapomnieć.

Dlaczego zapomnieć? Ja będąc w serwisie uzyskałem informację co działo się z moim samochodem za kadencji poprzedniego właściciela. Wiadomo, że jak ktoś czegoś nie dopilnuje - w tym wypadku wpisów, to i nie będzie tego w bazie ale póki co ja takie informacje uzyskałem.

Hrabia Von Lesser
24-12-08, 12:49
1. Olej lej taki sam. Niby po 100 tys km juz zaleca sie mniejsza gestość lub polsyntetyka, ale jak nie pije oleju to lej full synth... swoja droga to ,ze silnik ma pelnego syn przy 150 tys świadczy o dobrej kondycji silnika.
2. Ja mam nadkola (po lifcie), ale troche są do d... bo sa z wykladziny i wode strasznie chloną.
3. Globalna baza danych w H dotyczy tylko elementów wymienianych w okresie gwarancyjnym. Jezeli chcesz dokladnych inf
musisz zadzwonic dokladnie do tego serwisu w którym auto bylo przeglądane. Przez telefon powinni za darmoszke Ci powiedziec (podajesz oststnie 6 cyferek), w koncu to tylko zerkniecie w system...

Teraz ja zapyatam:
A rozrzad juz miales robiony?

KUBI2410
26-12-08, 11:44
Hrabia Von Lesser nie rozrządu jeszcze nie robiłem facet się zarzekał że był wymieniony na 100% przy 120tyś po świętach będę dzwonił do niego jeszcze raz i się upewniał czy go zmienił jak będzie się zaklinał że tak to szkoda trochę robić w koncu samochód już sprzedany wiec po co ma kłamać zastanowię się.
a co do tych instrukcji Cobweb to tam w linku po polsku nie ma instrukcji
Czyli zostać przy tym syntetyku 5W50 mobila który prawdopodobnie był zalany czy może jakiegoś Castrola do mazdy lałem go i było oki

LemonR
26-12-08, 12:44
... Niby po 100 tys km juz zaleca sie mniejsza gestość lub polsyntetyka, ...

No właśnie niby. Kto zaleca, gdzie to wyczytałeś bo chyba nie w instrukcji samochodu. To jest chyba jakiś mit który dotyczył silników z poprzedniej epoki.

KUBI2410
27-12-08, 16:27
dobra wleję chyba tego pół syntetyka mobila i chyba powinno być oki MOBIL 1 SPECIAL S 10W40 i chyba honda się nie obrazi bo że był lany wcześniej pełen syntetyk reki uciąć bym sobie bym nie dał a wole uniknąć zjawiska wypłukania silnika a przebieg 149tyś na pewno już coś tam osiadło.
A teraz pytanie skąd mam mam wiedzieć jakie jest oznaczenie silnika w mojej hondce w dowodzie pisze 1.4 IS KAT rocznik 2001.
I jak z ta instrukcją da się znaleźć pdf po polsku bo juz 3 dzień szukam i chyba nie ma dochodzę do wniosku

wojtek5300
28-12-08, 12:03
Witał ziomal ja z Lublina jestem . Masz książkę gwarancyjna do tego auta ? To taka cienka biała książeczka . Tam jest taka rubryka na pierwszej stronie ,,nr silnika,, i powinno byc wpisane jak u mnie D16V1 a u ciebie D14.......

KUBI2410
28-12-08, 16:51
Tam jest taka rubryka na pierwszej stronie ,,nr silnika.
Faktycznie jest nr silnika D14Z6 nawet nie pomyślałem żeby spojrzeć

wojtek5300
28-12-08, 17:02
To powodzonka w eksploatacji . Jak bedziesz miał problemy z częściami wal śmiało . Ja na terenie Lublina znam pare miejsc z tanimi gratami do tego i gościa z serwisu co robi w domu za normalna kasę. Zna troche problemów tego modelu .

KUBI2410
28-12-08, 17:04
Świetnie podaj jakiś sklepiki rozsądne bo czujnik temperatury mam do wymiany, no i rozrząd trzeba
by kupić i zmienić.

wojtek5300
28-12-08, 17:07
To nie na forum bo zaraz bedzie afera . podaje emaila wojtek5300@wp.pl . daj swój adresik to ci podam.

KUBI2410
28-12-08, 17:17
kubi2410@wp.pl i GG 9537186

_reggie_
28-12-08, 17:31
Witam,
też mam taką H z 2001 D14Z6 i co powiem...heh jestem 3 właścicielem książka serwisowa gdzieś się zapodziała, więc ufać mi pozostaje że auto ma licznikowe 137 tys. km w tym momencie..
Od 2,5 roku jestem właścicielem, od tego też czasu regularnie (!!!) wymieniam Mobil 1 5W50 full synth, nie wierzę w mity że niby po 100 tys. to już zmieniamy olej, bez przesady, jak nic nie bierze oleju (w moim przypadku), nic nie kapnie nawet skądkolwiek, to po co zmieniać.
Co do rozrządu to wymieniłem od razu po zakupie, po pierwsze 100% pewności nigdy nie uzyskasz, zrobić nie zaszkodzi, a chyba lepiej teraz jak dopiero co kupiłeś przynajmniej wiesz że robisz dla siebie...
Co do ASO to różnie bywa, niby mają bazę ale cóż żyjemy w końcu w Polsce więc sam wiesz jak to jest...
Co do eksploatacji tego modelu wszystkie chyba minusy (a niestety jest ich zdecydowanie za dużo jak na Hondę) od fotela przez sprzęgło po magiel znajdziesz na pewno na forum..
Życzę zatem miłej lektury, a w razie pytań do użytkownika w sumie takiego samego (poza ilością drzwi) samochodu pytaj śmiało.

pozdro :cool:

wojtek5300
28-12-08, 18:05
Nie założyłem jeszcze GG. email poszedł

KUBI2410
28-12-08, 18:57
magiel ? to znaczy się jaki jest z tym problem
Bo faktycznie fotel u mnie się buja sprzęgło skrzypi czyli standard:)

_reggie_
28-12-08, 19:24
poczytaj sobie w wolnej chwili może Ciebie to ominie...

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=10028
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=12879

dodam jeszcze łożyska skrzyni opisane również wiele razy na forum...

Ale generalnie jest to przyzwoite bezproblemowe i bezawaryjne jeździdło...

pozdro :cool:

wojtek5300
29-12-08, 15:10
magiel ? to znaczy się jaki jest z tym problem
Bo faktycznie fotel u mnie się buja sprzęgło skrzypi czyli standard:)

Sprzęgło że skrzypi to nie musi byc od razu siłownik. U mnie w ASO przesmarowali linke wychodzącą z siłownika do obudowy skrzyni biegów i juz rok śmigam bez skrzypienia .Chodzi masełko Trzeba zdemontować gume taka czarną zaraz koło siłownika i po lince wpuścić WD40 lub inne smarowidło i chodzi żyleta . min roboty a ile przyjemności . Pdjedz do mnie do roboty to zlikwiduje ten jeden objaw

Hrabia Von Lesser
30-12-08, 11:24
Cytat:Napisał Hrabia Von Lesser
... Niby po 100 tys km juz zaleca sie mniejsza gestość lub polsyntetyka, ...

Cytat: Napisał LemonR
No właśnie niby. Kto zaleca, gdzie to wyczytałeś bo chyba nie w instrukcji samochodu. To jest chyba jakiś mit który dotyczył silników z poprzedniej epoki.

Zalecaja produdenci olejów (Shell Helix Super High Mileage od 100 tkm, Mobil Clean High Mileage 10W-40 tez po ok 100 tys)... Tak wiec nie jest to moj wymysł tylko producentów.

Napisałem przeciez, ze doputy masz full synth i nic nie bierze to jedz na nim dalej, bo to oznacza ze jest w bardzo dobrej kondycji... ale jezeli juz troche oleju Ci pije to przynajmniej wiesz, ze jest na to rada...

pzdr

KUBI2410
30-12-08, 16:23
no i zalany olej mobil I 5W50 filterek oleju zmieniony i powietrza. Poprzedni właściciel chyba nigdy go nie zmieniał. Został mi jeszcze filtr kabinowy. Co do oleju okaże się czy ma apetyt a jak tak to jaki jakby przedziałek na bagnecie od ful do low wystarczył na 10tyś to będzie oki:) a jak nie zostało jeszcze z wymiany z 0,5l.
mam pytanie przedział ten na bagnecie od oleju odpowiada jakiej ilości oleju u mnie w maździe było to 0,8l a jak w hondzie?

dziś zakupiłem instrukcję obsługi do mojej hondy 45zł jak ją przeczytamy na pewno zrodzą się nowe pytania. dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi:)

KUBI2410
05-01-09, 22:18
chcę kupić żarówki do migaczy przód chrom i teraz mam pytanie w tym modelu są asymetryczne czy symetryczne te bolce bo nie chciał bym kupić złe