Zobacz pełną wersję : zestaw odsepar- co jest nie tak?
SajmonDybalski
23-12-08, 12:11
Witam wszystkich, przegladalem forum ale nie znalazlem konkretej odp, na moje pytania
HOnda EJ9 hb , wczoraj wygluszylem pare drzwi, zalozylem helix 62.1 odseparowany.
Z tylu mam juz zamontowane jedne z lepszych jajek pioneerow.
Pytania:
DLaczego zestaw odseparowany gra generelnie ciszej niz jajka ?
Jest to wina tego ze glosniki musza sie wygrzac (dwoch godzin to jeszcze nie gralo )? Czy potrzebuja wiecej mocy, wzmaka? teoretycznie to jajka powinny dostac wiekszego kopa, tak jest na papierze.
Poprostu jestem troche rozczarowany(albo przewrazliwiony :] ) tym calym wygluszaniem i zestawem odsep.
Gra ciszej niz tyl, jest to odczuwalne jak pobawie sie balance, do tego po wygluszeniu te helixy nie daja za duzo basow ( aaa ile to ja sie naczytalem ze ludzie suba szukaja gdzies w samochodzie:] )
POZDRAWIAM I WESOLYCH SWIAT!
1. elipsy z reguły mają wyższą skuteczność, co przekłada się na wyższą głośność przy tej samej przyłożonej mocy
2. basu może nie być bo mogło Ci się udac podłączyć woofery w przeciwfazie
3. może tez go nie być, bo zestaw odseparowany ze względu na zwrotnice potrzebuje więcej mocy.
SajmonDybalski
23-12-08, 16:13
Radio to Pioneer deh 4000 UB 4x50.
hmm czyli co, tak jak podejrzewałem? ze ten zestaw ze zwrotkami wiecej mocy poprostu potrzebuje..
Radio to Pioneer deh 4000 UB 4x50.
hmm czyli co, tak jak podejrzewałem? ze ten zestaw ze zwrotkami wiecej mocy poprostu potrzebuje..
no raczej, ale sporo ludzi poleca ten zestaw wlasnie jak ktos nie ma zamiaru podloczac przodu pod wzmak, ale zeby uzyskac dobry bas trzeba odpowiednio zasilic zestaw np. u mnie roznica byla kolosalna mam z sprzodu mam PBs5 czy jakos tak(woofer 13cm) wiec jesli zalezy Ci na dobrym basie kup wzmaka:)
pozdro
SajmonDybalski
23-12-08, 17:06
tzn, wiecie GRA DOBRZE, tylko te dwa mankamenty ze ciszej niz elipsy ale juz dostalem odp ze tak ma byc, a po drugi ze basu no tak sobie.. myslalem ze bedzie lepiej z tym wygluszeniem.
Widocznie tak musi byc, ogolnie jestem zadowolony z tych helixow (dla syczkow duzy + )
pozdrawiam!
U mnie te helixy zaczęły dobrze grać po jakiś 20h grania...
U mnie 2 tygodnie grania i pojawiło się wszystko. Jednak mając te helixy nie spodziewaj się kickbass'u.
chcesz miec bass bez skrzyni kup powerbass na przod
Każdy zestaw głośników potrzebuje czasu na wygrzanie... niektórzy prawią, że 100h to minimum...
Więc z głośnością może się poprawić...
A jak nie to 'przesuń' sygnał na radiu bardziej na przód. Jeżeli to Cię drażni.
20 godzin grania powinno wystarczyć na rozgrzewkę.
Sprawdź zgodność fazy przodu
porównaj sobie parametry tych obu zestawów, w szczególności skuteczność, będzie ona wyrażona w decybelach [dB]. Prawdopodobnie te elipsy Pioneera mają wyższą skuteczność i dlatego grają głośniej. Te decybele to skala logarytmiczna czyli różnica 2 dB w skuteczności to to podobno dwa razy wyższa odczuwalna głośność zestawu.
Poza tym tak jak Ci Koledzy wcześniej napisali głośniki powinny pare godzin pograć na początku, żeby się wygrzały i żeby zawieszenia troche popracowały, dzięki temu membrana powinna mieć nieco większy skok i lepszą impulsywność. Tak mi się przynajmniej wydaje.
na własnym przykładzie doświadczyłem, że jeśli nie ma się wzmaka to warto spróbować odłączyć tył aby przód lepiej grał u mnie to sie sprawdziło elipsy tylne mam odłączone i od tego momentu przód zaczął dużo lepiej grać dzwięk bardziej mi się podoba (jest głośniej) niż jak było wszystko podłączone pod samo radio.
czyli różnica 2 dB w skuteczności
3dB
pewnie 3 :) ja tam z technikum już wiele nie pamiętam, więc dobrze, że ktoś kontroluje i poprawia to co piszę ;)
Witam.
Podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać ;) Mianowicie mam odseparowany zestaw Pioneera na przodzie, wszystko jest ładnie zapięte pod wzmacniacz. Składałem to niedawno i wszytko grało jak należy ale wczoraj zauważyłem problem tzn. po włączeniu radyjka lewa strona gran normalnie, a prawa zdecydowanie ciszej. Pogra sobie tak i po jakimś czasie wraca wszytko do normy tzn. obie strony grają normalnie. Czy miał ktoś już podobny problem.
Dodam że wszystko jest podłączone prawidłowo, balans w radiu tez należycie ustawiony ;) Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdro