Zobacz pełną wersję : pomocy- instalacja elektr / uklad zaplonowy
Jak juz wczesniej pisalem samochodzik nie chce zapalic, sprawdzona zoastala cewka (iskara jest), podobno pod cewka jest jeszcze jakis modul,z nim tez wszystko ok. Na walku rozrzadu znajduja sie 3 czujniki i nie wiadomo do czego moga byc (jeden prawdopodobnie do zaplonu). I tutaj moja prosba, potrzebny jest schemat inastalacji elektrycznej do silnika B16A2, czy ktos moze dysponuje
z gory dziekuje za pomoc
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=104316 w tym topicu i linku w nim masz opisane wszystko co i jak jest w aparacie zapłonowym, bo chyba chodzi Ci o czujniki na ośce aparatu, a nie wałkach rozrządu ;) i nazwij ten wątek tak żeby od razu było wiadomo czego dotyczy problem 8)
jak zwal tak zwal te czujniki. Sprawdzilem topic, jest tam mowa o wymianie lozyska i budowie apartu jak i pisales, ale w moim przypadku zonk polega na tym ze do tych trzech czujnikow nie dochodzi impuls, i znajomy mechanik stwierdzil ze moze byc to :
1 jeden z nich (choc nie dziala zaden)
2 przekaznik ktory jest na drodze impulsu z komputera do czujnika
3 komputer (wybieram bramke nr 2)
ale w celu sprawdzenia tego potrzebny jest wlasnie schemat instalacji elektrycznej.Bo nie wiadomo czy i ktory przekaznik za to odpowiada.
...miałem coś podobnego z poprzednim VTi 5generacja.Nagle w czasie jazdy mi zgasł i nie chciał więcej odpalić.
Podcholwałem go od razu do mechanika i tam koleś stwierdził że padł moduł - wymienił i po kłopocie.
Tak samo jak u Ciebie, u mnie też była iskra.
Pozdr.
sprawdz czy paliwo dochodzi, moż eto przekaznik pompy paliwa albo pompa sie przydkałą
modul sprawdzony dobral sie do tego i tez jest impuls na module, pompka chodzi,
poza czujnikami nie dochodzi tez impuls z komputera do wtryskiwacza, ale tez jest uzalezniony od ww czujnika. Tak jak patrzylem w tamtym topicu po rysunkach aparatu, to jenedn z nich jest czujnikiem halla (impulsow) aparatu zaplonowego.
do tych czujników nie dochodzą impulsy, bo to one dają impulsy jak sie silnik kręci.
zgadza sie, moj blad, teraz z djagnozy wykluczono czujknik, albo przekaznik albo komp.
[ Dodano: Pon 02 Sty, 2006 ]
schemat naszczescie udalo sie dostac w serwisie :D
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2006 ]
orientuje sie ktos czy czujniki na osi wirnika daja bezposredni impuls na wtryskiwacze???