PDA

Zobacz pełną wersję : pomocy- instalacja elektr / uklad zaplonowy

LukiS
29-12-05, 17:17
Jak juz wczesniej pisalem samochodzik nie chce zapalic, sprawdzona zoastala cewka (iskara jest), podobno pod cewka jest jeszcze jakis modul,z nim tez wszystko ok. Na walku rozrzadu znajduja sie 3 czujniki i nie wiadomo do czego moga byc (jeden prawdopodobnie do zaplonu). I tutaj moja prosba, potrzebny jest schemat inastalacji elektrycznej do silnika B16A2, czy ktos moze dysponuje

z gory dziekuje za pomoc

siemaR
29-12-05, 17:34
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=104316 w tym topicu i linku w nim masz opisane wszystko co i jak jest w aparacie zapłonowym, bo chyba chodzi Ci o czujniki na ośce aparatu, a nie wałkach rozrządu ;) i nazwij ten wątek tak żeby od razu było wiadomo czego dotyczy problem 8)

LukiS
29-12-05, 22:35
jak zwal tak zwal te czujniki. Sprawdzilem topic, jest tam mowa o wymianie lozyska i budowie apartu jak i pisales, ale w moim przypadku zonk polega na tym ze do tych trzech czujnikow nie dochodzi impuls, i znajomy mechanik stwierdzil ze moze byc to :

1 jeden z nich (choc nie dziala zaden)

2 przekaznik ktory jest na drodze impulsu z komputera do czujnika

3 komputer (wybieram bramke nr 2)

ale w celu sprawdzenia tego potrzebny jest wlasnie schemat instalacji elektrycznej.Bo nie wiadomo czy i ktory przekaznik za to odpowiada.

przemo
30-12-05, 01:18
...miałem coś podobnego z poprzednim VTi 5generacja.Nagle w czasie jazdy mi zgasł i nie chciał więcej odpalić.
Podcholwałem go od razu do mechanika i tam koleś stwierdził że padł moduł - wymienił i po kłopocie.
Tak samo jak u Ciebie, u mnie też była iskra.
Pozdr.

kubaty
30-12-05, 07:34
sprawdz czy paliwo dochodzi, moż eto przekaznik pompy paliwa albo pompa sie przydkałą

LukiS
30-12-05, 08:11
modul sprawdzony dobral sie do tego i tez jest impuls na module, pompka chodzi,
poza czujnikami nie dochodzi tez impuls z komputera do wtryskiwacza, ale tez jest uzalezniony od ww czujnika. Tak jak patrzylem w tamtym topicu po rysunkach aparatu, to jenedn z nich jest czujnikiem halla (impulsow) aparatu zaplonowego.

emg
30-12-05, 11:51
do tych czujników nie dochodzą impulsy, bo to one dają impulsy jak sie silnik kręci.

LukiS
31-12-05, 08:05
zgadza sie, moj blad, teraz z djagnozy wykluczono czujknik, albo przekaznik albo komp.

[ Dodano: Pon 02 Sty, 2006 ]
schemat naszczescie udalo sie dostac w serwisie :D

[ Dodano: Sro 04 Sty, 2006 ]
orientuje sie ktos czy czujniki na osi wirnika daja bezposredni impuls na wtryskiwacze???