Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : trzeszczenie w okolicach tylnej klapy

piotrjfk
22-12-08, 19:57
witam.
zwracam sie z prosba, do Szanownych Kolegow o porade-gdyz mam maly, aczkolwiek denerwujacy prolem.
jestem szczesliwym posiadaczem CIVICA 3d z 2004 roku.od nowosci do dzisiaj nie slyszalem zadnych "swierszczy" w kabinie. niestety od kliku tygodni z tylniej czesci auta nawiedzaja mnie drobne skrzypienie(podczas dokonywania manewrow-skrecanie). ogladalem plastyk na tylnej klapie i faktycznie podczas naciskania reka, dochodzily z niego niepokojace dzwieki. trysnolem w te miejsca bialym smarem i wydaje sie,ze wszystko z nim jest Ok. niestety to chyba nie tu lezy problem gdyz skrzypienie nie ustalo.
jesli ktos mial podobny problem i udalo mu sie z nim uporac, bylbym wdzieczny za mala podpowiedz.

przy okazji zycze WESOLYCH I SPOKOJNYCH SWIAT,pozdrawiam-piotr

L8EK
23-12-08, 09:58
to ja się chamsko podczepię ;)

mam bardzo podobne objawy (przy czym ja mam HB 5d, też 2004) tj. trzeszczenie, skrzypienie w tylnym (w szczególności lewym) zawieszeniu - coś tak jakby przy zakręcie albo wjechaniu na próg zwalniający jakaś sprężyna gruba się uginała (mam nadzieje że ten jakże dokładny opis coś Wam powie :D)

już w Andi oglądali zawieszenie dwa razy i nic - stwierdzili że jak mam czas to mogą rozkręcić cały tył (okolice bagażnika) i się od góry do zawieszenia dostać - na razie czasu nie miałem
wystarczyło mi stwierdzenie że to co widać w dobrym porządku i jakoś mi strach że to coś gorszego przeszedł

ale że jest temat podobny to wspominam

ps. a żeby nie być gorszym to i ja życzenia składam :)

Hrabia Von Lesser
23-12-08, 12:00
Potrzebna dokladniejsza charakterystyka. Czy skrzypy sa krótkie/urwane czy pociągłe/sprężynujące? Ja mialem skrzypy jak amory tylne zeszly do 40% -> wymiana + jakies gumy. Ale najlepszym sposobem jest zlozyc kanapę, zdemontować (podważyć) plastykowe osłony górnych czesci los amorres (tam gdzie nadkole w bagazniku) i przejechać sie najlepiej jako pasazer... na tyle... zdiagnozowac źródło udręki i dać znać forumowiczom. Pzdr

cvc d15
23-12-08, 14:56
Ja mialem skrzypy jak amory tylne zeszly do 40% -> wymiana + jakies gum
Potwierdzam. Szukałem wszędzie okazało się że amortyzatory maja już dość, i tak długo pożyły, bo jakieś 100000km :) I do wiosny będzie pewnie sobie skrzypiało:rolleyes:

piotrjfk
26-12-08, 09:20
witam.
dzieki za porady.
chyba najlepiej bedzie zanurkowac do bagaznika podczas jazdy i sprobowac zlokalizowac "swierszcza".
osobiscie obstawiam jednak elementy plastykowe (charakterystyka skrzypienia ). amortyzatory maja przebieg dopiero 47 tys. wiec chyba nie powinny wydawac z siebie takich dzwiekow.przynajmniej nigdy sie z czyms takim nie spotkalem.
pozdrawiam-piotr

cvc d15
26-12-08, 09:40
:) poszukaj trochę o fabrycznych amortyzatorach w VII gen, są po prostu genialne, niektórzy nawet 40000 nie zrobili na nich...