PDA

Zobacz pełną wersję : Szybki:))

Skrzati
21-12-08, 15:46
Mam takie pytanie jak w mojej Hondzie sa przyciemnione wszystkie szyby przednie boczne tez 30 % to czy policja moze zabrac Mi dowod i czy za pasek na przedniej szybie tak samo?? Bo ja juz nie wiem jedni tak gadaja drudzy tak i zgupialem tak to wyglada:=

http://www.twojafura.pl/auto,2508/zdjecie,17053/skrzati-honda-civic

sebush
21-12-08, 16:08
jesli szyby sa fabrycznie przyciemnione to moga, bo masz 30%+fabryczne przyciemnienie, a za pasek raczej nie

kris-cf
21-12-08, 16:10
Za pasek na przedniej szybie dowodu raczej nikt ci nie zabierze,a co do bocznych szyb to zalezy na kogo trafisz,zreszta na ten temat było juz na forum pare tematów.Uzyj szukajki napewno cos znajdziesz.Pozdro

seawater
21-12-08, 16:30
Na stronie jakiejś komedy policji piszą:
Przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:
- data instalacji,
- nazwa/nazwisko właściciela pojazdu,
- marka pojazdu,
- nr nadwozia/rejestracji pojazdu,
- typ folii,
- nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem Świadectwa z badań),
- pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę.

Ale tak jak kris-cf pisze zależy kto cie zatrzyma, raz nawet widzialem jak jakieś dresy wpadły na suszarce i jeszcze zeskrobywały grzecznie z przodu folie w golfie :D

Jarek104
21-12-08, 17:03
tak, możesz stracić dowód, fabryczna szyba ma ok 70% przepuszcalności fabrycznie. Udowodnił mi to mój diagnosta mierząc przy mnie fabryczna szybę..
Takze jakakolwiek folia na przednich bocznych szybach dyskwalifikuje na przegladzie i prz kontroli. Ale wszystko zależy od tego, na kogo trafisz. Ja jeżdżę juz prawie 2 lata z ciemnymi szybami i dowód straciłm raz

piotrek-mi
21-12-08, 18:05
Coś mi się nie chce wierzyć, że w V gen fabryczna biała szyba ma 70% przejrzystości, co za ty idzie jest w 30% przyciemniona :/... Może są różne rodzaje szyb bo u mnie jak jest szyba czysta ;) (mówię o bocznych przednich szybach) to nie widać absolutnie żadnej różnicy czy patrzę przez szybę czy też nie....