PDA

Zobacz pełną wersję : Spalanie D13B2 - Ratujcie! / z gazem

jammiglanc
20-12-08, 14:34
Witam
szukalem juz milion razy na forum jednak żadna informacja mi nie pomogła...
Mam Hanie Civic 1.3 na gazniczku i wszystko bylo prawie spoko...
na benzynia Hania Gasla ale na gaziku odpalala nawet w najwieksze mrozy tylko pierwsze 3-4 min trzebabylo walczyc zeby obroty za bardzo nei zeszly bo gasla jak sie minimalnie nagrzala wszystko bylo ok tzn obroty w granicach 1k troche falowaly i gasla na luzie przy predkosciach wiekszych niz 70km.h
Jednak bylem zadowolony bo palila na trasie max 7l gazu czasami przy bardzo ciezkiej noze (jak na ten silniczek) 7.5 w koncu odlozylem pieniadze zeby to doprowadzic do pozadku... wymienilem gaznik bo tamten mial delikatne pekniecia... nowe swiece przewody WN sonda lambda. gaznik mi wyregulowal specjalista zaplon ustawili tez z tym pistoletem... gazik w dobrej gazowni i honda nie jedzie wiecej niz 130-135 i pali 10l gazu na trasie...na miscie nawet i 14... a analizator pokazuje ze jest git mieszanka i powinno byc jajo :D
ladnie chodzi obroty nie faluja niby wszystko na jajko a jednak cos jest nie tak...
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam

Whiplash
20-12-08, 15:00
a przypadkiem rozrzadu nie wymieniales ??

jammiglanc
20-12-08, 16:07
nie ;] nic wiecej nie ruszalem...

yautja
20-12-08, 21:18
Spalanie LPG na poziomie 10l/100km w zimie to normalny wynik. Przy cenie 1,99 za litr raczej nie ma tragedii ;)
Pewnie przedtem miałeś zbyt ubogą mieszankę.

Skoti
20-12-08, 23:28
Sondy nie zaszkodzi sprawdzić. sprawdz ile na benzynie ci pali. jeśli ok to pozostaje tylko regulacja gazu

jammiglanc
21-12-08, 00:49
zima nie zima ale powinna chociaz lepiej sie zbierac i szybciej jezdzic... conajmniej tak jak wczesniej... w zeszla zime palila 7,5l /100km max... na trasie wiec 10 to juz tragedia nawegt przy 1.99za litr ;]

Piotrek_krak
25-12-08, 16:01
Nic nie napisałes czy rozwiazales problem z gasnieciem na benzynie!!!,nie pali sie auta w najwieksze mrozy na gazie,to autko pali mniej wiecej tyle samo co moje d15b2 ,przy mojej jezdzie 90konne d15b2 spala w miescie(krakow czyli srednio przejazd 10km w okolo 40minut) w zimie 12 ltr gazu ,na trasie w lecie przy 100km/h pali 8ltr gazu i sa to bardzo dobre wyniki zwlaszcza przy ciezszej nodze.Generalnie przełącz na benzyne i sobacz ile pali na benzynie(dolej do fula 45ltr zrob 100km i dolej do fula)jezeli problemy z jazda na benzynie to trzeba je rozwiazac bo moze to byc to wspolny problem( jezeli bedzie ok to szukaj przy parowniku a moze jakas nieszczelnosc itp itd,generalnie jezeli sie serwisuje regularnie co roku cale honde i osobno lpg nie ma zadnych problemow(moze byc spaprany montaz gazu rowniez)

qmax
26-12-08, 17:31
A w jakim stanie masz parownik??
Moja z początku paliła 9 po mieście ale z czasem (około 30000km) pali w mieście 12l/100km. I u mnie nie ma znaczenia czy zima czy lato pali tyle samo. Odpalam ją na ogół na gazie i większych problemów nie ma. Chyba że jest duży mróz to zostawiam na noc na benzynie i rano pale też na benzynie.Dużo też zależy od gazu jaki tankujesz.