Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Boczne lusterko CIVIC aerodeck '98

loo
27-12-05, 18:40
Wstaję rano do pracy, otwieram złożone na noc pod blokiem boczne lusterko i...

jak gdyby nigdy nic coś pęło i lusterko dynda sobie jak chce (elektryka działa ok).

Czuy mogę coś z tym zrobić poza kupnem nowego? Ew, czy macie namiary na jakieś lusterko ze szrotu?

PLEASE HELP

ppm702
28-12-05, 11:17
lusterko w sensie całości z obudową rozumiem :?: Ono gdzieś się złamało :?: Trochę za mało info :?

boomer
28-12-05, 13:55
W ktorym miejscu pekniete?

loo
28-12-05, 22:27
nie widać absolutnie żadneg pęknięcia, koleś w hondziestwierdził, że pewnie wypadło małe plastikowe kółeczko i tego się już nie naprawi, trzeba nowe ;-(, ew bez obudowy.

tomi
29-12-05, 01:14
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=78933676

loo
29-12-05, 08:20
Na allegro całe lusterko znalazłem ale linka dałeś do obudowy, czyli zdaje się tego co mi jest tutaj najmniej potrzebne (mam całą)

tomi
29-12-05, 10:19
dalem ci link do czlowieka ktory sprzedaje na allegro czesci do lusterek sproboj sie go spytac czy ma potrzebna dla ciebie częsc.

riki79
08-09-08, 13:58
Wstaję rano do pracy, otwieram złożone na noc pod blokiem boczne lusterko i...

jak gdyby nigdy nic coś pęło i lusterko dynda sobie jak chce (elektryka działa ok).

Czuy mogę coś z tym zrobić poza kupnem nowego? Ew, czy macie namiary na jakieś lusterko ze szrotu?

PLEASE HELP

Mam podobny problem, przy czym, sprawcą mojego kłopotu są zapewne lokalne małolaty. Moje lusterko swobodnie mogę odginać w jedna i druga stronę (lusterkiem do szyby i od szyby). Brak oporu, który wyczuwam w prawym lusterku. Elektryka działa. Mam, jak autor posta - Aerodecka 99r.
Lusterko w zaparkowanym aucie było złożone, podchodzę do auta, odgiąłem to od pasażera, zabieram sie za swoje, a ono juz wtedy bez żadnego wyczuwalnego oporu dawało się swobodnie o 180 stopni przekręcić (oczywiście pozycja wyjściową było lusterko złożone).

POMOCY!

michalk
08-09-08, 14:49
Rozkręć lusterko i będziesz wiedział co nie bangla

ania0014
08-09-08, 15:26
Też miałam ten problem. Rozkręciłam lusterko na części pierwsze i okazało się, że wyskoczyła sprężyna, która dawała właśnie tę blokadę. Niestety nie udało mi się wcisnąc jej we właściwe miejsce, więc lusterko moim zdaniem nie do naprawienia. Kawałek grubszej gumy rozwiązał chwilowo problem i przynajmniej nie składa się w czasie jazdy.

riki79
08-09-08, 16:43
Też miałam ten problem. Rozkręciłam lusterko na części pierwsze i okazało się, że wyskoczyła sprężyna, która dawała właśnie tę blokadę. Niestety nie udało mi się wcisnąc jej we właściwe miejsce, więc lusterko moim zdaniem nie do naprawienia. Kawałek grubszej gumy rozwiązał chwilowo problem i przynajmniej nie składa się w czasie jazdy.

Dzięki Ania :)
Zaraz kończę pracę, jadę na parking i zobaczymy co da się zrobić...

Dzięki za info i pozdrawiam!

Naprawa jednak jest możliwa, ale jest czasochłonna i nie wiem na ile skuteczna - okaże się. W elemencie, który można nazwać uchwytem lusterka jest taki bolec, który wchodzi w obudowę, a wokół bolca jest sprężyna. Sprężyna jest zabezpieczona takim kapslem i kapsel niestety wyskoczył. Zastosowałem rozwiązanie tymczasowe: Uciąłem kable od sterowania, przewierciłem ten bolczyk, przyciąłem nieco sprężynę (polecam urządzenia typu dremel - super sprawa do domowych napraw); za pomocą metalowej rurki i kawałka deseczki ścisnąłem sprężynę i założyłem kapsel. W wywiercone otwory włożyłem i zagiąłem kawałek szprychy rowerowej. Potem zalutowałem przewody i już nie miałem siły na więcej :)
Dzisiaj złożę lusterko i przykręcę, ale i tak rozglądam się za innym. :D

Przy okazji: szukam lewego lustrerka z elektryką , Hania Aerodeck 99r. :o
Pozdrawiam

ania0014
09-09-08, 09:49
Zgadza się Riki. Jest bolec, sprężynka i kapselek. Moje gratulacje za wytrwalość. Mnie zabrakło cierpliwości i czasu no i olałam temat. Też czeka mnie zakup, już drugi raz. Przy kupnie zwróć jeszcze uwagę, żeby lusterko nie było z auta z kółkiem po prawej stronie bo jest trochę inny kąt ustawienia.
Pozdrawiam.

riki79
09-09-08, 14:40
Zgadza się Riki. Jest bolec, sprężynka i kapselek. Moje gratulacje za wytrwalość. Mnie zabrakło cierpliwości i czasu no i olałam temat. Też czeka mnie zakup, już drugi raz. Przy kupnie zwróć jeszcze uwagę, żeby lusterko nie było z auta z kółkiem po prawej stronie bo jest trochę inny kąt ustawienia.
Pozdrawiam.

Aniu, możesz mi wytłumaczyć o co loko z tym kątem ustawienia? Znalazłem juz typa, który takie lustra po 150zł z anglików sprzedaje, ale teraz zastanawiam się faktycznie czy to mi zagra?
Pozdrawiam,

zoy
09-09-08, 14:45
Aniu, możesz mi wytłumaczyć o co loko z tym kątem ustawienia? Znalazłem juz typa, który takie lustra po 150zł z anglików sprzedaje, ale teraz zastanawiam się faktycznie czy to mi zagra?
Pozdrawiam,

lusterko z anglika ma inny kąt wychylenia w stosunku do osi samochodu, tzn ze masz ograniczeno pole widzenia. W wersji europejskiej ten kąt jest zmieniony.

Sam to przerobiłem, jazda na angielskim lusterku nie jest przyjemna.

Luk

riki79
10-09-08, 07:38
lusterko z anglika ma inny kąt wychylenia w stosunku do osi samochodu, tzn ze masz ograniczeno pole widzenia. W wersji europejskiej ten kąt jest zmieniony.

Sam to przerobiłem, jazda na angielskim lusterku nie jest przyjemna.

Luk

Thx Bro! W takim razie nie będę ryzykował :)
Pozdrawiam

straznik
10-09-08, 12:44
Mialem podobny problem, u mnie dalo sie naprawic, lusterko trzeba rozebrac w mak. Sprezyne przytrzymuje taka metalowa podkladka wcisnieta na taki rowek w metalu, rowek sie wyrabia i podkladka spada. U mnie wystarczylo podpilowanie tego rowka i wcisniecie tej podkladki , hula juz ze 2 miesiace tak jak nowe. Sorki za niefachowa terminologie ale nie znam sie za bardzo, jak komus bedzie potrzebne cos wiecej popytam znajomego ktory to mi robil. pozdrowienia