PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Niemi³a niespodzianka - bombel rdzy :/

rutkose
16-12-08, 11:28
Myj±c auto zauwa¿y³em, ¿e pojawi³y siê 2 b±ble rdzy. Dorad¼cie mi co mogê z tym zrobic, aby nie posz³o to dalej ani nie pêk³o :confused: Pech jest taki, ze s± one na elemencie tylnego b³otnika, czyli w razie czego najwiêkszy fragment po masce trzeba by³oby wymieniac :/

sebaj_p
16-12-08, 11:57
Nie trzeba zaraz ca³ego b³otnika wymieniaæ tylko kupiæ reperaturkê. Do coupe nie ma wiêc musisz kupiæ do hatchbacka.

przepity
16-12-08, 13:08
zostaw do wiosny niech kwitnie ,a na wiosnê reperaturki lakierowanie i zabezpieczanie, u mnie b±bel tak kwitnie 3 lata i urós³ tylko o 5mm wiec i u ciebie do wiosny w dziurê siê raczej nie zmieni, no chyba ze chcesz sie tego pozbyæ ju¿ teraz i zabezpieczyæ to mogê wyt³umaczyæ czym usun±æ, pod warunkiem ze nie bêdzie dziurki na wylot no i lakierowanie i tak bêdzie na wiosnê czeka³o

jero11
16-12-08, 13:09
Nie trzeba zaraz ca³ego b³otnika wymieniaæ tylko kupiæ reperaturkê. Do coupe nie ma wiêc musisz kupiæ do hatchbacka.
dobrze pisze:)

lepiej sprawd¼ jak bardzo zaawansowana jest ta rdza, mo¿e odratujesz to co masz bez wspawywania reperaturki;)

Gumka23
16-12-08, 18:05
Zrób tak.I nie bój siê.We¿ cienki wkrêtak lub szpikulec i naci¶nij w ognisko rdzy.Mocno.Je¶li przejdzie na wylot to spawanie.Je¶li nie to zeszlifuj papierem ¶ciernym ognisko rdzy.Byæ mo¿e by³ uszkodzony tylko lakier i dlatego wychodzi rdza.Wtedy czyszczenie do go³ej blachy i standardowa procedura z zaprawk±.Teraz moje do¶wiadczenia .Robi³em blachy b³otników tylnych.Wstawia³em reparaturki.Mia³em wyciête nadkola i wiem co tam by³o. Moja porada.Rdza wychodzi od wewn±trz.Zdejmij plastiki wewnêtrzne tylnych nadkoli.Obejrzyj stan blachy.Od zamocowania dolnego przednich pasów do tylnych lamp.Hondy tam gnij±.Tylko we¿ mocn± lampê i ogl±daj centymetr po centymetrze.Jest to trudne ale op³aca siê.Szczególnie na zgrzewach z progami.Je¶li masz tam rdzê to trzeba j± oczy¶ciæ i przesmarowaæ odrdzewiaczem.Najlepiej takim co tworzy pow³okê antykorozyjn±.Nie pamiêtam nazwy ale jest extra.Jest to specyfik, który nak³adasz na rdzê i spryskujesz wod±.Stosuj± to przy oldtimerach.Znajdziesz na allegro.I po wspawaniu reparaturek spawy oczy¶ciæ szczotk± drucian± lub lepiej minii szlifierk± z z wk³adem drutowym i natrysn±æ sprayem do spawów od zewn±trz i wewn±trz.I wtedy wosk do zamkniêtych profili od wewn±trz .Nie oszczêdzaj na wosku.Co rok powtarzaj profile zamkniête.I kupuj takie które maj± koñcówki tryskaj±ce dooko³a i d³ugie.Ja wspawa³em reparaturki i zrobi³em to co wy¿ej napisa³em i mam spokój.3 lata.Honda 1993.Podpi±³em siê pod nicka.Jestem ojcem gumki 23.

patyk_lks
16-12-08, 20:50
Najprosciej jak sie da: Czyscic do golej/zdrowej blachy.Nakladasz podklad wi±¿±cy rdze. Malujesz

Jezeli dobrze oczysciles to rdza sie nie pojawi.

Lcfr
16-12-08, 21:02
Najprosciej jak sie da: Czyscic do golej/zdrowej blachy.Nakladasz podklad wi±¿±cy rdze. Malujesz

Jezeli dobrze oczysciles to rdza sie nie pojawi.

w hondach "do go³ej blachy" jak ju¿ jest purchel BARDZO CZÊSTO jest dziura....
jak nie ma to najsensowniej napisa³ Gumka23 (w³a¶ciwie jego ojciec chyba), wg mnie podpierajac to praktyk±..... (z tego co czytam to mamy podobne zdanie w tej kwestii.. moze lekko odmienne w szczegów³ach-bo s±dzê, ¿e purchle w hondach czesto = ³atanie dziur, ale poza tym zgadzam sie ze wszystkim.)

jero11
17-12-08, 08:19
niestety zazwyczaj jak jest ju¿ bombel to pod nim kryje siê dziura:(
te¿ to przerabia³em w 2 samochodach. Ja do konserwacji progów i nadkoli u¿y³em towotu wymieszanego z olejem, przez jaki¶ miesi±c ¶cieka³ olej i by³y t³uste plamy, a teraz wszêdzie jest warstwa towotu wiêc o rdzy mogê zapomnieæ:cool:

Dodam jeszcze ¿e je¶li kto¶ ma zdrowe blachy i nie ma bombli to i tak niech lepiej zrobi konserwacje, bo nie jest to du¿y kosz w porównaniu do wspawywania blach i lakierowania;) chyba ¿e ju¿ kto¶ wcze¶niej zakonserwowa³ nam auto:)

Jarek104
17-12-08, 15:53
Wstawi³em dzi¶ Hondê do lakiernika na naprawienie tego, co w weekend popsu³ autobus mzk, przy okazji chcê zrobiæ nadkola. I te¿ dowiedzia³em siê, ¿e do coupe nie ma.. Prawda to, czy panu siê szukaæ nie chcia³o?

jero11
17-12-08, 16:14
niestety prawda :(

Gumka23
17-12-08, 18:09
A które nadkola.Przednie,tylne?Ja rozumiem ¿e nadkole to jest ta przestrzeñ gdzie mie¶ci siê felga z opon±+ amor.Blachy od do³u czy na b³otniku.Od do³u nie znajdziesz na b³otnik s±.Wyszukiwarka,trochê trudu i masz.Mam hatchback i te¿ siê naszuka³em blach ale jaka radocha jak znajdziesz .