Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : manetka świateł :/

makido
15-12-08, 11:17
Witam!

Koledzy/Koleżanki mam problem - nie świecą mi się światła mijania/drogowe :( przepalone żarówki wykluczone... chodzi o to że być może manetka potrącona kolanem przy wsiadaniu do auta gdzieś tam się zacieła: postojówki się świecą, kierunki też, zaś mimo obróconego pierścienia świateł mijania/długich nie dzieje się nic :( czuję że przy pociąganiu manetki do siebie by przełączyć na długie nie wydaje charakterystycznego kliknięcia, jakby nie mogła zaskoczyć.

Nie mogłam manetki walnąc kolanem porządnie bo bym to poczuła - raczej to było potrącenie, normalna rzecz... czyżby pechowo?

Miał ktoś taki przypadek? da się to poprawić we własnym zakresie dłubiąc przy manetce? Wiem że wystarczy odkręcić pokrywe pod kierownicą. Proszę o poradę :-]

Pozdrawiam!

kenny
15-12-08, 11:37
bezpieczniki sprawdzałeś?

makido
15-12-08, 11:40
bezpieczniki sprawdzałeś?

Niestety jeszcze nie - jestem w biurze. Jak znajde chwile czasu to zerkne do garażu ale co ma bezpiecznik do braku skoku manetki przy przełaczaniu na długie?...

Problem rozwiązany :)
Rozebrałam manetke i jednak mechanizm zakleszczony na dobre, przetary sie jakies podciecia plastikowej kostki.
Kupiłam używke i wszystko już styka :)
Rzeczywiście nie trzeba rozbierać całej kierownicy - po odkręceniu obudowy trzona kierownicy i rozpięciu zatrzasków łączących dwie połówki obudowy, odkręcić dwa wkręty mocujące manetke, wcisnąć w otworze miedzy tymi wkrętami plastikowy zatrzask i wychodzi gładko. Pozostaje wypięcie kostek i założenie nowej manetki.