Zobacz pełną wersję : usterki w VII gen
Witam,ja swój samochód mam od 2005 roku(nowości) i w 2006 po jakimś pół roku uzytkowania byłam w ASO z reklamacją rdzewiejącej klapy...Niby wymienili klape na nową czego nie jestem pewna na 100% bo już malowałam te klape chyba ze 4 razy.Pod chtomowa listwa nie rdzewieje a jedeynie na rancie gdzie się kończy koło zderzaka.Zółte plamki wychodzą od środka klapy.W ASO powiedzieli mi że nie mają pojęcia dlaczego tak się dzieje może przez zime jak lód przymarznie to lakier zchodzi ale to dziwne bo samochód stoi w garażu.malowanie przedostatnie było w listopadzie a ostatnie na początku marca wię po 4 ech miesiącach.Czekam dalej -co prawda samochód jest juz po gwarancji ale serwis daje wewnętrzną gwarancje więc podejrzewam że będą mi tak malowac te klape dopóki będę mieć ten samochód.A ja sie zastanawiam czy juz go nie sprzedać...
Poza tym ostatnio zepsuło mi sie pokretło regulacji temperatury i pech chciał że zatrzymało sie na zimnie ale juz naprawili -w sumie nie duży wydatek 150zł ale możliwośc była też taka że mógł się zepsuć panet a tu koszt 1200zł:eek:
Samochód jak na swoją klase jest obszerny w srodku i tu bije wszystkie mniejsze auta ,wygodny w podróżowaniu i nieżle się prowadzi -lepiej niż np.city...Pozdrawiam
Witam,
co do klapy ja bym chyba po takich przygodach wziął rzeczoznawcę i obciążył kosztami ASO za sprawdzenie czy aby na pewno Tobie ją wymienili a żeby malować ją co kilka m-cy to już w ogóle skandal albo nie wiedzą jak to zrobić albo nie wiem co...to że w 5d klapa rdzewieje to wiadomo ale żeby nie umieć jej właściwie pomalować to już tragedia nie serwis...
co do regulacji ogrzewania to moim zdaniem wystąpiła standardowa usterka czyli linka od regulacji po jakimś czasie spadła z pancerza co jest do zrobienia za przysłowiową "dychę" bez żadnej ściemy, że masz szczęście że się nie uszkodził panel...(podkreślam to moje przypuszczenia ale pewnie trafne bo występuje to u wielu osób)...
co do Twojego pytania z innego postu odnośnie wycieraczek, to ja mam komplet Valeo Silencio które szczerze polecam i koszt jego zakupu na allegro wraz z wysyłką to ok. 100-110 zł. zatem kolejny raz ASO chyba chce na Tobie zarobić sprzedając Ci w tej cenie komplet ale serii Compact...
co do serwisowania auta w ASO to dobrze jest poczytać na forum oceny warsztatów i może po gwarancji zdecydować się na tańszy a może i lepszy serwis w Twojej okolicy, który inni użytkownicy forum polecają...
pozdro :cool:
Jesli chodzi o te wycieraczki valeo silencio to nie ma problemu z mocowaniem i czy ta dłuższa wycieraczka przy szybszej jeździe dobrze sie sprawuje bez spojlera?
Jesli chodzi o te wycieraczki valeo silencio to nie ma problemu z mocowaniem i czy ta dłuższa wycieraczka przy szybszej jeździe dobrze sie sprawuje bez spojlera?
Nie pamiętam już symboli wycieraczek, ale komplet to:
Valeo Silencio 60 cm (strona kierowcy-1 szt.) ze spojlerem;
Valeo Silencio 40 cm (strona pasażera-2 szt.) bez spojlera.
Jak widać dłuższa jest ze spojlerem i sprawuje się jak powinna przy każdej prędkości.
Krótszą z w/w trzeba sobie skrócić o te 2 cm. (bo Honda sprytnie wymyśliła jej długość 38 cm. a takiej chyba nie kupisz nigdzie, przynajmniej ja nie znalazłem) - żeby nie zachodziła na prawy słupek.
p.s. jest też wycieraczka na tył Valeo dedykowana do naszego modelu.
pozdro :cool:
Dzięki za info-pozdrawiam:)
marcinw13_2005
21-03-09, 10:55
Wpis omyłkowy... :o
U mnie /civic 1,6 vtec - 2001/ fotel kierowcy jest trochę krzywy, jak siedzę to czuje że mnie przechyla na prawo - co zrobić??
Auto dopiero co kupiłem i zauważyłem, że w drzwiczkach wlewu paliwa nie ma żadnej blaszki odpychającej drzwiczki i żeby je otworzyć muszę kluczykiem podważyć - zapodajcie namiary na ta blaszkę czy coś. Posiadam jeszcze d13b2 /znam ją na wylot/ i tam jest w tych drzwiczkach taka blaszka odpychająca. Acha, jeszcze jedno, w nowo kupionej mechanizm otwierania owych drzwiczek w ogóle nie był przykręcony, trzyma się chyba na silikonie.
Jeszcze jedna rzecz mnie denerwuje tj. wciskając pedał sprzęgła czuję i trochę nawet to słychać taki skok czy przeskok zaraz na początku.
Chyba trochę dużo jak na początek znalazłem w niej i zaczyna mnie to zastanawiać.
Pozdrawiam.
Dzisiaj odebrałem Civica 2004 po malowaniu tylnej klapyw serwisie. Powiem szczerze nic z tego nie rozumiem. Civica kupiłem z 2 miesiace temu w Honda Dumnicki - używany ale stan godny polecenia. Po kupnie zauważyłem łuszczący się lakier na tylnej klapie.Zgłosiłem się do serwisu i poinformowano mnie , że na tylna klapę jest przedłużona gwarancja. Oddałem autko do serwisu, dostałem autko zastepcze za co jestem wdzięczny i po 2 dniach odebrałem pomalowane autko. I tu się zaczyna najlepszy kawałek. Centrala Hondy odmówiła zapłacenia za malowanie klapy twierdząc , że gwarancja jest przedłużona tylko na pozostałe autka, ale nie na sedany. Klapa była malowana już drugi raz i gdyby nie Honda Dumnicki mógłbym sobie sam pomalować. Bardzo dziwna polityka firmy. A przy okazji autoryzowany punkt zostaje z niezapłaconym rachunkiem. To jest moja pierwsza Honda i aż mnie zatkało jak sie dowiedziałem jak Centrala Hondy traktuje autoryzowanych dilerów, a co za tym idzie użytkowników.
Heh, to zależy jak jest ujęta (ile czasu i na jakich zasadach) gwarancja jesli chodzi o perforację blach. Jeśli Honda z własnej woli przedłużyła gwarancję tylko na klapę w hatchbackach to dlaczego ma przedłużać na inne wersje. Równie dobrze można by sie domagac przedłużenia gwarancji na maskę czy błoniki.
Czyli po prostu jak skończyła Ci się gwarancja to sie nie dziw że centrala tego nie uznaje skoro nie ma oficjlnego przedłużenia gwarancji na lkapę w sedanach.
No to ja do listy powyżej dopisuje jeszcze fatalny lakier, chyba bardzo cienki...na moim czarnym masakra, byla jakie kolwiek spotkanie nawet z jakas roslinnoscia pozostawia jakis tam slad...Czy oni naprawde nie potrafia połozyc dobrze lakieru?
Mam to samo. Też czarny i cieniutki jak gazeta. Doczytałem na jakimś forum że grubość lakieru w Hondach to ok 90 um natomiast standard to około 120 um.
tragiczny lakier ? mam to samo, wiec normalka.
Mam to samo na czarnym lakierze. Mucha mocniej pierdnie i zostają rysy;)
hehe zgadza sie, jak sie postaram to wzrokiem zarysuje :P
fotel kierowcy nie przesuwa sie przy skladaniu przez co nie mozna z tylu wysiasc przez ta strone (civic sport)
potwierdzam, czasem to przeszkadza...
najwazniejsze: strasznie miekkie materialy. To ze mi pies 50kg wskoczyl na maske i narobil rys do podkladu (juz troche sie z tym uporalem) to rozumiem, ale zeby zrobic rysy na szybach i reflektorze od gumowej skrobaczki? To juz przegiecie, az paznokiec staje w nich staje, dlugie proste rysy... masakra. Tez tak latwo Wam sie rysuja?
tak, szyby sa porysowane od nie wiem czego (pewnie od wycieraczek) jakby auto mialo z 15 lat...
tarcze czasami rdzewieja ale to chwilowe
u mnie to samo, niestety..
Oto moje usterki (2003 rok - przed liftem):
-Coś gwiżdże z lewej strony pod maską.
-Prawa strona cyferblatu się nie świeci (to podobno typowe dla tego modelu, nie ma podświetlania temperatury i ilości paliwa)
-Środkowe kratki są chyba czymś zapchane, bo nie dmucha (boki ok)
-Lekkie skrzypienie sprzęgła
To tyle. W sumie takie drobiazgi. Najgorsze jest gwiżdżenie od 2 tys obrotów, może miał ktoś to samo i rozwiązał problem??
spal@praca
05-10-09, 22:22
Meo jaki masz silnik.
-lekki skrzypienie sprzęgła - norma prawdopodobnie pompa sprzęgła -----> wysprzęglika
-swiatełka norma wymiana chwila moment
-kratki czymś zapchane ?! dziwna sprawa mało możliwe
- jeżeli te gwizdy to wsadź kogoś na fotel kierownika niech trzyma na obrotach i sprawdź czy zespół samonapinaczy nie wykańcza się.
pozdro
Pietrek215
08-10-09, 01:03
Fotel się trochę kiwa
Sprzęgło skrzypi
Częsty chek engine
Brak podświetlenie pokręteł ( nawiew/klima) , ale już nie długo może jakiś manual będzie.
może jakiś manual będzie.
szkoda że nie mieszkasz bliżej rozebrał bym ci deskę w 10 minut bardzo łatwa sprawa
Oto moje usterki (2003 rok - przed liftem):
-Coś gwiżdże z lewej strony pod maską.
-Prawa strona cyferblatu się nie świeci (to podobno typowe dla tego modelu, nie ma podświetlania temperatury i ilości paliwa)
-Środkowe kratki są chyba czymś zapchane, bo nie dmucha (boki ok)
-Lekkie skrzypienie sprzęgła
To tyle. W sumie takie drobiazgi. Najgorsze jest gwiżdżenie od 2 tys obrotów, może miał ktoś to samo i rozwiązał problem??
Jesli chodzi o skrzypienie pedału sprzęgła to schyl się pod konsolę i spryskaj u góry WD40 , od razu przestanie skrzypiec, mnie to tez strasznie denerwowało i teraz jest spokój.
Panowie mam takie objawy - Po wymianie rozrządu zaczeło cos dzwonic z prawej strony jakby zaworami , ale wiem ze to nie są zawory . Jak przyspieszam to słychac , najbardziej na czwórce i piatce , ale jak wcisnę pełen gaz na czwórce i dojdzie do 4500 tys obrotów to na chwilę przestaje czyli w tej górnej granicy, pozniej przełączam na piatke i znów słychac . Czy nie jest powód jakiejs rolki , albo od strony pompy ?
Pietrek215
10-10-09, 11:47
Heh dzięki wielkie za dobre chęci :)
Pozdrawiam.
Jeszcze jedna usterka:
- żadna z gum przy szybie nie zbiera wody np. po deszczu - wszystkie drzwi
Jeszcze jedna usterka:
To nie wycieraczki, honda tak ma ;) Generalnie mehanizmy szyb w VII gen, nie sa jakims najwyzszym osiagnieciem technologicznym ;)
tylnie wycieraczki odmawiaja posluszentswa :)
a i fakt podswietlenie do polowy predkosciomierza i paliwa u mnei tez padlo :) kto mi wymieni ?
Cytat:
Napisał Meo
Jeszcze jedna usterka:
To nie wycieraczki, honda tak ma Generalnie mehanizmy szyb w VII gen, nie sa jakims najwyzszym osiagnieciem technologicznym
To chyba tak ma być. Brud na szybie nie rysuje jej podczas zamykania i to jest akurat plus. Z rana wystarczy zetrzeć rosę zbieraczką gumową a jak pada deszcz to przecież nikt nie opuszcza szyb żeby zebrać wodę.
może dajmy spokój z "usterkami" VII gen... weszła nowa generacja, najstarsze VIIgen maja już prawie 9 lat i pewnie zbliżają się do 200kkm. Temat był założony chyba z myślą o fabrycznych "niedoróbkach" a pojawiają się rzeczy wynikające z normalnej eksploatacji.
wlasnie nie, niektore usterki sa typowe dla 7gen i nie zaleza od wieku.
fotele - są ok
smrod z klimy - brak smrodzika, wszystko ok
skrzypiace sprezyny - nic nie skrzypi
parujce reflektory - parowały u 1 właściciela, ale juz jest ok, po interwencji serwisu
skrzypiace sprzzeglo - skrzypi :)
wyciera sie srebrny kolor z uchwytow wew na drzwiach - wyciera ale lekko :P, skórą sobie obijcie może
hamulec reczny nie trzyma - trzyma ale jest wrażenie jakby nie trzymał.
skrzypienia i trzeszczenia - skrzypi mi cos w drzwiach od pasażera, chyba szyba bądź głośniczek
Generalnie powiem, że moja Hondzina ma najechane 195 tysiaków, w środku jak nowa, fotele nie zniszczone, więc to z czego one sa zrobione sprawdza się.
Zawieszenie i inne duperele super.
a i światło na desce także mam w połowie podswietlone, ale jak cos pstryknąłem w szybkę opodświetliło sie na nowo, więc ten model tak ma
Ja osobiście stoczyłem już parę batalii jeżeli chodzi o ręczny hamulec. Ja mam z tyłu tylko bębny więc nie wiem czy to się przyda ale tak naprawdę to wystarczy zdjąć koło i tam jest samoregulator który trzeba "odblokować" bo jest zapieczony albo trochę podregulować... Nie wiem jak wygląda sytuacja przy hamulcach tarczowych, czy jest sama tarcza czy tarcza plus bęben do ręcznego.
Sama tarcza. Hamulec trzyma choć na suchym asfalcie koła się nie zblokują u mnie.
Generalnie powiem, że moja Hondzina ma najechane 195 tysiaków, w środku jak nowa, fotele nie zniszczone, więc to z czego one sa zrobione sprawdza się.
Zawieszenie i inne duperele super.
no ale zawieszenie chyba wymieniales przez te 195kkm?::D
gregor1230
29-10-09, 21:30
Jaka jest rada na kolebiący się fotel kierowcy ?? Tylko nie mówcie , że wymiana na nowy :(. W weekend bedę z tym walczył, ale może ktoś już coś próbował i ma jakieś doświadczenie.
Problem bujanego fotela był już dokładnie opisany na forum.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=26506
u mnie przed wymiana nie bujał się tak jak po :mad: toteż nie polecam tych tulei
A co zrobić z przekrzywionym w prawo fotelem - osiada w prawej tylnej części.
Podkładałem podkładki pod prawą tylną łapę fotela /tam gdzie się przykręca fotel do podłogi/ tak, że jest tych podkładek już ponad 2cm i dalej jest krzywy i wydaje mi się, że cały czas osiada.
Rozkręcałem ten fotel już cztery razy - nie mam już nerwów do tego!!
A co zrobić z przekrzywionym w prawo fotelem - osiada w prawej tylnej części.
u mnie przed wymiana nie bujał się tak jak po toteż nie polecam tych tulei
Mam to samo. Wydaje się, iż stelaż fotela się wykrzywił lub regulacja wysokości działa nierównomiernie ... ale szajs, ręce opadają, jak się nie telepie to się wygina. Btw czy zbyt luźną kratkę nawiewu od strony kierowcy (nie można ustawić góra-dół bo opada) można uznać za usterkę znamienną dla VIIgen?
dokładnie boczne kratki nawiewów latają góra dół jak żyd po pustym sklepie,
dziwne, u mnie nie lata nic. Tylko notorycznie urywa mi sie ten suwak, sluzacy do regulacji prawo-lewo
ja tak sie tylko zastanawiam bo chyba u mnie jest jakis cud co do tych hanek zarowno u mnie wersja po lifcie jak i u mojego brata wersja przed liftowa, po prostu nie wystepuja zadne z tych usterek ktore sa opisane w tym temacie poza skrzypiacymi sprezynami ale to tylko po deszczu w suche dni nic nie skrzypi, jakies cudowne dwa egzemplarze:)
Może to faktycznie cud a może kwestia przykładania uwagi do detali.
U mnie fotel nie bujał się dopóki nie przeczytałem o tym na forum, tak samo byłe ze skrzypiącym pedałem sprzęgła.
A po ostatnim temacie o braniu oleju zauważyłem, że chyba też mi nieco wziął po przejechanych 10kkm.
Witam,
potwierdzam usterki w modelu po FL
- pokretlo nawiewu cieplo zimno linka lubi zeskoczyc z mocowania (wymienilem0
- skrzypiace sprzeglo (nasmarowane)
- bujany fotel (tulejki + jakies podkladki, buja sie mniej, ale calkowicie nie wyeliminowalem problemu)
czasem tez slrzypi
- I II bieg szumia lozyska (jeszcze nic z tym nie robilem)
- szalejaca szyba (po nacisnieciu przycisku zamykania zamyka sie do polowy potem ostro w dol na 100 %, [przeszlo samo])
- linka gazu zbyt ciezko chodzila (wymienione)
- nakladki na pedaly sprzeglo gaz przy 80 kkm wytarte i to zdrowo (wymienione)
- parujace reflektory przednie (wymienione przez poprzednoego wlasciciela)
- kolumna kierownicza dochadza jakies nazwijmy to stuki na nierwonym podlozu np. droga utwardzona z dziurami)
- dodam ze lakier jest jakis mieki szczegolnie na drzwiach (kolor Black Night Hawk)
- nierozumiem tez komputera podajacego spalanie chwilowe tylko przez jakies 100 km po resecie
bo pozniej parametry jakos dzwnie nie chca sie zmieniac tzn, jak wyswietli 10l100km to juz do resetu (moze to prognoza dla calego baku niewuiem nie rozumiem ?!?)
- zapomnilem o slabym hamulcu recznym
Natomiast dlaczego nie ma uchwytu nad drzwiami pasazera to dlugo nie zrozumiem (moze jakis nawiedzony cost killer z dzialu niedorozwoju Hondy to wymyslil) to nie usterka ale wada, szczegolnie dla mojej zony i posrednio dla mnie bo musze sluchac kwekania ze lata w zakretach
ogolnie POLECAM
Oglonie mowiac jestem zadowolony z hondziwki i lubie nawijac kilometry moim automobilem, a w/wymienione rzeczy sa upierdliwe, ale nie wplywaja az tak negatywnie na calosc
PS
dodam jeszcze, ze moze problemy z eksploatacja nie sa dla mnie, az tak niemile
bo mam godnego zaufania mechanizatora, ktory wraz ze swoja cala ekipa nigdy nie zostawil mnie z nierozwiazanym problmem (zeby nie bylo krypciochy nie podaje kto to taki, kto z KRK ten wie)
Wydaje się, iż stelaż fotela się wykrzywił lub regulacja wysokości działa nierównomiernie ... ale szajs, ręce opadają
też na początku obstawiałem że przyczyna tkwi w regulacji wysokości, ale jak zauważyłem, że jak podstwie podkładki pod tylną łapę i z czasem znowu robi się przechylony to raczej wykluczam ta regulacje. Ale po rozebraniu fotela nie za bardzo widzę coś co by mogło się odkręcić czy poluzować a co za tym idzie doprowadzić do takiego stanu żeby fotel się przekrzywiał w prawo ???
kiepsko zwijające się pasy bezpieczeństw czy jest na to jakieś lekarstwo.?
Chyba nie. Psikałem silikonem w sprayu i dalej się walają po tylnym dywaniku jak im się nie pomoże...
U mnie sporo pomogło wyczyszczenie górnej części która podtrzymuje pasy (ta przy regulacji wysokości pasów;po niej pasy chodzą) poprzedni właściciel konkretnie ją zabrudził.
Panowie i Panie bardzo proszę o radę. W zeszłym roku kupiłem w salonie hondy Civica VII gen sedan 2004 r. Po kupnie salon malował mi klapę bo oczywiście wychodził rdza. Nie dotrzymała do zimy i znowu rdzewiała koło srebrnej listwy i koło prawego światła. W tym roku ponownie malowali miesiąc temu i ponownie to samo , nie wytrzymała nawet miesiąca. Wróciłem z wakacji i przy myciu autka znowu sie wkur..... Nie uśmiecha mi sie malowanie autka co pół roku. Jestem 2 właścicielem więc nie ma gwarancji , że 1 też nie malował. Czy jest jakieś inne wyjście ?
Panowie i Panie bardzo proszę o radę. W zeszłym roku kupiłem w salonie hondy Civica VII gen sedan 2004 r. Po kupnie salon malował mi klapę bo oczywiście wychodził rdza. Nie dotrzymała do zimy i znowu rdzewiała koło srebrnej listwy i koło prawego światła. W tym roku ponownie malowali miesiąc temu i ponownie to samo , nie wytrzymała nawet miesiąca. Wróciłem z wakacji i przy myciu autka znowu sie wkur..... Nie uśmiecha mi sie malowanie autka co pół roku. Jestem 2 właścicielem więc nie ma gwarancji , że 1 też nie malował. Czy jest jakieś inne wyjście ?
Albo poszukać jakąś zdrową klapę w używkach,albo nową,a czy przypadkiem nie ma tam jakiejś listwy chromowanej?
Sorki ale to nie jest nic odkrywczego. Listwa chromowana pewnie , że jest, ale to chyba nie jest powód żeby się zgadzać na rdzewienie. U mnie rdzewieje koło tej nieszczęsnej listwy ale najbardziej koło tylnej lampy. Interesuje mnie, czy ktoś miał wymienianą klapę i czy to coś dało. A przede wszystkim jak spowodowac żebym sie nie wkurzał na rdze . Chyba gwarancja na lakier jest,
a przynajmniej na wykonana robotę przez serwis.
Sorki,ale jak jest listwa,to po przetarciu się warstwy lakieru powstaje ogniwo galwaniczne i to będzie korodować,nic na to nie poradzisz.Chyba,że porządnie ją odizolujesz.A jak już raz korozja weszła,to ciężko będzie ją zwalczyć,dlatego wspomniałem o zdrowej klapie.
Sorki ale to nie jest nic odkrywczego. Listwa chromowana pewnie , że jest, ale to chyba nie jest powód żeby się zgadzać na rdzewienie. U mnie rdzewieje koło tej nieszczęsnej listwy ale najbardziej koło tylnej lampy. Interesuje mnie, czy ktoś miał wymienianą klapę i czy to coś dało. A przede wszystkim jak spowodowac żebym sie nie wkurzał na rdze . Chyba gwarancja na lakier jest,
a przynajmniej na wykonana robotę przez serwis.
Powinieneś oddać auto do tego serwisu gdzie ci to robili i powinni poprawić. Znajomy przed zimą robił nadkola i maskę w VI genie i po ziomie wylazła ruda w tych miejscach. Poszedł do warsztatu, gdzie majster próbował go przekonać, że to nic nie poradzi, ale po rozmowie z kierownikiem kazał przywieźć auto do poprawki i majster robił jeszcze raz za darmo.
Kurcze, jeśli dobrze się zrobi to powinno to wytrzymać ładnych kilka lat, a nie kilka miesięcy!
mam problem cos mi stuka w silniku jak auto stoi na luzie, zdaje mi sie ze to ta czesc na dole po lewej na tej aukcji http://allegro.pl/item1112379694_honda_civic_1_6_vtec_01r_silniczek_ krokowy_denso.html
co to jest? silniczek krokowy? jak tego dotykam to wlasnie czuc ze to to i jak nagne to przestaje, i jak puszcze to znow zaczyna. na obrotach stukania nie ma, jak jade tez cisza tylko jak auto stoi
na czesci pisze nr
136200-2262
obok numeru 226
i cos takiego jeszcze : Pc s39
to jest elektrozawór a to ze stuka to pewnie słychać elektromagnes w nim jak pracuje
to co mam zrobic zeby to wyeliminowac ? wymienic?
skrzypiące sprzęgło
skrzypiący fotel
luźny hamulec ręczny
rdza powoli wychodzi na masce i klapie
ABS się pali - czujnik zepsuty
....ale od 3 lat jeździ i pomimo przebiegu 200 000 km jest w 100% niezawodna.
hehe ciesze się jak widzę zepsutego francuza albo szwaba. hehe
Podczepię się pod temat. Czy oprócz tylnej klapy coś jeszcze rdzewieje ? Nadkola, progi ?
Pozdro.
jeszcze czasem maska też pod chromowaną listwą - jeśli jest
reszty na razie nie stwierdzono
A ja powiem jedno. Wady są, fotel skrzypi, plastiki się wycierają, siłownik sprzęgła pykał, ale mimo to jest to kawał dobrego auta. Moja Hania ma 80 ooo i jest niezawodna.
Rozglądam się za nowym autem, ale Hania tak wysoko postawiła poprzeczkę tym wszystkim Golfom i Astrom, że chyba tylko Lexus został he he.
Albo ROWER!!!
Pozdrawiam
Witam,
Mam problem otóż w civicu kolegi (ep2) popsuł się centralny zamek z pilota od strony pasażera, ogółem rzecz biorąc czasem łapie z pilota czasem nie. Rozebrałem drzwi ażeby sprawdzić co może być tego przyczyną. Na pozór wszystko się wydaje ok. Ale mam wrażenie, że siłownik czasem nie daje sobie rady z podniesieniem albo opuszczeniem zamka. Ręcznie idzie wszystko zamknąć. I moje pytanie, czy to wina np: siłownika czy czegoś innego? I jaki siłownik mam zakupić do tego modelu ? Jeśli to w ogóle on. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Witam,
Mam problem otóż w civicu kolegi (ep2) popsuł się centralny zamek z pilota od strony pasażera, ogółem rzecz biorąc czasem łapie z pilota czasem nie. Rozebrałem drzwi ażeby sprawdzić co może być tego przyczyną. Na pozór wszystko się wydaje ok. Ale mam wrażenie, że siłownik czasem nie daje sobie rady z podniesieniem albo opuszczeniem zamka. Ręcznie idzie wszystko zamknąć. I moje pytanie, czy to wina np: siłownika czy czegoś innego? I jaki siłownik mam zakupić do tego modelu ? Jeśli to w ogóle on. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
wina siłownika, wypalone mikrostyki w środku.
na alledrogo szukasz siłownika do VII 3D
Krzysztof1969
18-08-10, 09:15
Zapomnieliście o niedziałającym jednym lub dwuch silniczkach sterowania leflektorem. Jeśli ktoś u siebie nie ma problemu z tym a dawno nie sprawdzał to proponuje zobaczyć. Czasem trzeszczy radio. Poza tym wszystkie wymienione usterki. No reflektory nie parują.
a mi nie wchodził pierwszy bierg - trzeba go było szukać.
okazało sie ze spadła zawleczka z linki skrzynki biegów (albo ktoś ja ściągnął).
kupno w ASO około 40 pln... na szrocie 10:) plus założenie u mechanika.
Największą wadą 7 genów jest łożysko w skrzyni... Niezależnie jaki przebieg auta to może lekko szumieć. Miałem EP1 (d14z6) i wymieniałem łożyska, teraz mam EP2 sport (d16v1) z 41.000km i lekki szum już słychać na postoju (całe szczęście, że nie stuka w czasie jazdy). Pamiętam, ze po wymianie łożysk w EP1 i zrobieniu z 2000km nowe łożysko również lekko szumiało -przy normalnej jeździe...
Chyba w każdym 7 genie taki szum słychać leciutki. A jak u was?
Poza tym z pozostałych usterek to fotel kierowcy lata lekko i plastiki się wycierają. Termometr lubi przekłamywać czasami.
no własnie - apropos "latającego" fotela kierowcy - uda się coś z tym zrobić?
Tak co do łożyska to racja też już wymieniałem bo stukała tak przy 2,5/obr ale jeszcze jest słaba jakość kierownicy u mnie się strasznie wyciera w EP1 trzeba będzie chyba obszyć
Z fotelem nie da rady nic zrobić. Wyrabia się i tyle. Kupować inny, również się nie opłaca, bo pewnie podobny kupisz...
Co do kierownicy to o wiele wygodniejsza jest w wersjach sport dodatkowo jest obszyta skórą.
No jak się nie da jak było już dokładnie opisane jak to zrobić i co kupić wystarczy poszukać. Cały zestaw naprawczy około 100zł a można same tulejki wymienić.
O TU (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?26506-Problem-z-fotelem&highlight=fotel+fotela) jest opis.
Krzysztof1969
31-08-10, 19:34
Da się z fotelem zrobić temat jest na forum.
super - dzięki.
kolejne pytanie - wibracje silnika - 5 bieg od 100-120 wzwyz....
moge ciągnąc na 4 do 140 i idzie elegancko ale na 5 wpada w wibracje... :( jakies pomysły?
tez tak myśle- przyszły tydzień pewnie wizyta u mechnika zeby wszystko przejrzał... a cos konkretniejszego?:)
aaa... i jeszcze jeden mam problem (taki nie problem) - po prostu nie wiem jak to jest. kupilem civika sprowadzonego z włoch i tutaj jezdzonego prawie dwa lata.
jest centralny - ale przy zamykaniu / otwieraniu nie ma syngalizacji kierunkowskazami - to norma czy siakiś bezpiecznik padł? albo cosik innego?
Mógł pójść bezpiecznik, mogą być w ogóle nie podpięte, opcja może być wyłączona w alarmie, może w ogóle nie być takiej funkcji w alarmie. Pierwsze pytanie jaki to alarm?
jak go dobrze rozumiem to alarmu nie ma tylko centralny
więc przy samym fabrycznym centralnym nic sie nie zapala-tak ma być
alarmu nie ma (zastanawiam sie czy w ogóle go zakładać) - mam tylko fabryczny centralny.
skoro tak ma być to problem zrzucam z głowy.
Jeśli ten centralny działa tylko z kluczyka to fakt żadnych błysków ale jeśli jest na pilota to może być taka opcja choć nie musi.
pilot jest standardowy hondowy - dwuprzyciskowy - wymieniłem wczoraj w nim obudowe bo był w takim stanie ze sie rozpadał....
a skoro o pilotach i kluczycha.
Potrzebuje namiaru na kogos kto dorobi mi komplet - kluczyk wraz z pliotem. - warszawa i okolice najlepiej:)
Hej,
Od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem Hani Civic 1.4 5D z grudnia 2005. Odkupiona od mojeog ojca, wiec mam pewnosc, ze nie byla bita itp. Jesli chodzi o usterki to:
1) Fotel - u mnie sie nie kiwa
2) Smrod z klimy - owszem, niezle traci po wylaczeniu - zajme sie tym jak zrobi sie cieplej
3) Skrzypiace sprezyny - nie wiem czy sprezyny, ale cos lubi zaskrzypiec zwlaszcza jak wjezdzam na garb, jakby po lewej stronie z przodu. Czytalem, ze to prawdopodobnie guma na amorach. Mam nadzieje, ze to tylko to.. bedzie cieplej to potraktuje gumy smarem silikonowym. Oby pomoglo :)
4) Parujace reflektory - tylko troszke z tylu, ale na tyle minimalnie, ze mi nie przeszkadza
5) Skrzypiace sprzeglo - nie stwierdzono
6) Wyciera sie srebrny kolor z uchwytow wew na drzwiach - nic sie nie wyciera, troszke przy pokretle glosnosci w radiu, ale i tak bede wymienial na cos z mp3 i USB - przy okazji czy sa na rynku jakies srebrne modele zeby mi pasowalo kolorystycznie? Szukalem i same czarne...
7) Hamulec reczny nie trzyma - nic z tych rzeczy, trzyma bardzo dobrze
8) Skrzypienia i trzeszczenia - nie narzekam
9) Swiszczaca szyba - nie mam tego problemu
10) Wskaznik temperatury zewnetrznej zdaje sie ze przeklamuje o jakies 2/3 stopnie in plus. Ktos wie jak to naprawic? Nie chce mi sie do ASO z taka duperela jechac...
11) Tlumik nie bulgocze mimo przebiegu 105tys km
12) Spalanie ma super. Potrafie zejsc do 5,5/100km (tryb EMERYCKI). Standardem jest srrednie 6,5 co uwazam za rewelacyjny wynik. Tyle a nawet wiecej pali Panda mojej zony
13) Podzielam zdanie forumowiczow n/t wkurzajacego przelaczania miedzy temp/spalaniem/km - nie mogli tego zrobic w koncowce drazka migaczy?..
Z innych rzeczy:
a) Podswietlenie panelu z nawiewem - walniecie piescia pomaga, czytalem ze zarowki padaja i do wymiany ale jak na moj gust to cos nie styka. Dobiore sie do tego w koncu jak ktos sie zlituje i podesle mi foto-manual bo niestety link do slaskiego forum nie dziala i nie wiem jak to rozebrac a nie chce polamac plastikow - HELP!! Zastanawiam sie czy zamiast zaroweczek W1,2W wstawic tam odpowiednik ale w LEDach i zmienic podswietlenie na biale - ma ktos tak zrobione i moglby sie podzielic fotami?
b) Pojawily sie rdzawe pecherze na tylnej klapie, tuz pod srebrna listwa. Zauwazone w ostatnim miesiacu gwarancji - ASO pomalowalo cala klape bez szemrania. Nie ma co narzekac, jak mowia Fordy rdzewieja juz w katalogu :) - i teraz oburza sie wlasciciele Fordow :D
c) Lozysko oporowe STRASZNIE szumi, wrecz chrobocze co wkurza mnie przy przyspieszaniu, ale ogolnie dziala OK - skrzynia pracuje idealnie, biegi wchodza cudnie, sprzeglo nie slizga. ASO twierdzi, ze 'te typy tak maja'. Po przeczytaniu standardowych usterek, mam nadzieje, ze to oporowe a nie lozyska skrzyni bo to juz brzmi jak gruba kasa :)
d) Szyby przedni po uchyleniu z tego co pamietam troche lataja. Teraz troche zimno wiec nie sprawdzam, do zrobienia jesli bedzie mnie wkurzac
e) Jak dla mnie bardzo slaba widocznosc do tylu przy cofaniu (zwlaszcza przy fotelikach dzieciecych). Pozostaje cofanie na lusterka, czego moja zona nie potrafi stad zakupo czujnikow cofania, ktore bede niedlugo montowal. Moze zrobio foto-manual, a noz sie komus przyda
f) Kiepsko obracające się pokrętło od temperatury - raz linka juz spadla, naprawione w ASO za cale 50zl :)
g) Jak forumowicze zdazyli zauwazyc - kiepsko zwijajace sie pasy, ale dla mnie to duperela
h) Czarny lakier rysuje sie od samego patrzenia
i) Skrzynia biegow chodzi idealnie, wsteczny rowniez wbija sie jednym palcem i oby tak zostalo
Pozdrawiam,
Filip
Hej,
HELP!! Zastanawiam sie czy zamiast zaroweczek W1,2W wstawic tam odpowiednik ale w LEDach i zmienic podswietlenie na biale - ma ktos tak zrobione i moglby sie podzielic fotami?
Witaj.
Efekt podświetlenia białymi LED-ami masz w moim poście w tym wątku: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?97023-Znikaj%B1ce-Podswietlenie-deski/page3
Jeśli chodzi o sposób wymontowania, to należy wyjąć całą konsolę środkowę. Wiem, brzmi strasznie, ale tylko za pierwszym razem, później robi się to góra w 5 minut.
Pokrótce wygląda to tak. Z lewej strony kolejno demontujesz klapkę od bezpieczników oraz obudowę kierownicy (3 wkręty pod kierownicą do wykręcenia i płaski cienki śrubokręt, najlepiej owinięty na końcu taśmą izolacyjną lub malarską, aby nie zostawić śladów, za pomocą którego rozepniesz zatrzaski na łączeniu obudowy kierownicy (ja rozpoczynam rozpinanie za dźwignią od przełącznika kierunkowskazów, ewentualnie to mało widoczne miejsce, jakby został jakiś ślad po demontażu. Zatrzaski łatwo się rozpinają, jak puści jeden, to pozostałe już ręcznie rozłączysz. Górna część osłony po prostu zdejmuje się sama, a z dolną trzema chwilkę "powalczyć". Ja opuszczam dźwignię regulacji wysokości w dół w wówczas obudowa gładko schodzi. Oczywiście najpierw trzeba ją trochę poluzować od strony stacyjki, żeby z niej zeskoczyła. Jak już zdejmiesz obudowę kierownicy, będziesz miał wystarczająco dobry dostęp do śruby trzymającej konsolę na miejscu.
W głębi, za skrzynką z bezpiecznikami, po jej prawej stronie, wypatrzysz też tę nieszczęsną linkę od regulacji temperatury - delikatnie zdejmij ją z kołeczka i wypnij z uchwytu (ciężko tam się dostać, ale da się to zrobić). Linki można też odpiąć z uchwytów przy pokrętłach, a nie odpinać z uchwytów na dole, ale przy ponownym montażu należy je wówczas wpiąć dokładnie w tych samych punktach, inaczej pokrętła nie będą dochodzić w któreś krańcowe położenie, dlatego lepiej i bezpieczniej jest odpinać linki z dolnych uchwytów i wyjmować je razem z konsolą.
Po prawej stronie wystarczy opuścić schowek w dół (jeśli nie wiesz jak to zrobić, już piszę: wystarczy przy otwartym schowku nacisnąć na jego wewnętrzne boczne ścianki za tymi nacięciami, wówczas schowek opadnie na dół - potrzebne to jest zarówno przy demontażu konsoli, jak i na przykład przy wymianie filtrów kabinowych). Po tej stronie też zobaczysz linkę, tą od regulacji strumienia powietrza. Też należy ją zdjąć z kołeczka i wypiąć z uchwytu, ale tutaj będziesz miał bardzo łatwy dostęp.
Tyle masz roboty po bokach, teraz środek. Kolejno wykonujesz następujące czynności:
1) Zdejmujesz gumę mieszka zmiany biegów z pierścienia pod gałką.
2) Odkręcasz gałkę.
3) Wpychasz mieszek do środka, wsadzasz rękę do powstałego zagłębienia i delikatnie pociągając, wypinasz cały trójkąt z zaczepów. Chyba najlepiej najpierw odpiąć dolne zaczepy, a później górne.
4) Gdy zaczepy puszczą, odpinasz kostki od przycisku awaryjnych i od gniazda zapalniczki, a następnie możesz już zdemontować trójkąt.
5) Odkręcasz dwie śruby trzymające konsolę. Znajdują się one po obydwu stronach konsoli, mniej więcej na wysokości radia, śruby odkręcasz kluczem nr 8, najlepiej grzechotką z jakąś przedłużką. Od strony schowka łatwiej zlokalizować tę śrubę, choć tam jest wiele podobnych, pozostałe trzymają radio i schoweczek na swoim miejscu, ta od mocowania konsoli jest bodaj najniżej z tych wszystkich śrub. Po drugiej stronie śruba jest w tym samym miejscu, dostęp do niej jest nieco trudniejszy, ale też powinieneś się do niej dostać. Po odkręceniu śrub konsola trzyma się tylko na zatrzaskach.
6) Wypinasz konsolę z zatrzasków. Rób to dość zdecydowanie, poczynając od dołu. Gdy puszczą wszystkie zaczepy, możesz powoli odchylać konsolę. Aby móc odchylić konsolę, pasuje odpiąć wszystkie wtyczki. Żeby zmienić te żaróweczki, musisz odchylić konsolę dość znacznie, żeby mieć podejście do dwóch wkrętów, za pomocą których przymocowany jest do konsoli moduł z tymi trzema guzikami. Wkrętu znajdują się u góry i u dołu tegoż modułu, wykręcasz je śrubokrętem krzyżakowym.
7) Wyjmujesz moduł i wykręcasz stare żarówki. Żarówki LED montujesz metodą prób i błędów dotąd, aż wszystkie zaczną świecić (w przypadku LED ważna jest biegunowość połączenia). Najlepiej w jakimś miejscu na korpusie takiej żarówki zrobić jakąś kropkę, żeby mieć punkt odniesienia i mieć pewność w razie konieczności obrotu żarówki o 180 stopni, że takiego obrotu się dokonało (inaczej ciężko to stwierdzić, gdyż "tył" żarówki jest symetryczny).
8) Jeśli chcesz wymienić żarówki podświetlenia panelu na LED-y, to znajdują się one nad radiem i żeby się do nich dostać, wystarczy chyba wykręcić tylko radio. Głowy nie dam, że tak musi być, bo u mnie mam radio niefabryczne, które łatwo wyjmuję w razie potrzeby, wyjęcie fabrycznego to kwestia odkręcenia kilku śrubek mocujących. Najwygodniej w tym celu wyjąc całą konsolę z auta, inaczej ciężko będzie odkręcić te śrubki mocujące.
To chyba wszystko, opis strasznie wygląda, ale tak naprawdę to robota góra na pół godzinki. Zrobisz to raz i będziesz miał jak znalazł na przyszłość, jak spadnie linka od temperatury, a spadnie pewnie nie raz. Ja też obawiałem się przed pierwszym demontażem, ale teraz robię to niemal na śpiącego :D
U mnie podobne,a mam civica od 31.01.2011:
fotel kierowcy kiwa sie,schowek kiepski bardzo,nie wspomne o jakosci wykonania,paruje szyba,ciezko dopasowac odpowiedni nawiw,by bylo ok i szyba odparowywala,skrzynia beznadziejna,to nie jest ta honda co kiedys,blacha kiepa
wiecie co to jest beznadziejne wymienianie tych rzeczy pow ,postach przecież to sa już prawie 10letnie lum co najlepiej 6 letnie samochody a nie prosto z fabryki beznadzieja
wiecie co to jest beznadziejne wymienianie tych rzeczy pow ,postach przecież to sa już prawie 10letnie lum co najlepiej 6 letnie samochody a nie prosto z fabryki beznadzieja
mylisz się kolego, bo te usterki wychodziły już w egzemplarzach 2-5 letnich. Zobacz kiedy założony był ten wątek a potem wysnuwaj wnioski..
no comment chodzi mi o ostatnie posty np bunio 14 chyba już każdy wie jakie są usterki po przeczytaniu kilku podstron
blacha kiepa
Mógłbyś rozwinąć? Mój civic ma 9 lat, garażu nie mam, i co do blachy to nie ma do czego się przyczepić. Rdzewieją tylko 5d w okolicach tej listwy na klapie i tyle. Oczywiście nie licząc powypadkowych zrobionych na sztukę.
... Rdzewieją tylko 5d w okolicach tej listwy na klapie...
I sedany przed liftem :-(
I sedany przed liftem :-(
po lifcie też..
Civic 1.6 2004 rok 137 tys. przebiegu kupiony nowy:
- fotel - u mnie też bujany
- ciężko chodzący pedał gazu, praktycznie od kilkudziesięciu tysięcy km - teraz na pedale gazu czuć wibracje od silnika, nie orientujecie się czy to też wina zatartej linki (wibracje)?
- klapa malowana na gwarancji 5 razy! Raz wymieniona na nową, nie potrafią zrobić tak, żeby rok wytrzymało
- podczas wysprzeglania skrzypienie, znany temat
- bulgot z wydechu, prychanie czy jak to nazwać - co jest winne? Katalizator? Tłumik końcowy?
- zgrzytanie na śpiących policjantach i w momentach kiedy koło natrafia na zagłębienie w drodze - maglownica? Jak ją przesmarować? Robiliście to sami? Smarem silikonowym? Nawiasem mówiąc serwis w Katowicach kilka razy sprawdzał zawieszenie i nie poradzili z tym sobie, nawet stabilizator na gwar. wymienili (przedłużona)
- szumią łożyska w skrzyni biegów (wkurza mnie, że problem objęty akcją w 1.4 a w 1.6 temat olali, próbowałem w Honda Polska, żeby to zrobili odmówili)
- przy niskich obrotach na 5 biegu i dodaniu gazu słychać taki szelest, kiedyś tego nie było
Oleju nie bierze, ile nalewam tyle samo jest po 15 tysiącach.
Civic 1.6 2004 rok 137 tys. przebiegu kupiony nowy:
- fotel - u mnie też bujany
- ciężko chodzący pedał gazu, praktycznie od kilkudziesięciu tysięcy km - teraz na pedale gazu czuć wibracje od silnika, nie orientujecie się czy to też wina zatartej linki (wibracje)?
- klapa malowana na gwarancji 5 razy! Raz wymieniona na nową, nie potrafią zrobić tak, żeby rok wytrzymało
- podczas wysprzeglania skrzypienie, znany temat
- bulgot z wydechu, prychanie czy jak to nazwać - co jest winne? Katalizator? Tłumik końcowy?
- zgrzytanie na śpiących policjantach i w momentach kiedy koło natrafia na zagłębienie w drodze - maglownica? Jak ją przesmarować? Robiliście to sami? Smarem silikonowym? Nawiasem mówiąc serwis w Katowicach kilka razy sprawdzał zawieszenie i nie poradzili z tym sobie, nawet stabilizator na gwar. wymienili (przedłużona)
- szumią łożyska w skrzyni biegów (wkurza mnie, że problem objęty akcją w 1.4 a w 1.6 temat olali, próbowałem w Honda Polska, żeby to zrobili odmówili)
- przy niskich obrotach na 5 biegu i dodaniu gazu słychać taki szelest, kiedyś tego nie było
Oleju nie bierze, ile nalewam tyle samo jest po 15 tysiącach.
...no to wszystko raczej w normie, mozna powiedziec ze udany egmeplarz.
Witam,
jak sobie poradzić ze skrzypiącym tylnym zawieszeniem i skrzypiącym pedałem sprzęgła ? Macie jakieś rozwiązanie, albo namiary na jakiegoś posta? Proszę o pomoc :o
bunkerites
05-06-11, 18:44
skrzypiacy pedal sprzegla...musisz niczym waz wejsc pod kierownice:) i popsikac jakims olejem w sprayu w miejsce gdzie zaczyna sie pedal sprzegla
A skrzypiące zawieszenie ? Po odgłosach słychać tak jak by się guma ocierała, dodam że samochód stał dwa miesiące i wcześniej nic nie ocierało. Przy wolnej jeździe słychać mocno natomiast przy szybszej nic ;/
Honda 2001r 1.6 5d
W moich rękach od 1 lipca 2011r:
Do dzisiaj, a mija 1,5 miesiąca, wyskoczyły następujące wizyty u mechanika i usterki:
1. Wymiana rozrządu przy 90 tys km (standard)
2. Wymiana tarcz i klocków z przodu (standard)
3. Wymiana osłon na amortyzatory z przodu (droga impreza i nie przewidziana)
4. Wymiana łącznika stabilizatora prawego z tyłu (tania impreza 90 zł)
5. Geometria kół (dużo zabawy i czasu - niskie sprezyny i dokładki utrudniały procedure)
6. Oderwana nakładka na próg z lewej strony (sam przykleiłem z pomocą i rada kolegów z forum)
7. Siłownik centralnego zamka prawych tylnych drzwiach raz dziala raz nie (kiedyś sie za to zabiore)
8. Wymiana przedniej szyby - kamień na krajowej 8
9. Fotel kierowcy sie lekko buja - bardzo lekko... zobaczymy jak bedzie dalej
10. Tłumik końcowy (sport) zaczął wydawać nie pożądane dzwieki. (nie wiem jeszcze co to jest)
11. żarówka od podświetlenia przycisku podgrzewania tylnej szyby sie spaliła.
1,5 miesiąca trochę się tego nazbierało, podważa to trochę bezawaryjność Japończyków... ale uważam ze mechanika auta jest bez zarzutu, usterki które wymieniłem są denerwujące, ale auto z tego powodu nie stanie na drodze... a frajda z jazdy jest, vtec to jest zloty środek można jeździć spokojnie, albo troche pokręcić silnik i dostarczyć sobie emocji.
Uważam że nie które posty tak ja ten moj z resztą są nie na miejscu. To nie jest temat do dyskusji o rozwiązywaniu problemów, tylko informacji o usterkach aby zdiagnozować te typowe dla tego modelu. Moderator lub autor tematu powinien zrobic porządek.. Pozdrawiam
bunkerites
16-08-11, 19:48
1,5 miesiąca trochę się tego nazbierało
Zapewnie kupiles zaniedbana hanie:)
mialem podobnie:)....wszystko wyszlo w przeciagu 3 miesiecy..a teraz jest niczym nowka sztuka
poza tym podałes tylko trzy "usterki" reszta to normalna eksploatacja, przecież to nie auto z salonu
Zapewnie kupiles zaniedbana hanie
ciężko powiedzieć jak o nią dbał poprzedni właściciel, napewno nie było dużo nim jeżdzony, 10 lat i 90tys km, o małym przebiegu świadczy wnętrze w bardzo dobrym stanie (skórzana tapicerka wygląda super), a także części typu tarcze itp, które są (lub były bo wymieniłem) takie jak z fabryki wyjechały.
poza tym podałes tylko trzy "usterki" reszta to normalna eksploatacja, przecież to nie auto z salonu
ja nie narzekam, bardzo fajne jest to auto, a te rzeczy co wymieniłem to po prostu są, więc je umieściłem w poście. Mam pecha, że w tak krótkim czasie tyle sie nazbierało.
bunkerites
16-08-11, 21:10
powymieniales i teraz bedziesz mial spokoj :)...zawsze na poczatku z "nowym" autem sa cuda:)
Co do wymiany osłon amortyzatorów...dwie sztuki...doskonałej jakości zamienniki...70zł (komplet) - nieoceniony Wojtuś :)
Co do wymiany osłon amortyzatorów...dwie sztuki...doskonałej jakości zamienniki...70zł (komplet) - nieoceniony Wojtuś
Cena osłon nie wiele się różni.. ale koszt robocizny... 360 zl.. a to dlatego że cała procedura wymiany osłon jest taka sama jak wymiany amortyzatorów. CARPA Wrocław
Dlatego samych osłon się nie wymienia. Jeżeli były poszarpane to amorki swoje już dostały i zaraz przyjdzie i na nie kolej.
bunkerites
17-08-11, 11:57
ludzie 360 zl za robote?? o moj boze....zmien mechanika, placilem za robocizne 100 zl...wymiana amorow i oslon na przod
- ja placilem 80 za jedna oslone z ASO + chyba 150 za robote. jakto sie samych oslon nie wymenia? czyli co amorow zywot krotki sie zapowiada?
Jak się długo jeździ na "podartych" osłonach to piasek i woda swoje zrobią. Robota ta sama czy wymieniamy amory czy same gumy. Uważam, że jeśli odbój dobry a tylko porwana osłona to lepiej zostawić (szkoda kasy) i wymienić z amorami jak te padną.
Uważam, że jeśli odbój dobry a tylko porwana osłona to lepiej zostawić (szkoda kasy) i wymienić z amorami jak te padną.
Zalezy jakie masz amortyzatory.. mam obniżony samochód i drogie amorki, są twarde i w dobrym stanie, jeszcze długo na nich pojeżdze, robocizna duzo kosztuje, ale to juz za mna. Jak widze duzo nie przepłaciłem
ja placilem 80 za jedna oslone z ASO + chyba 150 za robote.
Zalezy jakie masz amortyzatory.. mam obniżony samochód i drogie amorki, są twarde i w dobrym stanie, jeszcze długo na nich pojeżdze, robocizna duzo kosztuje, ale to juz za mna. Jak widze duzo nie przepłaciłem
A co to za drogie amorki? Mógłbyś się pochwalić, jeśli to nie tajemnica :)
Pewnie Kayabay Exel- G :cool:
"nie tajemnica", ale musze uwierzyć na słowo i wrażenia z jazdy, bo nie mam jak z czytać z nich nazwy. A nie ja je montowałem.. takie kupiłem
Podejrzewam więc iż mamy do czynienia z krótszymi sprężynami na seryjnych amorkach :) A jak sprawdzić? Podnośnik, ściagnąć koło, obadać sprężynki, ew. zrobić foto. W przypadku "drogich amorów" znajdziesz na pewno ładne i czytelne logo producenta :) Jeśli takowego nie znajdziesz, powinieneś się przyjrzeć sprężynom.
Pozdrawam
P.S. sorki za mały OT :p
Luzik, nie wiem co mam, to prawda, ale nie są seryjne amorki, to na pewno, potwierdzone przez CARPA Wrocław (byłe ASO)
Witam serdecznie koledzy. Chciałbym kupić eu7 5 drzwi, ewentulanie 3d, jedną z pierwszych, czyli rocznik 2001. Mam kilka pytań:
1. jak sie sprawuje ten silnik 1.4 90 koni w eu7? Czy śmiga dobrze na sekwencji?
2. Czy te pierwsze 10-letnie egzemplarze eu7 mają problem z rdzą?
3. Czy ta 7 generacja jest godna polecania, czy może szukać super zadbanej 6 generacji 5d MA8 lub EJ9 3D? Jeśli starszej, to której MA8 czy EJ9
dziekuje
1. Mam w 3d no cóż jechać jedzie palić mało pali i jest bezawaryjny ale pałować nie ma co tym w 5D też będzie jechał tylko ono jest ciut cięższe na pewno jako daily car będzie spoko. Gaz w hondzie to nieporozumienie.
2. Każda honda rdzewieje prędzej czy później jeśli już to lepiej szukać im młodziej tym lepiej.
3. 7 gen to spoko daily car na pewno jest wygodniejsza, większa, bardziej cywilizowana niż poprzednie hondy
a co ten gość piszę o awariach skrzyni biegów w 7 generecji?
http://allegro.pl/ladna-honda-civic-1-4-ogloszenie-prywatne-i1806820195.html
w którym wątku w ogóle pytamy o ocenę aut z ogłoszeń?
Nie ma takiego czegoś jak cena aut możemy popytać czy ktoś oglądał czy wypadek czy nie poszukaj.
Tak w 1.4 i 1.6 przy 100-120kkm trzeba wymienić dwa łożyska i według mnie nie warte tej ceny ;)
Tak w 1.4 i 1.6 przy 100-120kkm trzeba wymienić dwa łożyska i według mnie nie warte tej ceny ;)
a czy w wersjach 5D eu7 po lifcie też występuje ten problem?
Witam,
Kupiłem niedawno VII gen 1,4 i mam pytania o możliwe przyczyny problemów:
1) przy obrocie kierownicą (wydaje mi się, że tylko w prawo) słychać niezbyt głośny dźwięk, coś w rodzaju tarcia gumą o twardą powierzchnię.
W kierownicy nie czuć żadnych drgań, stuknięć, skoków we wspomaganiu. Słychać to głównie po odpaleniu auta, jak stoję wystarczy parę obrotów kierownicą w jedną i drugą i problem ustępuje. W trakcie jazdy tego nie słychać, bo to pewnie zbyt cichy dźwięk.
2) po przekręceniu kluczyka silnik nie gaśnie momentalnie, tylko przez niecałą sekundę (wiem, mało fachowy opis) jakby nieregularnie schodził z obrotów do zera, trochę jakby po prostu padał. Pytałem dwóch osób i wg nich to też nie brzmi normalnie. Spotkaliście się z czymś takim?
1) Może przekładnia kierownicza nadaje się do smarowania. Było na forum o tym sporo informacji.
2) Może wtryskiwacz nieszczelny i puszcza benzynkę ?
2) był ten temat już na forum? czytałem tematy o wtryskiwaczach i takich objawów nigdzie nie znalazłem
Dobra, nie jechać mnie itd, wyszukiwarka nie działa najlepiej bo nie mogę znaleźć bardziej odpowiedniego tematu aby o to zapytać.
Dzisiaj Moja Honda miała pierwszą awarię mechaniczną, usterka gdzieś pomiędzy silnikiem i skrzynią biegów. Silnik chodzi (jest ok), manetka zmiany biegów chodzi (wygląda ok), ale biegi nie wskakują, tak jakby był caly czas bieg jałowy albo wciśnięte sprzęgło.
Gdy ruszałem najpierw wyskoczyła mi jedynka, za drugim razem ja ją wbiłem to usłyszałem walnięcie (myślałem, ze mi coś odpadło), no i pojawiły sie objawy jak wyżej. Laweta i do mechanika, auto czeka na swoją kolej do badania.
Diagnoza na oko: "sprzęgło na 90 %".
Jestem nie cierpliwy, a nie wiem co mu jest i jakie beda koszty... Jakie są koszty sprzegła (naprawy, wymiany, roboty)?? co mogło jeszcze się uszkodzić innego?? no i pytanie brzmi: Dlaczego?? Eksploatacja?? złe użytkowanie?? czy dało się to zauważyć na przeglądzie??
Jeśli istnieje temat z tym zagadnieniem proszę mnie tam skierować.
Witam miałem podobną sytuację kedud co ty w mondeo z 2001r wtedy okazło się że trcza sprzęgła się się skończy,wychodzi na to że masz coś z napędem.
Witam miałem podobną sytuację kedud co ty w mondeo z 2001r wtedy okazło się że trcza sprzęgła się się skończy,wychodzi na to że masz coś z napędem.
?? tarcza? napęd? nie ma tu konkretów, proszę o pomoc i podpowiedzi.
Odebrałem auto, nie sprzegło to było... urwała się półoś. Uwaga Podobno to standart, że pod gumą na półosi zbiera się woda i rdzewieje.
510 zł kosztowała mnie ta impreza... to dużo czy mało??
widocznie miales przerwaną gume, bo jak jest dobra i prawidlowo zamocowana to nie ma prawa sie tam nic dostac
widocznie miales przerwaną gume, bo jak jest dobra i prawidlowo zamocowana to nie ma prawa sie tam nic dostac
W tym wypadku nie chodzi o osłonę przegubu ,tylko o tłumik dynamiczny drgań skrętnych (gumowa masa wyrównoważająca) ,który znajduje się na dłuższej półosi .I co do korozji pod tym tłumikiem to częsta usterka w civicach nie tylko w VIIgen
czyli dobry dział... typowa usterka prawej półosi ;p. Przy przeglądzie polecam sprawdzanie tego elementu, ale nie wiem czy to możliwe bez rozkręcania
dziwne jak to mogło ci się tam urwać a że standard to chyba nie był bym tego pewien, ta guma znajduje sie na dwóch półośkach ale w 1,4 już nie widziałeś na własne oczy tą swoją półoś urwaną w tym miejscu bo ja niewierze trochę w to
no widziałem swoją półoś, ukręcona na samy środku, w miejscu gdzie była guma. Półoś była ruda, czy typowe czy nie, mi się stało
no to bardzo dziwne ciekawe pierwszy chyba przypadek
no to bardzo dziwne ciekawe pierwszy chyba przypadek
W VIIgen to rzeczywiście pierwszy raz o tym słyszę ,pewnie z racji tego że to jest jeszcze stosunkowo młode auto,ale w V,czy w VI gen. to nie pierwszy raz.Ruda robi swoje:)
kedud, przed ukręceniem półosi nie miałeś jakichś dziwnych objawów? np. trzęsło Ci karoserią przy ruszaniu albo coś podobnego? po prostu strzeliła i już? masz jakieś fotki?
Objawów brak, tu sie nic trzęsie. Jak się półoś urwała to był tylko dźwięk jak spadła, a potem już nie ma żadnych objawów, oprócz tego że auto nie jedzie. Nie da sie chyba tego wyczuć, tylko zobaczyć.
Zdjęć nie mam, uszkodzona półoś poszła na złom, mogę tylko opisać jest stan. Cała pokryta nalotem, ukręciła się w samym środku, dokładnie pod pod gumą, wyglądała jak przytopiona w tym miejscu. Moje auto ostatnią zimę stało parę miesięcy na parkingu, więc korozja miała pole do popisu. Jak auto jeździ to ruda tak nie utrudnia życia.
Nawiązując do nowej reklamy na forum. Co sądzicie o dolaniu do skrzyni ceramizera? Coś to może pomóc? Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Jak powszechnie wiadomo łożyska na wałku sprzęgłowym są dość wadliwe w naszych modelach...
ddeenniiss
23-01-12, 14:00
Większość usterek jakie opisujecie albo wcześniej były mi znane z opowieści, albo moja hanka przez nie przeszła.
Natomiast ostatnio podniosłem ją do góry podczas wyważania nowych opon. Dziwna sprawa, ale od spodu zaatakowała ją rdza. Nalot leci praktycznie przez całą długość auta. Troszkę się przeraziłem bo autko jeździ nie cały rok u mnie a tu takie coś :/
Czy podwozie się jakoś specjalnie zabezpiecza? Czy to narmalne?
Jutro podniosę ją raz jeszcze i zrobię zdjęcia.
I jeszcze jedno , teraz mam felgi stalowe 15 cali (4śruby), chcę na wiosnę ubrać ją w 17 cali.Jaki rozmiar opon do takich felg dobrać? Czy to dobry pomysł?
Nawiązując do nowej reklamy na forum. Co sądzicie o dolaniu do skrzyni ceramizera? Coś to może pomóc? Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Jak powszechnie wiadomo łożyska na wałku sprzęgłowym są dość wadliwe w naszych modelach...
w reklamie używają wielu "pięknych" słów na ten temat. Raczej podchodziłbym do tego z dystansem. Jak ktoś się odważy niech opisze :) wg tego co opisują poprawa pracy skrzyni/ silnika jest zauważalna bardzo szybko
proszę bardzo :)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?129922-rdza-na-pdwoziu
co do ceramizera dodałem go bo wymieniałem olej w skrzyni syfiasty był strasznie , no i jeździ się ok a czy cuś to da to nie wiem bo dopiero 2 mieś jeżdżę z tym
nie ma to jak VI gen mam VII 2005 r 3d ale to wg mnie jest to porażka,łożysko słychać,urwana linka ogrzewania,jakieś podświetlenie siada (lampki na konsoli) bueee
No i zawieszenie za miękkie. Dzisiaj przejeżdżałem krawężnik i przywaliłem całym podwoziem. Cud że się auto nie rozpadło (choć kto wie co się mogło naruszyć). EG3ka takie krawężniki bez problemów pokonywałem.
Skrzynia biegów znacznie gorsza od tej co mam w EG3.
Jestem rozczarowany troszkę tą generacją. Nie chciałem kupować już starych strupów, jak np. 6 gen. Może trzeba było zmienić markę? Szkoda że Honda robi coraz gorsze auta.
Jestem rozczarowany troszkę tą generacją. Nie chciałem kupować już starych strupów, jak np. 6 gen. Może trzeba było zmienić markę? Szkoda że Honda robi coraz gorsze auta.
Ale buda jest na czasie, co prawda podobna do wielu innych aut z rocznika 2000, ale jest ok.
7g robiona w Anglii, model skierowany do większego targetu. To są wady, ale auto jest fajne, a silnik to nadal Honda.
Ja na razie (odpukac) jestem super zadowolony z Hondy. Silniczek 1.6 pali mniej niz sie spodziewałem. Pełna elektryka, klima działa idealnie. Nie słychać zadnych łożysk,stuków. Brak luzów w układzie kierowniczym. A że jest wyżej osadzona, to dla mnie plus. Skrzynia biegów, chodzi rewelacyjnie, intuicyjnie. Każdy kogo miałem okazje "transportowac" był pod wrażeniem ilości miejsca, jak również komfortu. Pare razy usłyszałem "Honda to jednak klasa"
Oby tak dalej.
PS: siadły mi tylko dwa silniczki od centralnego. Obydwa po prawej stronie. Trzeba sie za to zabrac :)
Każdy samochód ma swoje mankamenty VII gen również. Wszystko zależy na jaki egzemplarz się trafi i jak ktoś dbał wcześniej. Uważam że VII gen nie tuzinkowym i dla tego zmieniłem z MB6 na EP2 :)
ddeenniiss
04-03-12, 09:05
Moje dziewczę ma Hanię:) i powiem, że naprawdę autko dobrze sie spisuje. Na +, niskie spalanie, ok 7-8 l srednio, ladnie wygląda (3 dr, alu, srebrna puszeczka :), przyciemnione szyby. No i jak mija mnie inna Hania, to z reguły się zwraca uwagę na to, ludzie czasami sobie pomachają i ogólnie są życzliwsi. Podobnie było tylko w tedy jak jeździłem E30, tez było przyjemnie, a użytkownicy byli dla siebie przyjaźnie nastawieni. A teraz jak jeżdżę oplem, to człowiek ginie w tłumie, czuję się nijako. Całe szczęście, że Honda nie jest autem flotowym, dużo na tym zyskuje.
Co do usterek lub -:
skrzypiące sprzęgło,
"delikatne" zawieszenie - czasami jak wpadnę jakąś nierówność, to jest wrażenie jakby miało się koło urwać, a zawias jest w dobrej kondycji.
Dziwny dźwięk podczas skręcania kierownicą przy małych prędkościach
brak regulacji kierownicy w 2 płaszczyznach (góra- dół to troszkę mało) ale się przyzwyczaiłem
troszkę haczy skrzynia (nie zawsze)
bardzo słabe std audio
silnik 1.6 vtec fajnie sie kreci i jeździ dość szybko, ale dźwięk mało przyjemny,
podwozie zaszło rudym nalotem, ale sie nie łuszczy, więc na wiosnę pójdzie w ruch jakieś zabezpieczenie i druciana szcztoka
I miałem troszkę pracy z wymianą żarówek, co sie nakląłem to wiem tylko ja :) ale moja niemoc wynikała bardziej z nierozgarnięcia i przesadnego kombinowania.
Brakuje 6 biegu, przy prędkościach powyżej 120 km/h robi się głośno, dość wysokie obroty jak na tak małą prędkość. Zarówno słabe wyciszenie, jak i głośny silnik troszkę męczy.
Mam zamiar przed wiosną pojechać do ASO, co proponujecie? Gdzie jest w miarę tanio i solidnie. Zależy mi na ASO, które starsze już autko nie potraktuje po macoszemu tylko dokładnie go przejrzą,
Civic jest z 2005 r i ma przejechane 160 tys km.
https://lh3.googleusercontent.com/-KNISlot06J0/T1NFtJg3PbI/AAAAAAAABrc/tCPh2JCvDjY/s144/IMG124.jpg
Został mi w ręce suwak od regulacji kierunku nawiewu, ten od lewo prawo. Raczej się nic nie złamało, no ale nie da sie go założyć tak łatwo. Trzeba by było chyba tą kratkę zdjąć, aby mieć dostęp od tyłu. Nie wiem jak?? kto pomoże??
https://lh5.googleusercontent.com/-ETnhLvQrCvk/T1NFxH_FcgI/AAAAAAAABr0/WzJk-Fd4OrA/s144/IMG126.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-ETnhLvQrCvk/T1NFxH_FcgI/AAAAAAAABsU/uVtYIf0ai9w/s400/IMG126.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-KNISlot06J0/T1NFtJg3PbI/AAAAAAAABrc/tCPh2JCvDjY/s144/IMG124.jpg
Został mi w ręce suwak od regulacji kierunku nawiewu, ten od lewo prawo. Raczej się nic nie złamało, no ale nie da sie go założyć tak łatwo. Trzeba by było chyba tą kratkę zdjąć, aby mieć dostęp od tyłu. Nie wiem jak?? kto pomoże??
https://lh5.googleusercontent.com/-ETnhLvQrCvk/T1NFxH_FcgI/AAAAAAAABr0/WzJk-Fd4OrA/s144/IMG126.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-ETnhLvQrCvk/T1NFxH_FcgI/AAAAAAAABsU/uVtYIf0ai9w/s400/IMG126.jpg
Ja wyjmowałem te kratki za pomocą płaskiego śrubokręta. Jednak jest to dość ryzykowne i trzeba bardzo uważać, aby nie poniszczyć plastików. Mi się udało a wyjmowałem już te ze środka konsoli i te koło drzwi. Wsadzasz śrubokręt, albo najlepiej coś płaskiego jak nóż stołowy (ale o wiele bardziej twardego) w szczelinę z prawej lub lewej strony i naginasz żeby wyskoczył "kołeczek" na którym kratka chodzi. Później już idzie łatwo. Tylko trzeba być jednocześnie silnym i ostrożnym w swoim działaniu żeby niczego nie połamać. Gdzieś kiedyś na forum czytałem że są specjaliści którzy zakładają ten suwak bez wyjmowania kratki. Jednak mi się nie udało pomimo wielu prób. Powodzenia w naprawie:)
spotkał się ktoś z problemem cieknącego uszczelniacza na pompie oleju w D16V1? jeśli tak to przy jakim przebiegu pojawiały się takie kłopoty?
Jak już tutaj pisałem ale moje posty zostały usunięte(nie wiem czy przez moda czy przez awarię) zardzewiała mi tylna klapa przy listwie. Podzwoniłem po serwisach aso hondy gdzie mają odziały blacharsko lakiernicze bo chciałem żeby mi to ktoś porządnie zrobił i fachowo. Oddałem auto do Hondy Kemag w Bielsku białej bo dogadaliśmy się i byli mili. Przyszedłem pod salon po auto obszedłem je dookoła żeby blachę zobaczyć czy nie porysowali czy coś. Obejrzałem klapę przy listwie jak to wyszło czy nie ma zacieków czy jakiejś rdzy czy coś. Wszystko mi się wydawało ok tak na szybko. Dałem auto do garażu. Dzisiaj rano wyjechałem i zacząłem na spokojnie oglądać. I tak: szyba cała porysowana, poziome rysy bardzo głębokie że paznokcie się na nich zatrzymują jakby ktoś nią po szutrze szurał, znaczek civic nakleili z lewej strony zamiast z prawej, klapa jest tak założona że ma bardzo nierówne szczeliny a z lewej strony wystaje poza krawędź auta no i delikatnie różni się kolorem od reszty auta, w środku na rancie ten nowy lakier już lekko odpada i nie wiem czy go paznokciem nie zdrapać, klamka czasami się zacina, nie wraca a nigdy tak się nie zdarzyło. Więc dałem auto w bdb stanie tylko z mała rdzą na klapie a odebrałem auto które wygląda jak przystanek. Myślę że jak w poniedziałek bym do nich pojechał to co do rys by mnie zbyli i powiedzieli że sam sobie porysowałem jak to bywa. Po to daję auto do Aso i dużo za to płacę żeby to było zrobione dobrze a nie takie partactwo. Nie polecam. Co wy na to?
Należało na miejscu w momencie odbioru samochodu dokonać oględzin klapy i poinformować o tym bezzwłocznie o wszelkich zastrzeżeniach. Podejrzewam, że tak jak zaznaczyłeś będą próbować cię zbyć. Nie mniej jednak w rozumieniu przepisów masz prawo dokonać reklamacji, jako że zleciłeś wykonanie konkretnej usługi (tożsame z zawarciem umowy). Zatem obowiązuje obrót konsumencki, a to normują odpowiednie przepisy prawne. Na ile to jednak znajduje swoje zastosowanie w przypadku takiej usługi u ASO, nie wiem. Nie dobrze, że nie zweryfikowałeś powstałych szkód i niedociągnięć od razu bezpośrednio. Mija weekend...równie dobrze mogłeś to porysować sam. Na twoim miejscu jednak udał bym się, żeby zażądać naprawy problemów z zamkiem, które zapewne wynikają z niespasowania klapy, ponownie naklejonego napisu w złym miejscu (ewidentna nierzetelność wykonania usługi). Powodzenia
Ok dzięki, po prostu zwróciłem tylko uwagę na ogólną blacharkę auta i na stan lakieru przy listwie. Tak wiem że to mój błąd ale 1 raz oddawałem auto do serwisu, nie pomyślałem w tym momencie że w tym kraju każdy chce każdego na każdym kroku oszukać, zwłaszcza Aso. Nie mam pojęcia jak można porysować całą szybę, partacko zamontować klapę(bardzo nierówne szczeliny, wystawanie poza obrys auta), w złym miejscu nakleić znaczek, zostawić zacinającą się klamkę. Dałem 1 rzecz do naprawy a zepsuli 5 innych. Aso Honda Kemag Bielsko Biała.
Byłem u nich i tak: Mówią że nie zdejmowali klapy do malowania, toteż nie mogli jej źle spasować przy montażu. Klamka się zacina tj jak się ją naciśnie to nie wraca do swojej pozycji wyjściowej i trzeba ją lekko odhaczyć ręką, wtedy wróci, mówią że nić przy klamce nie było robione<lol>, "rysy na szybie są stare" a na jakiej podstawie pan twierdzi że są stare, no na takiej że oni nie mają takich przyrządów żeby porysować szybę bo ją obklejają do malowania. Przyznali się jedynie do źle naklejonego znaczka i go przykleili tam gdzie powinien być. Nie polecam. Wg mnie to partacze i krętacze.
Dlatego należy unikać ASO jak ognia. Przyjmują samochód do naprawy z pocałowaniem rączki. Problemy pojawiają się z wyegzekwowaniem swoich praw co do nienależycie przeprowadzonej naprawy. Pracują tam partacze, świeżaki, uczący się zawodu na swoich błędach. Wszyscy wykwalifikowani tzw. "złote rączki" to gospodarują na swoim. Stąd forumowicze w odpowiednim wątku rekomendują bądź też nie poszczególne warsztaty samochodowe. Ciekawe czy zderzaki, maskę, drzwi też lakierują bez demontażu.
Zapaliła mi się kontrolka "chceck engine" (EM2 D17A2), jednak na drugi dzień zgasł. Dzieki pomocy kolegi udało się odczytać kod. Okazało się ze miałem dwa błędy:
1. P0420 Catalyst System Efficiency below threshold
2. P0143 O2 Circuit No activity detected
Czyli mam walniety sensor czy jak?
Stojąc w korku na luzie (sprzęgło wycisnięte) słyszę dziwny dzwięk który się wydobywa z silnika. Wciskając sprzegło nie ma tego dzwięku. Silnik normalnie pracuje utraty mocy nie ma. Pali w granicach rozsądku.
Autko to Civ z 2003 i około 146k km.
Sprzęgło do wymiany??
Stojąc w korku na luzie (sprzęgło wycisnięte) słyszę dziwny dzwięk który się wydobywa z silnika. Wciskając sprzegło nie ma tego dzwięku. Silnik normalnie pracuje utraty mocy nie ma. Pali w granicach rozsądku.
Autko to Civ z 2003 i około 146k km.
Sprzęgło do wymiany??
Łożyska w skrzyni ..........:)
Łożyska w skrzyni ..........:)
No to pieknie.....
Najlepsze jest to że w 2005 był wymieniane!!!!
Może łożysko oporowe na sprzęgle Ci szumi? Miałem tak w EG. Skoro po wciśnięciu sprzęgła nie ma odgłosów...o ile"dziwny dźwięk"to szum.
Łożysko oporowe będzie szumieć w chwili kiedy pedał sprzęgła będzie wciśnięty, w sytuacji kiedy normalnie szumi a jak wciśniemy pedał sprzęgła do końca, jest cisza to oznaka zużytego łożyska wałka sprzęgłowego. Jest równica pomiędzy określeniem wciśnięte sprzęgło a wciśnięty pedał sprzęgła...
Diagnoza to łożtska skrzyni czyli jakieś 2200-2600 w plecy....
"Diagnoza to łożtska skrzyni czyli jakieś 2200-2600 w plecy.... "
to aż takie drogie ? ja mam chyba to samo co w twojej hondzie
Tak niestety tyle to kosztuje.
sam komplet łożysk to jakies 1200 z olejem. Koszt robocizny to podobna kwota. Oczywiście mówimy o ASO.
To, że w 2005 było wymieniane to nic nie znaczy. Przeciez to aż 7 lat temu!
Ja tą operację mam świeżo za sobą i ze wszystkim zamknąłęm się w 800zł.
Moja żona posiada civa sport 2005r. , 1,4 90KM. Według ks. serwisowej oraz informacji z ASO - civ miał robioną skrzynię (łożyska) na gwarancji w autoryzowanym serwisie w Niemczech przy przebiegu 80tys. km w sierpniu 2010r.
W międzyczasie samochód został sprowadzony do Polski i przy przebiegu 90tys i 1,5 roku od naprawy gwarancyjnej w niemieckim ASO, łożyska na nowo się sypnęły.
Polskie ASO wypięło dupe i powiedziało, że jeśli chce zrobić to na gwarancji to musze jechać do Niemiec na reklamację usługi bo naprawa gwarancyjna została już wykonana i ich to nie obchodzi że łożyska wytrzymały niecałe 10 tys km.
Nie otrzymałem informacji (podobno nikt nie wie) czy w Niemczech zostały wymienione wszystkie łożyska czy tylko te walnięte, nie chciało mi się walczyc z ASO, czas mnie naglił bo skrzynia wydawała dzikie odgłosy i zrobiłem skrzynię we własnym zakresie.
Na tą chwilę wszystko gra i buczy - mam nadzieję że nie będę musiał już wracać do tego tematu.
A teraz małe info - niektórzy piszą że jak szumi łożysko sprzęgła i cichnie przy wciśnięciu pedału - to skrzynia do roboty. Sory ale to największa bzdura jaką słyszałem.
Mam w swoim posiadaniu już piątą hondę i w każdej słychać było delikatnie łożysko sprzęgła (mniej lub bardziej) - nie robiło to żadnej różnicy w działaniu sprzęgła bądź skrzyni - ten typ tak ma, że ma swoje lata i przebieg więc jakieś delikatne szumy mogą się zdarzyć.
rozwalone łożyska w skrzyni wydają zupełnie inny i dużo głośniejszy dźwięk (przynajmniej tak było w moim przypadku) więc proszę nie straszyć ludzi że szum z łożyska sprzęgła to skrzynia do roboty...
Moja żona posiada civa sport 2005r. , 1,4 90KM. Według ks. serwisowej oraz informacji z ASO - civ miał robioną skrzynię (łożyska) na gwarancji w autoryzowanym serwisie w Niemczech przy przebiegu 80tys. km w sierpniu 2010r.
W międzyczasie samochód został sprowadzony do Polski i przy przebiegu 90tys i 1,5 roku od naprawy gwarancyjnej w niemieckim ASO, łożyska na nowo się sypnęły.
Polskie ASO wypięło dupe i powiedziało, że jeśli chce zrobić to na gwarancji to musze jechać do Niemiec na reklamację usługi bo naprawa gwarancyjna została już wykonana i ich to nie obchodzi że łożyska wytrzymały niecałe 10 tys km.
Nie otrzymałem informacji (podobno nikt nie wie) czy w Niemczech zostały wymienione wszystkie łożyska czy tylko te walnięte, nie chciało mi się walczyc z ASO, czas mnie naglił bo skrzynia wydawała dzikie odgłosy i zrobiłem skrzynię we własnym zakresie.
Na tą chwilę wszystko gra i buczy - mam nadzieję że nie będę musiał już wracać do tego tematu.
A teraz małe info - niektórzy piszą że jak szumi łożysko sprzęgła i cichnie przy wciśnięciu pedału - to skrzynia do roboty. Sory ale to największa bzdura jaką słyszałem.
Mam w swoim posiadaniu już piątą hondę i w każdej słychać było delikatnie łożysko sprzęgła (mniej lub bardziej) - nie robiło to żadnej różnicy w działaniu sprzęgła bądź skrzyni - ten typ tak ma, że ma swoje lata i przebieg więc jakieś delikatne szumy mogą się zdarzyć.
rozwalone łożyska w skrzyni wydają zupełnie inny i dużo głośniejszy dźwięk (przynajmniej tak było w moim przypadku) więc proszę nie straszyć ludzi że szum z łożyska sprzęgła to skrzynia do roboty...
Czeka mnie remont lub wymiania skrzyni w 1.6, jakie to koszty??
mnie cała operacja w nieautoryzowanym serwisie kosztowała wraz z wymianą oleju 1000zł ale wiem że można to zrobić taniej. Jeśli u ciebie w skrzyni siadły łożyska to lepiej remontować skrzynię niż kupować używkę w której może być to samo
mnie cała operacja w nieautoryzowanym serwisie kosztowała wraz z wymianą oleju 1000zł ale wiem że można to zrobić taniej. Jeśli u ciebie w skrzyni siadły łożyska to lepiej remontować skrzynię niż kupować używkę w której może być to samo
U mnie wyskakuje 5 bieg podczas jazdy... nic nie zgrzyta. ale spoko. na 1000zl jestem przygotowany
jak wyskakuje Ci 5 to może być wina nie dokręconej śruby która trzyma koła zembate (biegi) na choince. śruba nr 10 w tym linku:
http://old.japancars.ru/cat/honda/index.php?hmodtyp=8515,8516,8517&npl=17S5S01&_nplgrp=2&nplblk=M__0500
lub jeszcze może być coś nie tak z wybierakiem
ja już przerabiałem wyskakiwanie 5 biegu fakt że w innym aucie i przyczyną była niedokręcona śruba która odkręciła się podczas jazdy na szczęście pokrywa skrzyni uniemożliwiła odkręcenie jej do końca i została na trzpieniu ale piątka zaraz po wbiciu wyskakiwała, a stało mi się to na autostradzie do Poznania i musiałem wracać na 4 :) na szczęście zaraz po przyjeździe wrzuciłem na podnośnik odkręciłem dekiel skrzyni i założyłem nowa samokontrującą śrubę i było git
Witam .U mnie tylko parujące reflektory występują,sprzegło piszczy do momentu aż je co jakiś czas przesmaruję,i jeszcze z tym hamulcem ręcznym to jest rzeczywiście słabszy i trzeba co jakiś czas podregulować .
Kiwający się fotel u mnie też wystąpił i nieszczęsny EGR (elektronik) cienka blacha ( jak zamykam drzwi czuje jak bym zamykał wartburga) :D:D
To wyglusz dzrzwi i beda sie juz zamykaly jak w limuzynie - problemy :D
ddeenniiss
04-02-13, 12:21
a co może być przyczyną.... zapalenia się kontrolki silnika (żółta, migocze)
Dodam, że wczoraj oddałem autko na kompletnie czyszczenie podwozia, silnika, woski itp itd. Wieczorem wróciłem do domu normalnie, wszystko pięknie. Dziś rano odpalam i od razu kontrolka silnika (lekko głośniej momentami chodzi silnik) . Dodam, że w nocy złapał lekki mrozek. Co się mogło stać? (zapewne jest cała długa lista, ale może ktoś w podobnych okolicznościach miał coś podobnego)
ddeenniiss
04-02-13, 14:24
poczytałem, pobłądziłem i dowiedziałem się, że to może być zawilgocenie pod maską itp. Polecany jest reset kompa, JAK TO ZROBIĆ? który bezpiecznik, na jak długo. I co oznacza migocząca kontrolka Check a nie świecąca się ciągle....
świecąca się kontrolka checka oznacza jakiś błąd a lista błędów jest długa...., musisz się wybrać do kogoś i podłączyć auto pod komputer i zczytać błąd i sprawdzić jego kod czemu odpowiada i dopiero będziesz wiedział co on oznacza.
ddeenniiss
04-02-13, 16:00
:D zapewne tak jest, ale czy bez podpinania kompa można zrobić jego reset i zobaczyć czy kontrolka raz jeszcze się zaświeci? Wg tego co wywnioskowałem z niektórych wypowiedzi może być to spowodowane zawilgoceniem podczas mycia silnika (w cieple nie bylo oznaki, ale po nocy na mrozie się zaświeciło).
Można zresetować komputer poprzez wyjęcie jakiegoś bezpiecznika bądź odpięcie klem z baterii?
Mrugający czek z tego co wiem to jest zarejestrowanie krytycznego błędu. Wówczas ECU ogranicza pewne parametry (samochód łapie muła, nie można wejść na wyższe obroty itp), powinno się jak najszybciej sprawdzić usterkę bo wpływa ona na dalszą eksploatację pojazdu. możliwe też, że miganie lampki ma jeszcze jakieś inne znaczenie.
ddeenniiss
04-02-13, 16:40
Ile kosztuje odczyt kodów usterki? Jest ktoś na forum z okolic Warszawy (Targówek) kto ma taki sprzęt? Dajcie znaka :) będę wdzięczny...
U mnie na prowincji 70 peelenów sobie liczą za podpięcie.........:D
ddeenniiss
04-02-13, 17:46
ASO w wawie 85 pln sobie liczy.
Gdzieś wyczytałem, że w VII gen można jakoś zdiagnozować jak poprzednie modele, tj. sczytaniem kodu po miganiu diody.
http://www.civicforum.pl/showthread.php/28365-28365?p=176101#post176101 (tu nie mam konta, a nie chcę tworzyć kolejnych...)
Kombinuje, bo autko stoi pod domem i nie wiem czy rozsądna będzie jazda kilkunastu kilometrów do ASO.
Zawsze coś więcej będę wiedział
Jak ktoś ma namiar na taki temat na "naszym" forum, dajcie link proooszę :)
kup sobie skaner OBD na alledrogo za 80 zł do tego ściągnij ScanXL Palmera za darmo i sam sobie będziesz mógł robić diagnostykę auta. Przykładowa aukcja :http://allegro.pl/obd-2-ii-bluetooth-mini-elm327-ver-1-5-elm-327-zpl-i2974907561.html to działa przez bluetooth
nawet programików nie trzeba...
wystarczy się połączyć przez terminal. Wpisujesz 0101,potem 03. Kody masz na stronce OBD2 codes, usuwasz check engine'y przez 04 i tyle.
Do diagnostyki OBD na ELM to sobie samemu można taki program napisać...(zresztą, cały protokół jest w dokumentacji tego mikrokontrolera). Fajna zabawa dla hobbystów.
Jednak polecam wersje przez bluetootha. Jak komuś się chce to może sobie zrobić cyfrowe zegary na telefonie :)
ddeenniiss
05-02-13, 11:55
No to zobaczymy, zamówiłem :)
Tylko przeglądam neta i nie widzę nigdzie ScanXL za free, ma ktoś jakiś link, torrent? Może być wersja PC lub Android.
Nie wynika to z mojego "nie chce mi się" tylko serio nie mogę znaleźć tego, a komp w robocie pyta mnie 342234234 razy o zgodę na wejście na inną stronę jak wp.pl :/ wszędzie człowieka pilnują...
Baran ze mnie. Jak byk pisze w aukcji, że płyta z oprogramowaniem jest dołączona ;)
Generalissimus
07-02-13, 13:03
Siema, ostatnio jak jechałem po nierównej nawierzchni to zapaliła mi się kontrolka od poduszki. Wiecie jak sobie z tym poradzić?
Skasuj sobie samemu bez kompa tez mozna
Jak koniecznie chcecie do czegoś podłączyć (bo jak wspomnieli poprzednicy można skasować bez podłączania) to ja proponuję interface bluetooth i telefon z androidem. Do tego aplikację np. Torque i wszystko można odczytać i skasować.
Hej, też podłączę się do tematu, ale raczej z perspektywy przyszłego, pytającego użytkownika.
Noszę się z zamiarem zamiany mojej Hanki VI gen. sedan na VII gen. też sedan, najlepiej z silnikiem 1.6 16V 110 KM
Przekopałem cały niniejszy temat - i szczerze pisząc, nie wiem, czy dobrze robię, ale to mój problem:), a nie wiem dlatego, że podobno gorzej się prowadzi - tj., VII gen jest bardziej miękki, inna jest konstrukcja zawieszenia - np. z przodu McPersony, gdzie w VI gen. wielowahaczowe... musiałbym się przejechać i zobaczyć, co zapewne na dniach zrobię. Niemniej jednak moją obecną Hanię chwalę właśnie za to, że fajnie się prowadzi...
Chciałbym natomiast doprecyzować kilka kwestii: czy przedlift był produkowany w Japonii [podobno były takie...] i w Turcji, a polift w Turcji?
Jeśli przedlift był robiony tu i tu, to jaki jest kod tureckiej odmiany w VIN-ie [wiadomo, że japońska wersja będzie JHM...]?
Jak się ma miejsce produkcji do występujących w tym temacie usterek - tj. jakie występują w japońskich wersjach?
O skrzyniach biegów słyszałem, ale blisko mam do JHM Service, oni dobrze ogarniają temat.
Zszokowany jestem natomiast luzami w przekładni...przecież Honda to nie Opel ...
A i jeszcze jedno ... czy 7gen rdzewieje typowo po hondowsku, czy też problem jest mniejszy, niż w V czy VI gen.? [z tego co wyczytałem, problem pojawiał się na podwoziu, co niezbyt dobrze wróży ...]
Dzięki z góry za odp.
Nie wiem czy w ogóle uda Ci się znaleźć japońską produkcję, u nas praktycznie tego nie ma. Tam były silniki 1.4. na forum chyba tylko jedna osoba takiego posiada.
Vin turecki to NLAES7...
Co do typowych usterek 7 gena to wydają się one w większości omijać sedany, albo są dużo rzadsze. Do tej pory nikt nie pisał że musiał wymieniać łożyska w skrzyni,
luzy w przekładni, nie wiem u mnie nie ma,
co do rdzy to pojawia się na klapie i masce w miejscu mocowania listew,
co do prowadzenia to kwestia gustu przyzwyczajenia, mi się dobrze jeździ na takiej kanapie :) ale na tor to się raczej nie nadaje :P
Ja się przesiadłem z MA8 na ES7 i faktycznie do ES7 trzeba było się przyzwyczaić jeśli chodzi o prowadzenie. Zawieszenie za to jest tańsze w naprawach. Sedan z Japonii to chyba były ES5 i to tylko 2001 rok.
Rdza j/w.
michalm320
02-10-13, 21:26
Czytając ten temat dochodzę do wniosku że Civic VII 3d to niezbyt dobre auto. 4 lata jeździłem EK3 i o skrzyni nie musiałem myśleć a tym bardziej o maglownicy. Ale tak się zastanawiam nad coupe (EM2). Jak się ma ten model do 3d? Też jest aż tak usterkowy? Problem korozji występuje?
bunkerites
03-10-13, 16:01
Czesto korozja wystepuje po tym jak dany element byl bity....Ja nie narzekam na 3d.Zero rdzy czy problemow z lozyskami skrzyniu.Nalatane mam 181tk.Wymianiam tylko plyny ustrojowe :) i czesci ktore sie zuzywaja.Dbam wiec mam :) jak to mowia
orientujecie się gdzie w ep4 polift znajduje sie czujnik temperatury otoczenia ?
Powinien być po lewej dolnej stronie osłony za przednim zderzakiem, obok chłodnicy, przyczepiony do metalowego wspornika.
dzieki. a moze jeszcze orientujesz się jak z montażem jego w wersji przedliftowej ? tzn licznik jest już z polifta, komputer jeśli potrzeba też jest, tylko chodzi o zamontowanie czujnika...
ktoś pisał o zaparowanych szybach. Jest na to patent o nazwie PIANKA DO GOLENIA. Musisz nasmarować nią szyby a później dokładnie ją wytrzeć.
Jeśli chodzi o skrzypiący fotel - u mnie pomogła zmiana ustawienia wysokości.
Większość pisała o rudej na klapie przy listwie chromowanej. U mnie na szczęście tego nie ma (tzn rdzy :P)
co do klimy - śmierdzi - na wiosnę zrobie odgrzybianie z wymianą filtra, zobaczymy czy coś pomoże
sprzęgło skrzypi (na początku myślałem że jest do wymiany, ale widzę że ten typ tak ma)
zauważyłem że czasem podczas przyspieszania jest bardzo delikatny świst (gwizd czy jak to nazwać) podczas przyspieszania - prawie że niesłyszalny. Pasek rozrządu jest nowy. Wie ktoś co to może być?
Co do gwizdu to tak poprostu bywa ;) na sprzęgło pomaga przesmarowanie, na 2-3 miesiące spokój i nic innego nie wymyśliaż
generalnie parowanie szyb (zbyt intensyne, bo wiadomo że jak auto nagrzejemy to same znów nam już parować nie powinny) nie jest normalną rzeczą, więć ta pianka to raczej dobra jest w łazience a nie w aucie. sprawdź filtr kabinowy, wode na podszybiu (zapchane dreny odwadniające liśćmi?), i ew wode w bagażniku, dywanikach/podłodze. innych możliwości raczej nie widzę ...
bunkerites
07-11-13, 20:50
dzis wyczailem przyczyne skrzypienia sprzegla.A mianowicie mam peknieta gume tam gdzie wchodzi linka sprzegla w komorze silnika.Popsikalem olejem do srodka gumy.Zastala cisza.Co nie zmiania faktu ze musze gdzies owa gume zakupic
Witam. Ja mam problem również z tym skrzypieniem w przednim zawieszeniu w Hondzie Civic VII rok 2004r. wymieniłem tuleje wachacza i myślałem że to przejdzie ale nic , stukać tylko przestało a skrzypienie dalej jest. Co może być tego przyczyną i jak to sprawdzić? Miał może ktoś ten problem i sobie z nim poradził? Jak tak to prosze o pomoc.
Witam. Ja mam problem również z tym skrzypieniem w przednim zawieszeniu w Hondzie Civic VII rok 2004r. wymieniłem tuleje wachacza i myślałem że to przejdzie ale nic , stukać tylko przestało a skrzypienie dalej jest. Co może być tego przyczyną i jak to sprawdzić? Miał może ktoś ten problem i sobie z nim poradził? Jak tak to prosze o pomoc.
Sprawdz gorne mocowania amortyzatora z lozyskami. Jezeli skrzypi na "spiacych policjantach", czy na innych uskokach to na 90% bedzie to.
Sprawdz gorne mocowania amortyzatora z lozyskami. Jezeli skrzypi na "spiacych policjantach", czy na innych uskokach to na 90% bedzie to.
No właśnie skrzypi na policjantach i na wiekszych uskokach. Postaram sie sprawdzić. A jak bedzie wszystko okej to mogą to byś sprężyny ?
Panowie, niektórzy z was piszą tu o skrzypiącym pedale sprzęgła i jest to bolączka nie tylko Civa VII gen, ale i Hondy Acco VII gen. W Acco VII pomaga na kilka miesięcy przesmarowanie metalowego "bolca" pedału sprzęgła smarem do łańcuchów motocyklowych. Ja w Civie VII gen dziewczyny przesmarowałem ten metalowy "bolec" smarem do łożysk i póki co parę tyś km i cisza:) Pzdr.
Panowie, niektórzy z was piszą tu o skrzypiącym pedale sprzęgła i jest to bolączka nie tylko Civa VII gen, ale i Hondy Acco VII gen. W Acco VII pomaga na kilka miesięcy przesmarowanie metalowego "bolca" pedału sprzęgła smarem do łańcuchów motocyklowych. Ja w Civie VII gen dziewczyny przesmarowałem ten metalowy "bolec" smarem do łożysk i póki co parę tyś km i cisza:) Pzdr.
x 2 mechanik mi to tez potwierdzil, ze nie da sie calkowicie wyeliminowac bez wymiany jakiegos tam elementu, ale smarowanie pomaga na kilka miesiecy
co do skrzypienia u mnie teraz sie odezewao niedawno i tez postukuje na dziurach wiec napewno mocowania mcpersona do wymiany ;/
Mam taki problem w moim 7dmym genie. Kiedy pada, albo na zewnatrz jest wilgotno, po uruchomieniu silnika i wlaczeniu nawiewu strasznie smierdzi, ze tak brzydko poiem ,,starymi skarpetami,, :-) nie mowie tu o zapachu przy wkaczonej klimie jak wczesniej byly opisywane. Jezu jak to wybawic?? Ostatnio wymienilem filtry kabinowe, nie pomoglo.
ozonowanie probuj, mi pomoglo cos tam. Tyle ze jak bylo wilgotno to tez cos posmierdziwalo momentami a potem jakby yyy sie samo naprawilo , bo teraz bywa nonstop wilgotnie i zero zapaszku ( dbam o filtry , ozonowanie itp w kazdym aucie, ale tutaj bylo jakos tak wlasnie dziwnie )
Witam, mam Hondzię ES7, 2003, sedan, silnik 1,6VTEC D16V1, kupiona niedawno ze sporym przebiegiem 245 tyś. km.
Mankamenty:
1. Ruszający się fotel (jak już wiem, że to standardowa usterka to mi to nie przeszkadza, zresztą nie wiercę się za bardzo)
2. Skrzypiący pedał sprzęgła - samo skrzypienie mi nie przeszkadza o ile nie grozi to awarią. A grozi?
3. Wycieraczki zatrzymują się na szybie tam gdzie chcą - uciążliwe, i na chwilę obecną nie potrafię namierzyć przekaźnika wycieraczek, chociaż nie wiem czy to na bank to.
4. Klapa bagażnika nie rdzewieje, za to klucz nie wchodzi do zamka i możliwość otwarcia bagażnika tylko z kabiny.
5. Parowanie szyb - dziś rano czekałam jakieś 5 min aż w miarę odparowały. Wycieranie ręcznikiem papierowym, bo inaczej to bym dłużej czekała. Filtr w kabinie (w schownku) wymieniony 3 dni temu, więc nie wiem gdzie leży problem.
Dziś też się okazało, że auto mi ściąga na zakrętach (czasami, nie zawsze, ale codziennie), bo tuleje metal-guma na obu wahaczach są do wymiany.
To tyle z bieżących usterek - trzecia wyjątkowo uciążliwa. Jeśli ktoś może pomóc to proszę o PW.
1) standard
2) standard, niczym to nie grozi, jedynie w****ieniem :P
3) ja bym obstawial silniczek ale mozesz zaczc od przekaznika, bedzie taniej :)
4) sprobuj najpierw psiknac sprezonym powietrzem w zamek, potem smarowidło typu Brunox lub WD40. Jak nie pomoze to czeka Cie wizyta u jakiegos speca od zamkow
5) a wlaczasz klimatyzacje?? czy jedynie czekasz az samym nawiewem odparuja szyby?? jesli tak to wcale mnie to nie dziwi ze paruja. Taka pora roku :)
Wd40 nie bo on psuje zamki jakis smar np do pneumatyki znacznie lepszy. Tez po roku rozkminilem ze mi nie dziala w klapie ale hbt ma klameczke hihi
odnosnie pkt 5 moze masz duzo wilgoci w aucie, sprobuj zrobic tak, wracajac do domu, za nim zostawisz auto na noc, na 1km, przynajmniej 0,5km otworz wszystkie okna i wlacz ogrzewanie i dmuchawe na maksa na nogi, oczywiscie nie wylaczaj klimy. Pod domem Pozamykaj szyby zgas silnik, mozesz to powtorzyc ze 2-3razy. mi w innych autach pomagalo, zawsze tej wilgoci sie nazbiera w srodku
Dzięki,
3 - nie mogę namierzyć przekaźnika, bo koło skrzynki bezp. go nie ma.
4 - psikane było WD40. W końcu kupiliśmy nowy zamek na alledrogo za 30 pln z kluczykami. Co prawda do bagażnika musi być drugi kluczyk, ale działa i jest o wiele wygodniejsze niż każdorazowe otwieranie drzwi kierowcy i ciągnięcie za otwieranie klapy mając ciężkie zakupy.
5 - na razie próbowałam bez klimy. Z klimą wszystko schodzi w 10 sek. Ale dzięki za poradę kobert - spróbuję :)
no to schodzi ci szybciej niz normalnie :) 10sekund w takich temperaturach ok 5 stopni na zewnatrz, przy zimnym silniku . Klimy to najlepiej nie wylaczac wcale, powietrze sie osusza i sprezarka smaruje, nawet jesli auto jakas odrobinke wiecej spali to i tak taniej wyjdzie jak naprawa klimy :) ja mam automatyczna klime i guzik wlacz wylacz, z tego co czytam to czesciej macie manualna i niewiem jak to u was wyglada, ale mysle ze jest mozliwosc wlaczyc klime razem z ogrzewaniem, chodzi o osuszenie powietrza
Ja mam jeden guzik, który uruchamia klimę i tyle. Może przesadziłam z tym 10 sek., ale dla mnie (H to moje pierwsze auto z klimą) to para schodzi zaskakująco szybko - nie liczyłam z zegarkiem, ale raczej do 30 sek. max. W mojej starej Feli na zwykłym nawiewie schodziła para szybciej niż w Hondzi na zwykłym nawiewie. Dlatego też tempo przy klimie jest dla mnie zaskakujące.
bednar_ek35
18-11-15, 18:48
Odnośnie zamka w klapie to wyjmij bębenek z zamka,wyciągnij wszystkie zapadki i sprężynki,przetrzyj drobnym papierem ściernym,nasmaruj i poskładaj do kupy.
Będzie działać :)
Taką operacje przeprowadzałem kiedyś w vw polo znajomej i obyło się bez wymiany zamka.
Trzeba tylko sobie kolejno układać zapadki gdzieś na stole bo może się popierdzielić kolejność.
Czarkowy96
22-11-15, 13:09
Siemanko, nie wiem czy dobry dział jestem tutaj pierwszy dzień, mam civica 7 2004 polift 1,6 vtec i przy puszczaniu sprzęgła skrzypi powie mi coś co może być tego przyczyną? Doszły mnie takie wiadomości, ze jest to wina wysprzeglika i należy go przesmarować :) z góry dziękuje :)
No to już znasz odpowiedź :)
Czarkowy96
22-11-15, 16:48
Jasne, w takim razie wielkie dzięki, przy wolnej chwili biorę się do roboty. Pozdrawiam ;)
W moim EP1 po przekręceniu kluczyka w stacyjce pali się kontrolka EPS. Po odpaleniu silnika gaśnie, w trakcie jazdy też nigdy się nie zapala. Czy to normalne? Jak ewentualnie zdiagnozować ten problem?
U mnie w EP2 jest tak samo, więc chyba normalne, żadnych błędów komputer nie wykrył. Jeszcze jak postoi pare minut odpalony to też kontrolka EPS się zapala, a po ruszeniu gaśnie :)
EPS- to wspomaganie elektryczne kierownicy. Normalna rzecz.
Dzięki za odpowiedź. Ogólnie moim EP1 jest dość ciężko się złamać przy parkowaniu na maksymalnie skręconych kołach, więc myślałem, że coś jest nie halo ze wspomaganiem
Nie bez powodu ten model ma przydomek autobus....Gorzej skręcającego auta chyba nie ma :)
Dobrze wiedzieć :) nie słyszałem wcześniej tego przydomka. Od czego to zależy, że tak kiepsko skręca ten model? Na uliczce mam zatoczkę w której bez problemu łamałem się autem w kombi a tym małym Civikiem nie mogę tego zrobić :)
Nie, że ciężko skręca tylko promień skrętu jak w tankowcu ;)
Uroki autobusu. Trzeba się okręcić i zawracać na parę razy :D
Co czasem nieźle wkurza jak trzeba zawrócić szybko no ale taki urok. Co tu dużo gadać, promień skrętu katastrofa choć po tylu latach da się do tego przyzwyczaić :)
wymieniałem własnie Amortyzatory, i jak samochód jest zimny to strasznie coś skrzypi na wybojach ale to naprawdę głośno, czy to może miec związek z amorami?? wcześniej tego nie było. Pzdr
dodam ze to VII z 2002 r.
Jak sie troche pojeździ do skrzypienie ucicha
Mechanik rozkłada ręce bo nie wie co jest grane:cool:
bunkerites
29-09-16, 13:26
poduchy amorow?
i tak nagle po wymianie by zaczeły skrzypieć?? a wymienia sie tez czy stare wstawia prze zmianie amorów?
Na zdrowy rozum to jak by nowy amor był wadliwy. Jak bujasz autem to da się wywolacoś ten skrzyp? Można by wtedy ponasluchiwac z kanału, jednak jak mechanik rozkłada ręce to pewnie już próbował tak robic
W moim CivBusie czasami coś skrzypiało w zawieszeniu, męczyłem się rok. Mechanicy mówili wszystko jest OK, tyle że w trakcie sprawdzania u nich, jak na złość nigdy nie skrzypiało.
Pewnego dnia podniosłem auto na lewarku z przodu, i ręką chciałem obrócić gumową osłonę na amorku. CO ZA ZGRZYT I PISK !!! Od razu wiedziałem że to skrzypiało.
Pomogła odrobina smaru.
Dobry trop. Jeszcze ewentualnie odbój amortyzatora. Generalnie 99% jak skrzypi to trze guma o metal. Inna sprawa, że nie najlepiej to świadczy o jakości amortyzatora. Jeśli nie masz kanału, to skręć koła, żeby był dostęp, pod zwotnicę podłóż deskę czy co tam masz pod ręką, a deskę podeprzyj w pewnej odległości od zwrotnicy, żeby uzyskać dźwignię. Dalej już tylko naciskaj energicznie na dźwignię, żeby koło pracowało góra dół, a druga osoba nasłuc**** czy wręcz maca :). Proste, skuteczne i bezpieczne.
Skrzypienie jest najgorsze rano po całonocnym postoju auta i jest bardzo głośne, lekkie ruszenie autem i słychać jak jade z rańca do pracy to sie ludzie odwracaja jak jest mała nierówność. Mechanik mi powiedział, że jego zdaniem wszystko ok i może to byc wina amora bo po zmianie sie zaczeło i że trzeba by reklamowac ale to z miesiąc bez auta a ja nie moge sobie na to pozwolić
tańczący fotel kierowcy
stuki z przekładni (trzeba głośno słuchać radia na nierównościach :D )
hałas między 110 km/h a 140 km/h
smrodek z klimy
mam bardzo dziwny przypadek, przy włączeniu wycieraczek przód załącza się czasami wycieraczka z tyłu i to różnie, czasami raz, czasami ciągle i po jej włączeniu/wyłączeniu dopiero przestaje - umarł pająk?
Jeżeli wtedy cofasz to normalne, jeżeli nie to coś się skopało ;]
sprytne, myślałem, że coś jest skopane ;]
pytanie nr2, ile płynu wchodzi do układu chłodzenia? onkel google ma problemy z odpowiedzią a instrukcji niestety nie mam
bunkerites
04-11-16, 07:32
5.2 l
5.2 l
podziękował serdecznie
jest jakaś osłona pomiędzy nadkolem a komorą silnika przy drążku przekładni?
Nie ma. Świeci ogromna dziura 😉
Hej, Ma ktoś problemy z mokrą podsufitka przy słupkach mocowania przedniej szyby (w rogach na górze) ? Co z tym idzie zrobić...
marcin001984
13-12-16, 20:50
Najlepiej to wyciąć szybę i szukać gdzie przecieka.
Mam pytanie czy ktoś się z tym spotkał mianowicie: w 99% przypadków trakcje traci koło prawe. Pytanie dlaczego... chciałem to sprawdzić więc podniosłem przód auta do góry w celu sprawdzenia mechanizmu różnicowego. Czyli auto na luzie i prawym kołem kręcąc do przodu lewe powinno się kręcić w przeciwna stronę z tego co mi wiadomo. A lewe stoi w miejscu. Dodam że wymieniłem mechanizm różnicowy i dalej jest to samo... więc o co chodzi? Tak samo próbowałem najechac lewym kołem na lód a i tak prawe pierwsze traci trakcje które stoi na asfalcie...
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Jesli jedna pół oska jest krótsza od drugiej to tak jest ze ma wiecej siły na krótszym odcinku.
No nie do końca jestem pewien [emoji14] a wzór siła razy ramię mówi co innego [emoji14]
Tak czy inaczej powinno być tak że kręcąc jedno kolo do przodu drugie powinno obracać się przeciwnie a tak nie jest...
A może zacisk mocno trzyma?
wszystkie zaciski osobiście regenerowałem... wszystko było piaskowane i malowane proszkowo. Wszystkie gumki i tłoczki nowe. Nie ma szans że to hamulce . Okazuje się że w amortyzatorach przednich jest jakaś tuleja ślizgowa która często ulega zużyciu w zawieszeniach na grubym tłoczysku i to jest winą ściągania. Wszystko inne wymieniłem na nowe :) także szukam gwintu. Co do mechanizmu to jest sprawny bo blokując jedno koło podczas gdy auto jedzie na 1 biegu na podnosniku zaczyna sie krecic z drugiej strony czyli prawidlowo...
A czy to nie jest poprostu tak, że koło które jest wyżej ma się kręcić?
Która to tuleja powoduje ściąganie?
W amorku w środku jest jakaś tuleja ustalająca ponoć. Ale jedyne co mogę zrobić to wymiana gwintu lub wkładu w amorach. Więc już działam :) nie mogę przeżyć jak coś jest nie tak jak trzeba i od razu działam. Mechanizm już działa. Okazało się że winne było ścisniecie jednej sprężyny dużo bardziej. Przez co jedno kolo nie było tak dociskane do asfaltu i zawsze tracilo ono trakcje :) także wszystko się wyjasnilo. W między czasie założę zawieszenie bilsteina na przód i wtedy potwierdzę moja diagnozę że ściąganiem w 100%
Padł mi chyba siłownik zamyakania drzwi tylnych.
Jak się dobrać do tego??
Fura 2--3, HB 5 drzwi padły w lewy tył.
Ściągnąć boczki, odkręcić klamkę i wyciągnąć.
Moja honda z 2004 HB 5d to mój pierwszy samochód. Nie wiem czy tak powinno być ale w dzień podświetlenie deski rozdzielczej jest bardzo słabe np. kontrolka świateł mijania jest ledwo widoczna. Podobnie z prędkościomierzem. W garażu czy w pochmurny dzień jest dobrze. Czy u Was też tak jest? Wydaje mi się, że jak jeździłem hyundai na kursie to tak nie było.
Siema! Mam problem se swoja hanią rok 2002 1.7ictdi blad polega na tym ze pod czas jazdy wyskakuje chceck, po podłączeniu interfejsu wyskakuje blad 1237 ,po czym przechodzi w trym awaryjny czyli gaz w podłogę a on zero reakcji. Po skasowaniu błędu problem znika na jakiś czas,po za tym zauważyłem ze trochę długo się nagrzewa temp.wody,Ja wiem ze ropniaki się trochę dłużej nagrzewają od benzyny ale mam 8gen tez na ropę i dużo szybciej się nagrzewa,czyżby termostat powoli się kończy czy gdzie indziej szukać przyczyny? Byłbym wdzięczny za w miarę szybką odpowiedz zwłaszcza tym błędem.
Moja honda z 2004 HB 5d to mój pierwszy samochód. Nie wiem czy tak powinno być ale w dzień podświetlenie deski rozdzielczej jest bardzo słabe np. kontrolka świateł mijania jest ledwo widoczna. Podobnie z prędkościomierzem. W garażu czy w pochmurny dzień jest dobrze. Czy u Was też tak jest? Wydaje mi się, że jak jeździłem hyundai na kursie to tak nie było.
Może jakieś żarówki podświetlenia zegarów się przepaliły - tanie i do wymiany spokojnie samemu.
mario123 mogę Ci spróbować pomóc. Prawdopodobnie masz zapieczoną zmienną geometrię turbosprężarki.
Gdzie głównie uzytkujesz auto i ile kilometrów przyjeżdżasz za jednym odpalaniem?
W jakim zakresie obrotów pracuje silnik?
Co do temperatury to ten silnik tak ma. Jeśli po zagrzaniu nie spada Ci temperatura np podczas postoju z ogrzewaniem tobwszystko ok.
Jak masz jakieś pytania pisz na priv.
Pacjent Ep2. Dolegliwość: Koła z przodu są w "pozytywnie", z tyłu lekki negatyw i z przodu stoi wyżej niż z tyłu. Ktoś miał podobną przypadłość? Dodam że tuleje wahacza z przodu są w złym stanie, może to być przez to? :P