Zobacz pełną wersję : Nowa instalacja Car Audio
Witam. Mój schemat ideowy nowej instalacji wygląda następująco:
http://images31.fotosik.pl/419/e03d860324c30ac6.jpg (www.fotosik.pl)
i jako, że będę pierwszy raz zakładał nową instalację do samochodu to mam parę pytań:
1. Jakie przewody (zasilające, głośnikowe, sygnałowe) mam ciągnąć pomiędzy danymi elementami Car Audio?
2. Jaką długość potrzebuję kabli każdego rodzaju - Honda CRX Del Sol (mniej więcej)?
3. Lepiej kupować zestaw czy osobno kabelki i robić końcówki (wtyki)?
4. Jakie grubości kabli wystarczą?
1. Jakie przewody (zasilające, głośnikowe, sygnałowe) mam ciągnąć pomiędzy danymi elementami Car Audio?
2. Jaką długość potrzebuję kabli każdego rodzaju - Honda CRX Del Sol (mniej więcej)?
3. Lepiej kupować zestaw czy osobno kabelki i robić końcówki (wtyki)?
4. Jakie grubości kabli wystarczą?
1. proponuję golden eagle - można nabyć w rozsądnych pieniądzach. Dietza z kolei mogę Ci załatwić ze zniżką ;)
2. zależy gdzie będzie wzmacniacz. Ale około 5m prądowych, a jeśli kupujesz gotowe sygnałowe to i tak są w odcinkach 5m.
3. ja jestem zwolennikiem własnoręcznego zarabiania kabli
4. tutaj jest to wypadkowa długości kabli i mocy wzmacniacza
Wzmacniacz mam na ścianie grodziowej w bagażniku i wystarczyło mi idealnie na styk 3,5 metra kabla sygnałowego, oczywiście przy ciągnięciu przez tunel środkowy, progiem potrzebny będzie 5 metrowy. Jeśli chodzi o prądowy to już nie pamiętam, ale myślę koło 5 metrów będzie ok, plus koło metra na masę. Głośnikowych wyjdzie Ci jakieś 6 metrów na stronę (przy założeniu że ciągniesz nowe kable w drzwi), plus to co do suba.
Kable sygnałowe kup firmowe, zasilające lepiej zrobić samemu, oczywiście jeśli masz w domu lutownicę i umiesz się nią posłużyć.
W razie pytań to pisz, przerabiałem w wakacje ten temat u siebie i teraz wiem gdzie popełniłem błędy ;)
ps.
zastanów się nad subem, bo bagażnik w zasadzie jest mocno oddzielony od kabiny i nie do końca jestem pewien czy nie będzie robił Ci więcej hałasu na zewnątrz niż wewnątrz.
1. proponuję golden eagle - można nabyć w rozsądnych pieniądzach. Dietza z kolei mogę Ci załatwić ze zniżką
W tym pytaniu chodzi mi o to że nie bardzo się orientuję gdzie prowadzi się przewody zasilające, sygnałowe i głośnikowe, tzn napiszę jak mi się wydaje a ktoś mnie ewentualnie poprawi:
1. Przewody zasilające idą od akumulatora do radioodtwarzacza i wzmacniacza.
2. Przewody sygnałowe idą pomiędzy radioodtwarzaczem a wzmacniaczem.
3. Przewody głośnikowe idą od wzmacniacza do zwrotnic i dalej do głośników wysokotonowych, średniotonowych oraz subwoofera.
Jeżeli coś źle powiedziałem to proszę o poprawę, ewentualnie jakieś sugestie mile widziane;)
zastanów się nad subem, bo bagażnik w zasadzie jest mocno oddzielony od kabiny
A ty Cubus jak to rozwiązałeś? Czy wogóle narazie nie masz suba?
I bardzo dziękuje za poprzednie podpowiedzi:D
Ogólnie suba w docelowym setupie nie planowałem ze względu że chciałem zachować praktyczność bagażnika i tak nie zawsze praktycznego sola (ahhh te 2 miejsca, czasem zbawienne a czasem wkurzające) dlatego od razu wygłuszyłem drzwi żeby z zestawu przedniego mieć maks basu. Oczywiście zestaw podpięty pod wzmacniacz. Jednak w międzyczasie dostałem za darmo aktywny subwoofer niewielkich rozmiarów, który idealnie mieści się za fotelem, jednak jako że mi nie do końca pasował dźwięk z tego to sub leży w pokoju.
Część osób umieszcza suba za fotelami, ale to znowu straszna rzeźba, trzeba robić pełną zabudowę i znowu brak praktyczności bo trzeba zrezygnować ze schowków. Jedyne wyjście jakie ja bym zastosował przy parciu na suba to umieszczenie 20cm głośnika który potrzebuje niewielkiej skrzyni pod schowkiem w nogach pasażera. Widziałem kiedyś coś takiego w pugu 307cc i ponoć świetnie zdawało egzamin. Musisz poszukać na necie.
A jeśli chcesz posłuchać jak gra mój zestaw bez suba to pw i jakoś możemy się ustawić.
A jeśli chcesz posłuchać jak gra mój zestaw bez suba to pw i jakoś możemy się ustawić.
Dzięki Cubus odezwę się jakoś bliżej wiosny bo teraz mam rozebraną hanie. A jako że mam powyjmowane plastiki i fotele we wnętrzu to przy okazji jak robię alarm to chciałbym też od razu położyć kalble pod instalację Car Audio.
I z tego względu miałbym jeszcze raz to samo pytanie, czy dobrze myślę:
W tym pytaniu chodzi mi o to że nie bardzo się orientuję gdzie prowadzi się przewody zasilające, sygnałowe i głośnikowe, tzn napiszę jak mi się wydaje a ktoś mnie ewentualnie poprawi:
1. Przewody zasilające idą od akumulatora do radioodtwarzacza i wzmacniacza.
2. Przewody sygnałowe idą pomiędzy radioodtwarzaczem a wzmacniaczem.
3. Przewody głośnikowe idą od wzmacniacza do zwrotnic i dalej do głośników wysokotonowych, średniotonowych oraz subwoofera.
Jeżeli coś źle powiedziałem to proszę o poprawę, ewentualnie jakieś sugestie mile widziane
Zasilające idą od akumulatora do wzmacniacza, do samego radia rzadko kładzie się kable bezpośrednio od aku i możesz sobie to darować i podpiąć do oryginalnej instalacji. Zależnie jak wolisz zasilających możesz pociągnąć + i -, albo tylko + i mase bierzesz gdzieś z karoserii bliżej wzmacniacza. Sygnałowe idą od radia do wzmacniacza. Głośnikowe idą od wzmaka do zwrotnic, a potem tweeter i woofer. Do suba kable idą bez zwrotnicy prosto od wzmaka do głośnika. Chyba że masz zestaw przedni 3 drożny (wysokie, średnie i niskie oddzielnie) to tak jak napisałeś:
ps. Nie zapomnij o kablu remote jesli nie masz go w czinczu!