PDA

Zobacz pełną wersję : Tuleja w wahaczu poprzecznym

Kekacz
14-12-08, 13:19
W wahaczu poprzecznym, zawieszenia tylnego, jest tuleja, za pomocą której przykręcony jest do niego amortyzator (najprawdopodobniej to z nr 13). Ile może kosztować taka w ASO?

http://photos01.allegro.pl/photos/oryginal/502/73/72/502737256_1

Po zmianie na opony zimowe, w lewym tylnym zawieszeniu zaczęło się coś kolebotać, bo nie są to stuki. Dźwięk wyraźnie słychać przy wolnej jeździe po małych nierównościach. Odgłos brzmi, jakby pochodził od elementów gumowych.
Dodam od razu, że na pewno nie pochodzą one z tzw. cukierka, czyli dużej tulei gumowo-metalowej wahacza wleczonego, na rysunku n 10 (w maju były wymieniane na oryginały z aso).
Po oglądnięciu zawieszenia w stacji diagnostycznej, podejrzenie padło właśnie na nr 13. Guma w tulei była trochę spękana i przy potraktowaniu ją łomem stawiała mniejszy opór niż analogiczna po prawej stronie samochodu gdzie jest cisza, spokój i ogólna sztywność.
We wtorek jadę do aso, ale wolałbym się upewnić co do źródła dźwięku zanim do nich trafię. ASO jak to aso, mogą stwierdzić, że wszystko jest w stanie agonalnym i zaordynować wymianę części na łączną sumę 5000 zł + vat + robocizna ;) Człowiekowi w stacji diagnostycznej nie zależy, do póki nie przyjeżdża się na okresowe badania techniczne, i żądza pieniądza nie przesłoni mu oglądu sytuacji. Sam stwierdził, że wszystko wygląda ok, a jeśli miałby na siłę szukać źródła wkurzającego dźwięku to zacząłby od wspomnianej wyżej tulei.

Czy ktoś z Was, miał do czynienia z wymianą tej tulei i ma w związku z tym jakieś doświadczenia związane z niedomaganiem tego elementu? A może źle szukam? Amortyzator jest w porządku.

Kekacz
16-12-08, 16:58
Byłem w ASO. Potwierdzili diagnozę o uwaleniu ww tulei. I tu niespodzianka, z rozmowy wynikło, że jedynym ratunkiem jest wymiana całego wahacza poprzecznego :confused: i że te tuleje sa niewymienne.

Czy ktos może zaprzeczyć/potwierdzić tą tezę?
Pacjent to 4d z 98 roku.

Pati
16-12-08, 17:41
w hondzie do 6g tuleje wahacza poprzecznego nie wystepuja luzem. jedynie jako caly wahacz.
jako zamienniki te tuleje sa do kupienia.

Rikoo
16-12-08, 17:44
tuleje sa do kupienia w zamienniku bez problemu

kupe
17-12-08, 22:14
tuleja w aso w granicach 50-60zł dowiadywałem się kiedyś...

w zamienniku jak potrzebujesz to ja mam takie

jjurgiel
17-12-08, 22:24
jakiej firmy te zamienniki?

kupe
17-12-08, 22:40
jakiej firmy te zamienniki?
te co mam są polskie, ale jak nie pasują polskie mam i inne, ale wbrew pozorom polskie nie znaczy złe ;)

Bodzlo
17-12-08, 23:16
Jeśli chodzi o nr 12 i 13 to w ori tez sa do kupienia :D tyle że trz adobrac z czegoś innego
I jeśli dobrze pamietam to nr tej od amora jest nawet w EPC

52622-SH3-013 to ta od amorka

:DZnalazłem nr pozostałych dwóch w wachaczu 52365-SH3-000

Kekacz
18-12-08, 07:52
Ja juz postanowiłem, wymienię cały wahacz, ale nie w aso. Zakup też nie będzie miał miejsca u nich. Cały w cenie 155 zł + robocizna.

Na upartego mozna nawet wyciągnąć wahacz z allegro za 110 zł (+10 za przesyłkę), http://www.allegro.pl/item498360668_wahacz_dolny_tyl_honda_civic_nowy_pr omocja.html

Tylko ile prawdy w tej podwyższonej wytrzymałości?

Tak czy inaczej dzieki za pomoc.

kaktusr
19-12-08, 12:29
Kurcze ja mam u siebie podobnie też jedna storna poleciała kompletnie. Gumki nr 13 nie istnieją u mnie prawie wcale i do tego dochodzą jeszcze 5 i 9 i duże cukierki chyba też :( Ogólnie wszystkie gumy z tyłu mam do wymiany. Słyszałem że zamienniki firmy NOK i 555 są bardzo dobre a cukry trzeba kupować w ASO. Z częściami może i nie problem ale kto to wszystko ogarnie martwi mnie fakt że pewnie w 1000zł na zamiennikach się nie zmieszczę :/

sylipp
19-12-08, 16:11
Te duże cukierki w zamienniku warto kupić wzmocnione czyli całe zalane gumą, a nie tak jak jest w oryginale, gdzie w środku jest pusta przestrzeń. Ja brałem Febi (Bilstein) (ok 60zł/szt) i jeżdżę już na nich rok - ok 20 000 km i nic złego się nie dzieje.