Zobacz pełną wersję : Rezonans (spod?) silnika przy 2800-3000 obr !!
Hrabia Von Lesser
13-12-08, 14:52
Koledzy,
Objaw słyszalny jakby od prawej strony (siedząc za kierownicą) na dole, czyli jakby gdzies od strony nóg pasazera... Dokladnie przed granica 3000 obr. Jak wolno schodze z np ok 5000 obr na kazdym biegu do ponizej 3000... to słychac wyraznie jakis metaliczny pociągły wibr. Podczas przyspieszania - chwilowy. Nawet na postoju delikatnie wchodząc na obroty jest rezonans, zawsze precyzyjnie tuz przed kreską na 3000.
Cholernie mnie to niepokoi.
Nie miał ktoś z was podobnie, kazdy pomysł mile oczekiwany.
PS. Przod auta nigdy nie byl pukniety/drasniety.
PZDR
Ja mam tak przy 1500-1800 ale w dieslu i tylko teraz zimą :)
Sprawdź osłonę od katalizatora ona potrafi w takie wibracje wpadać. Mam to samo u siebie, byłem już na spawaniu tej osłony ale gość nie za bardzo się przyłożył ale jest dużo ciszej.
fazi4444@vp.pl
14-12-08, 01:22
Witam. Dokładnie ten sam problem w swoim 1.7 ctdi i słysze owy dzwięk po między 1500-1800 przy zwalnianiu... niepokojące ale moze to tylko kwestia tego co Kolega wyżej napisał... oby...
Witam,
U mnie było chyba to samo, rezonans pod siedzeniem pasażera - tak się to przynajmniej słyszało.
I u mnie dokładnie jak jeden z przedmówców napisał - osłona kata.
W zeszłym roku ile dało to się pospawało, ale w tym sytuacja się powtórzyła, a już nie było co za bardzo spawać, więc osłona (a w zasadzie jej resztki) wycięte i jeżdżę bez, bo koszt w ASO (a skąd wziąć zamiennik??pewnie brak) to ok. 400 zł. - to lekka przesada.
Cóż - kolejny "plus" za jakość dla producenta.
Pozdro :cool:
Zajrzałem wczoraj pod spód i blacha od kata u mnie trzyma się mocno i nie przerdzewiała.
Witam wszystkich.
mam chyba to samo co u agenta przy niewielkich obrotach coś wibruje:) może wspolnie dojdziemy co to jest
Hrabia Von Lesser
15-12-08, 11:54
Jeszcze nie sprecyzowałem zródła drgań, ale w niedziele zauważyłem, że rezonans przeniusł sie o pareset obrotów wyżej (teraz bzyczy przy ok 3300- 3500 i jakby ciszej) a w niedziele było znacznie cieplej... to stawiam na tą osłonę od kata, przekonam sie w piatek.A na razie na emeryta pocinam.PZDR
Ja zauważyłem natomiast że jak się silnik zagrzeje to przestaje. Szkoda że żona nie ma zapędów do motoryzacji bo by mi gazowała a ja bym słuchał pod maską a tak sam nie mam takiej długiej nogi :)
dokładnie agent, jak się zagrzeje to przestaje...
Hrabia Von Lesser
15-12-08, 15:15
Agent:
Szkoda że żona nie ma zapędów do motoryzacji bo by mi gazowała a ja bym słuchał pod maską a tak sam nie mam takiej długiej nogi
Heheh... szkoda ,ze nie ma zapędów wlazic w kanał i szukać, jak Ty gazujesz w aucie... ech... to by było!
Ps. moja (z oporami) gazowala, ale od góry nic nie dostrzegam. Kanał.
pzdr
fazi4444@vp.pl
16-12-08, 00:31
A u mnie nie ma znaczenia czy to jest ciepły czy nie silnik...
I ja miałem coś podobnego.. Najpierw delikatny rezonans, potem głosniejsz, coraz głośniejsz, całkiem głośny, baardzo glośny, potem zgrzytanie i osłona katalizatora w końcu odpadła (auto miało 6 lat, 125 tys km przebiegu)..
koszt naprawy w ASO: słownie złotych 446 (osłona dolna + osłona górna + sruby łączące te osłony)
:mad::mad:
Kurde to normalnie przegięcie żeby za kawał blachy + śruby brać tyle kasy. Wkurza mnie takie podejscie do klientów. Ja rozumiem każdy musi zarobić ale nie kilkaset procent. Przeciez tłumikarz za ta robotę wziąłby pewnie z 50-100 zł. Ale pewnie do komputera musieli się podłączyć i kasować błędy :)
potwierdzam słowa agenta i ar.z (a już myślałem że mój jest jedyny ;))
Czy moze ktos juz doszedl co wpada w wibracje i brzeczy przy 1500-1800 (w dieslu) u mnie slychac jak sie nagrzeje na 1,2 biegu????
zawsze precyzyjnie tuz przed kreską na 3000.
mam coś podobnego tylko u mnie nie jest to rezonans tylko delikatne drżenie pedału gazu i sprzęgła zawsze przy 3 tyś powyżej tak koło 4 tyś ustaje i tylko jak jadę i energicznie przyśpieszam na postoju mogę kręcić i bez wibracji takie wibrowanie jak wibracja w komórce
Ja nie doszedłem ale samo mu przeszło :)
ja tez mialem takie cos i u mnie byl to wydech :) tyle ze ja wiedzialem ze to byl wydech bo stykal sie ze zderzakiem i wiedzialem ze to, to tylko nie chcialo mi sie isc tego zrobic :D ja mialem tuz przed 2000 obr, doslownie na zakresie ok 50 obr. a jak sie nagrzal to rzeczywiscie nie slyszalem juz tego
a teraz doszla dokladka z tylu i juz musialem to poprawic aby sie nie znieksztalcila :)
radze pojsc do tlumikarza i aby to obejrzal, jakby nie patrzec to oni znaja sie na tym i na pewno mieli duzo takich przypadkow :)
U mnie wibracje przy 2000 obr ustały po wzroście temperatury otoczenia do dodatnich :)
pozdrawiam
U mnie lekko słyszalne wibracje występuję przy 3800. Wyraźniejsze są jak się schodzi z wyższych obrotów.
Też po prawej stronie. Jadę w przyszłym tygodniu do warsztatu to posłucham z chłopakami i dam znać o co biega. Ciekawe czy to ta osłona kat. Czy poza osłoną ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?