PDA

Zobacz pełną wersję : check engine D13B2 ostatni etap-interpretacja



miskuamakus
13-12-04, 10:15
Problem jest z odczytem kodu błędów z tego magicznego oczka w puszce sterownika brak złącza diagnostycznego(jest pod deską ale nie odpowiada opisowi z książki) , po skasowniu usterek Led nie błyska, po zarejestrowaniu błędu błyska sekwencją jedynki, ( błysk jest niezależnie z włączonym silnikiem lub tylko po przekręceniu kluczyka) wyciągałem Back-up 7,5 A błąd kasowało ale po przejechaniu kilku km znowu się pojawia (jedynka oznacza że jest problem od strony Lambda) tylko czy moja interpretacja jest dobra (czy ten jeden błysk oznacza napewno kod 1, czy może tylko jest sygnałem że zarejestrowano błąd) Ma ktoś takie cudo?
Pozdrawiam

jamal
13-12-04, 11:07
hmmm ja mam d13b2 i zlacze samodiagnostyki jest normalne sa 2 jedno z 2 i drugie z 3 dziurkami i po zmostkowaniu i przekreceniu zaplonu raz ci mignie dioda oznacza ona ze uzadzenie sterujace jest dobre :) dopiero puzniej odczytywane sa kody :)

miskuamakus
13-12-04, 12:55
po przekręceniu kluczyka miga, co chwila raz

jamal
13-12-04, 14:06
hmmm no to niemam pojecia a sonde masz dobrze podlaczona ? mi tez migalo 1 i 10 zrobilem reset kompa i ino daje znak ze zyje komp :D a ta kto nic juz nieswieci :]

miskuamakus
13-12-04, 16:02
hmmm no to niemam pojecia a sonde masz dobrze podlaczona ? mi tez migalo 1 i 10 zrobilem reset kompa i ino daje znak ze zyje komp :D a ta kto nic juz nieswieci :]
a jak komp daje znać że żyje?1 mrugnięcie przy włączeniu zapłonu? Sonda sprawdzona pracuje w zakresie od 0,1-0,9 V (zmiana napięcia) może komp wariuje od LPG?

jamal
13-12-04, 16:25
hmmm ze zyje to tak 1 mrugniecie po zalaczeniu stacyjki a lpg hmmm tez mam lpg i mi sie pierniczy cos ale niemam pojecia co :|
na bedzynie jest git a na gazie mi szwankuje z obrotami i duzi sie ;/ zakladali juz 2 instalacje i tez nic :| i niewiem co jet:|

duchu
13-12-04, 22:32
ja też mam gaz i na początku się nie dało jeździć ale jak lekko pogrzebałem w dolocie to jest ok
dolot wyjęty z nadkola i "lekko" zmniejszona średnica
niewiele mniejsze zmulenie jak na banie
ustawione na wszystkie odczyty na mierniku na ok i pali 8.5-9 l w mieście
instalka gazu BRC bez kompa
pozdrawiam

jamal
14-12-04, 01:12
lekko pogrzebałem w dolocie to jest ok
dolot wyjęty z nadkola i "lekko" zmniejszona średnica no ja mam na dolocie takie cos zmniejszajaca srednice dolotu i nawet juz tam kasek szmatki dalem i jeszcze troszke muli a wlasnie jezeli chodzi o mrugniecie 1 razu czyli sada lambda to przy gazie zdaza sie ze mruga :P ale jest ok :D przynajmniej mi tak mechanik tlumaczyl :|

miskuamakus
14-12-04, 07:51
ja też mam gaz i na początku się nie dało jeździć ale jak lekko pogrzebałem w dolocie to jest ok
dolot wyjęty z nadkola i "lekko" zmniejszona średnica
niewiele mniejsze zmulenie jak na banie
ustawione na wszystkie odczyty na mierniku na ok i pali 8.5-9 l w mieście
instalka gazu BRC bez kompa
pozdrawiam
Co to jest zmniejszona średnica? ja wywaliłem całą tą plastikową rurę, ostatnio wywaliłe na chwilę filtr powietrza szedł super (zastanawiam się nad stożkiem) może jakieś porady? wcale nie mam ochoty na wywalnie kasy na stożek (mikser gazowni ma palnik średnicy 30 mm, Panowie jak u was ze średnicą?)mnie się wydaje że mam za mało powietrza na dolocie

duchu
14-12-04, 18:31
mnie się wydaje że mam za mało powietrza na dolocie
albo za dużo !
a jak startujesz na jeszcze zimnym silniku to idzie lepiej bo ja tak miałem tzn ciągneło powietrze przez tą waską rure co idzie na kolektor wydechowy i było ok a jak sie zagrzał silnik i podciśnienie otwarło główny dolot to padaka max 80 km/h a wyprzedzanie to na bane musiałem przełączać
a jak wpierniczyłem w dolot zaślepkę i wywierciłem w niej 3 dziury (wirtło 10 mm) to wszystko jest ok i pali w mieście 8,5-9 l a wcale jej nie szczędzę buta :D
(muszę jeszcze poeksperymentowac czy nie da się wywiercić więcej dziurek )

miskuamakus
15-12-04, 10:01
mnie się wydaje że mam za mało powietrza na dolocie
albo za dużo !
a jak startujesz na jeszcze zimnym silniku to idzie lepiej bo ja tak miałem tzn ciągneło powietrze przez tą waską rure co idzie na kolektor wydechowy i było ok a jak sie zagrzał silnik i podciśnienie otwarło główny dolot to padaka max 80 km/h a wyprzedzanie to na bane musiałem przełączać
a jak wpierniczyłem w dolot zaślepkę i wywierciłem w niej 3 dziury (wirtło 10 mm) to wszystko jest ok i pali w mieście 8,5-9 l a wcale jej nie szczędzę buta :D
(muszę jeszcze poeksperymentowac czy nie da się wywiercić więcej dziurek )
na zimnym wcale nie lepiej, lepiej na gorący jak wyciągnę filter *****iście!
mam chyba inny problem, z wyjętym filtrem złoty 70 pójdzie silniczek jest bardziej uskrzydlony. Pozdrawiam

duchu
15-12-04, 18:14
tak to jest co silnik to inna niespodzianka
tak jak z silnikiem SAJENSA 1.3 a prawie lata
też tak chce :cry:
walcz i się nie poddawaj
pozdrawiam

ARTX
15-12-04, 18:28
tak jak z silnikiem SAJENSA 1.3 a prawie lata
też tak chce
hehehe tylko na bank 1.5 by go objechało :lol:

LIO
15-12-04, 18:54
tak jak z silnikiem SAJENSA 1.3 a prawie lata
też tak chce
hehehe tylko na bank 1.5 by go objechało :lol:
nie koniecznie...

duchu
15-12-04, 21:11
tak jak z silnikiem SAJENSA 1.3 a prawie lata
też tak chce
hehehe tylko na bank 1.5 by go objechało :lol:
nie koniecznie...

no właśnie nie koniecznie :twisted:

ARTX
15-12-04, 23:15
zakład :?: dajcie mi zdrowe d15b2 i wsiadam

LIO
16-12-04, 02:03
Jakbys wzial 1.5 na gazniku od Tomo to bym sie nie klócil, ale jesli Sajensa 1.3 jest mocne, to zwykle seryjne D15B2 dostaje becki, moge kierowac D13 Sajensa :D
o flaszke ;)

duchu
16-12-04, 20:31
a ja napisze tylko tyle na ten temat
Jak sciagneli pokrywke od klawiaturki do regulacji zawrokow nie mogli sie nadziwic ze ktos wlozyl do tego silnika tyle kasy. Ale jak wymieniali uszczelke pod glowica to sie za glowe zlapali.
Szczeze mowiac nie wiedzialem ze moj silnik byl poddany takim modyfikacja wzmacniajacym.
Sportowy walek (jak sie nie myle byla na nim napisana jakas nazwa ze na serwisie mi mowili ze ta firma robi walki od podstaw dla poteznych firm ktore biora udzial w wyscigach samochodowych), sportowe zaworki, twardsze sprezynki, no i kute tloki takze korby inne (ale to tylko przypuszczenie bo tak nisko nie zeszlismy zeby zagladnac co ma jeszcze zmienione).
No i po regulacji zaworkow i wymianie uszczelki przyjechalem za jakis 1 miesiac do kontroli i sprawdzali mozliwosci silniczka. Wsiadl mechanik do autka i powoli go rozgrzewal, na poczatku 7000 potem 8000 i na koniec zamknol sie zegarek od obrotomierza wpadli na pomysl zeby podlaczyc zegar od motoru. Jak podlaczylli zegar wykrecila 10500 obr i jeszcze bylo ale moje serce krzyknelo dobra wiecej nie bo wyleci.
I tak nie mogli wyjsc z podziwu ile to malenstwo na gazniczku wykreca obrotow.

Co prawda wiedzialem o histori tego autka i jak byl robiony i dlaczego ale nie spodziewalem sie ze az tak.
A bylo to tak:
8 lat temu w Canadzie maz chcial zrobic prezent zonie i postanowil jej kupic samochod a ze sam byl jedny z kierowcow rajdowych w wyscigach torowych (takie na asfalcie tylko) to doszedl do wniosku ze podkreci jej autko. Zonka poszla do salonu wybra sobie samochodzik i maz odrazu zabral i zawiozl do firmy ktora zajmowala sie jego samochodami sportowymi. Co sie teraz okazalo nie byla to tylko zmiana sprezynek na sztywniejsze (tej samej wysokosci co seria, ze wzgledu na sniegi), zalozenie kompletnego ukladu wydechowego od kolektora az po koncowke firmy Remus, tylko kompletna przerobka silniczka.

i pozdrawiam

JAPAN
16-12-04, 21:35
i kropka :D

jamal
17-12-04, 00:57
no i co wiecej do szczescia potrzebne :P?

Rafał
04-03-05, 10:42
Witam.Od 3 mies. jestem posiadaczem cifa d13b2,koniec roku 92,zakupilem je w niemczech po tuningu optycznym,sportowy zawiasik,wydech.Autko spisuje sie super ale mam pytanko-gdzie jest zlacze samodiagnostyki :?: ,patrzylem na necie gdzie powinno być ale nie moge znalesc. Pomozcie Please!
Pozdrawiam

jamal
04-03-05, 14:00
zlacze jest pod schowkiem po prawej stronie kolo nog pasarzera :) jedno jest z 2 dziorkami to jest to a 2 jest z 3 tego nieruszaj :)i mostkujesz te z dwoma

kolu
04-03-05, 19:01
Witam

A ja mam takie pytanko, Czy jak jest niesprawna Sond Lambda lub cos jest z nia nie tak to zawsze powinien to pokazywac czujnik bledow na desce rozdzielczej???

Za odpowiedz z gory dziki i pozdrawiam

Pawel

jamal
05-03-05, 00:40
w d13b2 masz czujnik w desce ? :) jezeli niepokazuje to skad wiesz ze cos jest nie tak ?

Rafał
05-03-05, 11:59
Witam!
Sprawdzalem u siebie to zlacze do diagnostyki ale jedyne co udalo mi sie znalesc to 2kostki obok silnika od nadmuchow, jedna jest brazowa(na 2 kable) i 2 duuuzo wieksza,Czy do tej samodiagnostyki musi byc kostka zaslepiona z jednej strony do wpiecia sie, bo u mnie wchodza przewody w nia z jednej stony i wychodza z drugiej???????
Z gory WIEEELKIE dzieki

Caingorn
05-03-05, 23:33
W D13B2 nie ma złącza (chyba że w późniejszych latach montowali)w każdym razie ja nie mam jak jest coś nie tak to dioda w obudowie modułu sobie mruga bez żadnego mostkowania i tyle. Rafał u ciebie będzie tak samo

jamal
06-03-05, 10:49
ja musze zmostkowac zeby dioda od kompa mrugala :D

Rafał
06-03-05, 20:02
Dzieki wielkie.Jak sie zrobi ciut cieplej i zaloze fele to wrzuce kilka fotek autka :wink: ,przymierzam sie do malej przerobki glowicy i chce zalozyc 4 gazniki od motocykla :D ,oj bedzie sie dzialo
Pozdro

Rafał
06-03-05, 20:21
jak narazie zdjalem ogranicznik z drugiej przepustnicy i zrobilem wydech-tylko kolektor pozostal fabryczny 8) , stozek czeka... :twisted: