Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : który plus/minus

SajmonDybalski
11-12-08, 15:47
Witam mam dosc zabawne pytanie, ale oczekuje odpowiedzi

honda civic EJ9 , chce zapytac jakiego koloru kable do TYLNICH GLOSNIKOW (z przodu sa innego koloru wiec nie mam porownania), sa plus a ktory minus, jak moge to rozpoznac. nie wiem poniewaz obydwa sa dwukolorowe, brazowo niebieski czerwono zolty itd

moze ma ktos Ej9 i wie ktory to ktory dziekuje za odp.
pozdrawiam

ide zaraz sprawdzic jak to dziala na roznych kombinacjach

KERMIT!!!
11-12-08, 19:07
miernik w dłon i sprawdz ktory ma napiecie jak jest wlaczone radio proste chyba nie :D

michalk
11-12-08, 22:05
miernik w dłon i sprawdz ktory ma napiecie jak jest wlaczone radio proste chyba nie :D

Chyba nie o to chodziło.

Wyjmij radio i sprawdź, przy kostce są opisane który to + a który -

mickee
16-12-08, 11:49
Ludziska ale rady dajecie.
Włącz radio żeby coś grało, odłącz głośnik i wepnij się miernikiem w kostkę. Będziesz miał niewielkie napięcie. Po wskazaniach miernika dojdziesz, który jest + a który - (po podłączeniu pokaże wartość ujemną jeżeli wepniesz się miernikiem niezgodnie z polaryzacją lub dodatnią jeżeli zgrasz plus miernika z głośnikiem).

ppm702
16-12-08, 12:03
mickee, a to radio zasila głośniki napięciem stałym?

mickee
16-12-08, 14:32
A to pytanie podchwytliwe?
Żartuję oczywiście.
Pojęcie napięcia stałego może tu nie bardzo pasuje bo ma ono stałą wartość i biegunowość w czasie. Sygnał przychodzący z radia do głośników ma oczywiście zmienną wartość w czasie, jednak biegunowość jest stała. Podłączając np. multimetr możemy sobie sprawdzić, który przewód to "+" a który to "-".
Testowałem to u siebie podczas montowania dodatkowych głośników wysokotonowych w drzwiach.

emg
16-12-08, 15:02
ale porady ciekawe

weź bateryjkę, podłącz tylne głośniki i podlaczaj bateryjke w kostce radia do kabli głośnikowych - jak membrana głośnika pójdzie do góry to tam gdzie plus baterii masz plus glosnika

radio odepnij i bateryjkę najlepiej mieć w miarę rozładowaną

mickee
17-12-08, 07:11
Świetny sposób... tylko kolega pytał jak znaleźć plus przychodzący z radia a nie w głośniku.
Wydaje mi się, że jeśli nie chce wyciągać radia to moim sposobem sprawdzi to w niecałą minutę.

emg
17-12-08, 18:17
Świetny sposób... tylko kolega nie pytał jak sprawdzić w minutę bez wyciągania radia

oczywistym jest, że biegunowość podłączenia bateryjki musi się zgadzać z biegunowością wychodzącą z radia i głośnik musi się wychylić do góry/do przodu. Zaletą tej metody jest sprawdzenie poprawności podłączenia w przypadku jak na głośniku nie ma oznaczenia plus/minus

mickee
17-12-08, 21:24
To ja chyba nie umiem po polsku za bardzo. Czytałeś pierwszy post? Jest tam pytanie, który przewód idący do głośnika z tyłu jest plusem a który minusem... coś źle zrozumiałem? Odpinasz głośnik i podłączasz miernik - jeszcze coś prostszego znasz?
Gdzie tu miejsce dla Twojej bateryjki, nikt nie chce znajdować plusa w głośniku. A za pomocą baterii nie sprawdzisz, którym przewodem "idzie" plus gdy radio gra. Chyba, że czegoś znowu nie rozumiem.
Zresztą nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu bo sam zainteresowany nie pojawia się i uzyskał już chyba odpowiedzi na swoje pytanie.

emg
18-12-08, 17:00
Czytałeś pierwszy post?? Nikt tam się nie pyta jak sprawdzić przy grającym radiu, który to plus, a który minus, tylko o sposób - jeśli już się czepiamy.

Ja Ci nie każę sprawdzać moją bateryjką, dla której gdzieś tam nie ma miejsca - nie rozumiesz, to Twój problem, widać niemały, bo próbujesz krytykować coś czego nie rozumiesz. Ale ok, przyczepię się po Twojemu: przy włączonym radiu i odłączonych kabelkach głośnikowych istnieje szansa zwarcia, mała bo mała, ale istnieje - wtedy Twój szybki sposób wydłuża się o czas naprawy końcówki i/lub przetwornicy radia, a przy wyłączonym radiu nie ma takiej możliwości - znasz inny bezpieczniejszy sposób??
Wybór i tak należy do autora postu :D

SajmonDybalski
18-12-08, 22:32
Dzieki serdeczne wszystkim za wyczerpujaca odpowiedz

sprawdzilem i twoja bateryjka i metoda mickieego. Obie skuteczne
pzdr

mickee
19-12-08, 08:16
Czytałeś pierwszy post?? Nikt tam się nie pyta jak sprawdzić przy grającym radiu, który to plus, a który minus, tylko o sposób - jeśli już się czepiamy.

Ja Ci nie każę sprawdzać moją bateryjką, dla której gdzieś tam nie ma miejsca - nie rozumiesz, to Twój problem, widać niemały, bo próbujesz krytykować coś czego nie rozumiesz. Ale ok, przyczepię się po Twojemu: przy włączonym radiu i odłączonych kabelkach głośnikowych istnieje szansa zwarcia, mała bo mała, ale istnieje - wtedy Twój szybki sposób wydłuża się o czas naprawy końcówki i/lub przetwornicy radia, a przy wyłączonym radiu nie ma takiej możliwości - znasz inny bezpieczniejszy sposób??
Wybór i tak należy do autora postu :D

Nie wiem czy widziałeś oryginalne wtyczki głośnikowe w Hondzie ale zwarcie można zrobić jeśli wepchnie się coś do środka między dwa konektorki - innej możliwości nie ma. Jeżeli sugeruszesz, że autor tematu nie zna się na mierniku i to nim spowoduje zwarcie...
A poza tym czemu się tak denerwujesz, że ktoś śmiał podważyć Twoją metodę.
P.S. Miejsca na bateryjkę jest dosyć gabarytowo, sens tego stwierdzenia był inny.

emg
19-12-08, 09:15
I co Ty chcesz udowodnić i komu? Poczytaj troszkę ze zrozumieniem to co napisałem, a nie czepiaj się stwierdzeń wyrwanych z kontekstu. Jak na razie po Twoich postach widać lekkie zdenerwowanie i udowadnianie wyższości jednych Świąt na innymi.
P.S. Mnie nie chodziło o gabaryty bateryjki, tego też nie zrozumiałeś jak widać, a sens mojego stwierdzenia był inny.

Piotrek, myślę, że temat się wyczerpał i zamknij go, bo zaraz rozwinie się bezsensowna dyskusja.

Wesołych Świąt z bateryjką w ręku tudzież miernikiem, przy podłączaniu Waszych nowych głośników od Mikołaja:D

ppm702
19-12-08, 09:45
Wesołych Świąt z bateryjką w ręku tudzież miernikiem, przy podłączaniu Waszych nowych głośników od Mikołajai tym optymistycznym akcentem kończymy dyskusję