Zobacz pełną wersję : kolejny raz... duże spalanie...
Witam.
Od razy przepraszam za zakładanie nowego wątka ale naprawdę poczytałem już wszystko na temat co zrobić by zmniejszyć spalanie ale mimo wszystko każda sytuacja jest inna....
Autko to Honda Civic 1.5 vtec-E czyli jak każdy mnie zapewniał niskie spalanie.... i tu zaczynają się schodki bo zrobienie 550 km na pełnym baku to raczej nie jest małe spalanie ...na razie auto jest po wymianie oleju i filtra. Rozumiem, że do dużego spalania może przyczynić się filtr powietrza który chce na dniach wymienić. Do wymiany też pewnie filtr paliwowy... Mam pytanie czy rozrząd czy też źle wyregulowane zawory albo katalizator mogą przyczyniać się do wysokiego spalania ? Tankuje jej cały czas 98 i lipa totalna :(
mam u swojej ten sam silnik , ile to dużo wg Ciebie?
Mam ten sam silnik. Do pracy jade niecale 4km. Przy takiej jezdzie jak przekulam na baku 450 to jest dobrze. Na trasie z kolei spokojnie 650, nawet 700. Moze jezdzisz na krotkich odcinkachi dlatego troche wiecej pali.
550 na baku to chyba normalne spalanie przy zimowej aurze i normalnej jezdzie ... mi tez tak wychodzi
mi po pierwszym miesiącu użytkowania i radochy z jazdy zjadła 9,25 L - jazda mieszana
Ktoś już wcześniej tu polecał chyba stronkę ale podam: www.spritmonitor.de
mi na trasie d15z3 raz wypil 5 ale to raz mi sie udalo i kiedys sie trafilo blisko 9 a jak byla sonda z*****a to nawet 13 ale srednio to latam ok 7,5-8,5... jezdze 60% miasto 40 trasa :D
nie no prawda jest taka, że robię trasę z Wilanowa na Ursynów z reguły w korkach bądź Wilanów - Wola albo z Warszawy do Bełchatowa :) i szczerze to spodziewałem się trochę mniej :) na ta chwile wychodziło w mieszanym 7.5-8 l / 100 km a silnik do d15z1 ...
to jest normalnie, latem troche spadnie
Mam pytanie czy rozrząd czy też źle wyregulowane zawory albo katalizator mogą przyczyniać się do wysokiego spalania ? Tankuje jej cały czas 98 i lipa totalna
zatankuj 95 to bedzie troche taniej :)
może sonda się kończy ?
ale ogólnie nie tak źle pali - zależy jak i gdzie jeździsz
Jakieś nie Econo to Econo, bo 550 czy 700 km na pełnym baku, to nie jest szczególnie dobry wynik jak na ten silnik, skoro ja na 1.4 robie ponad 750 km na pełnym baku.
1.4 i 750 na jednym baku :eek:
Chyba jezdzisz 90. Ja jezdze glownie po trasie i najmniej jak sie dalo to wyszlo mi ok 650.
1.4 robie ponad 750 km na pełnym baku.
z calym szacunkiem ale chyba polowe drogi go pchasz;)co jak co ale d14a4 to chyba jeden z najbardziej paliwozernych silnikow Hondy:eek:
Panowie, poważnie piszę. Nie mówię, że piłuję go szczególnie. Jeżdżę oszczędnie, jak to się mawia. Ostatnio nawet robiłem test, bo pływak świruje - w trybie mieszanym z dużą przewagą miasta wziął 6,5 litra na 100km. Mechanik mówi, że powinien brać 7-8 litrów, bierze mniej. :) Jutro ruszam w dłuższą trasę, więc sprawdzę i dam znać. Ale generalnie to zawsze jak robię ten sam dystans (350kmx2), zalewam do pełna, jadę, wracam i jeszcze trochę jeżdżę po Poznaniu. :D
z calym szacunkiem ale chyba polowe drogi go pchaszco jak co ale d14a4 to chyba jeden z najbardziej paliwozernych silnikow Hondy
ja tam stawiam że z górki wyłacza motor i hamuje ręcznym :D
nie no żart - ale ja na 1.5 eco robie góra ~700 trybem emeryckim
michal.b skoro piszesz ze pali Ci 6,5 na 100 to wychodzi jak w ryj strzelil ze przy 700 km na baku musilabys zalewac 45l czyli calutki bak... wiec 750 to chyba cud Tuska :D nie ma bata zeby jakikolwiek z naszych silnikow spalil takie ilosci paliwa w miescie.. .a zwlaszcza zima.... ja tankowalem wczoraj i przy ostrym dawaniu w dupe spalila mi niecale 9 ..... i co w dupie to mam ... wazne ze frajde daje ... jak zacznie palic jak b18 to sie zaczne martwic a teraz czy jest to 5 czy 9 to mi wisi
Jeśli zrobiłeś 550km na jednym baku, to wychodzi jakieś 8,2l według moich obliczeń. Powinieneś to uznac raczej za dobry, niż za zły wynik, bo moja D14A8 w takich warunkach pewnie spala podobnie...Zacznij się matwic powyżej 12l;)
@crash: napisałem, że w mieszanym bierze 6,5 litra, w trasie wychodzi 6 i to daje chyba 750 km właśnie. :) A w mieście będzie mniej oczywiście. :)
To teraz moje spalanie przy silniku D14A2
Trasa Katowice - Warszawa Centrum-Katowice w sumie 605 km Bak pełny przed wyjazdem i tankowanie do pełna po przyjeździe :)
39,290 litra
39,290 / 6,05 = 6,492 litra /100 km prędkość przelotowa od 0 do 150 km/h :)
więc teoretycznie możemy przejechać na jednym baku 847 km :)
pozdrawiam :)
Potwierdzam wynik Badmana.
Trasa: Łódź -> Tarnobrzeg -> Łódź = 550km 5 osób + pełen bagażnik. V przeważnie 110 +- 15 km/h
Spalanie wyszło dokładnie 6,49L/100km.
Wynik fantastyczny, lecz niestety na codzień w mieście nie jest już tak różowo. Krótkie odcinki (7km w jedną strone w korkach) oraz pośpiech = 8,2 - 8,7 l/100km.
Dobrze chociaż, że tankujemy za 3,40zl/l :D
Moje trzy wyniki z okresu wakacji:
- 6,05 l/100
- 6,13
- 5,67 ! czyli czysto teoretycznie mogłem zrobić na baku 794 km
W każdym z przejazdów swój udział miala autostrada. Przy najniższym wyniku miałem trasę Rzeszów -> Szczawnica -> dużo jazd po pagórkowatej okolicy jak Czorsztyn, przygraniczna Słowacja, Niedzica, Nowy Targ itd. -> Zakopianka -> tankowanie na orlenie tuż za bramką opłat na A4 od strony Krakowa. 6.13 to kontynuacja tej trasy do Bytomia, powrót do Rzeszowa, trochę miasta. 6.05 to trasa Rze->Bytom->Rze. Czyli da się ;)
michal.b skoro piszesz ze pali Ci 6,5 na 100 to wychodzi jak w ryj strzelil ze przy 700 km na baku musilabys zalewac 45l czyli calutki bak...
calutki to ma 55 litrów :)
ehhh... czyli eco wcale nie eco ? teraz mi wyszło po Warszawie spalanie 10l/100km ehh wydaje mi się, że to bardzo dużo.
koledzy ale kuzwa mamy zime :rolleyes: no ile chcecie zeby Wam palila na krotkich odcinkach w taka pogode?Honda nigdy nie nalezala do malo palacych ale nie ma co plakac ziomki:o
7 czy 9 co za roznica :/
a 10 w miescie ... jak na vtec to spodziewalbym sie troszku mniej ... ale troszku .. max 9
pocieszę was :) ostatni bak goniłem Hannę po mieście - silnik d16b2 - szybka jazda - 11,2 na setkę :) da się i tak