Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze przedniej szyby??
Witam pytanie dot. spryskiwaczy przedniej szyby ..czy one mają jakąś regulację bo u mnie trochę źle pryskają a jak patrzę na nie to chyba nie .....złamka normalnie...
co znaczy "zle pryskaja"? za mocno, za slabo, w zlym kierunku?
te spryski to glupota, musisz malym plaskim srubakiem "wbic" sie w dysze.Nastawa tylko w pionie
u mnie sprysk od kierowcy bije za bardzo w prawo...
u mnie sprysk od kierowcy bije za bardzo w prawo...
dokłądnie za bardzo w prawo i za nisko pryska dysza kierwowcy, podobo się regulują góra dół ale ja nie mogę ....jak sie wbiję w dyszę to od razu mogę sobie ją wymienić tak powiedział serwis...u góry na dyszą jest taki poprzeczny otwór podobno tym sie reguluje ale u mnie nic z tego czy ktoś z was regulował to dziadostwo???
Ja poproszę o regulację na pierwszym serwisie (za jakieś 3000 km)
Niestety nie ma regulacji dysz. zglaszałem tą samą usterkę w serwisie - nawet wymieniono mi dysze. brak poprawy. jedyne czym moge to sobie wytlumaczyc to fakt ze jest to samochód robiony bardziej pod ruch lewostronny :)
Niestety nie ma regulacji dysz. zglaszałem tą samą usterkę w serwisie - nawet wymieniono mi dysze. brak poprawy. jedyne czym moge to sobie wytlumaczyc to fakt ze jest to samochód robiony bardziej pod ruch lewostronny :)
nie możliwe, że nia ma regulacji nawet w serwis manualu jest opisane jak źle pryskaja to należy wyregulować dysze spryskiwaczy i jest dokładny obrazek na jaka powierzchnię szxyby powiny pryskać....
szok:eek: te serwisy
Położenie dyszy spryskiwacza
2. Po rozpyleniu płynu do spryskiwaczy sprawdzić, czy przynajmniej 50% rozpryskiwanego płynu pryska na zakreskowany obszar. Jeśli nie są to standardowe pozycje, wyregulować dysze.
c: Położenie około 370 mm od górnej części czarnej ceramiki (B) w dolnej części szyby przedniej
d: Położenie około 370 mm od górnej części czarnej ceramiki (B) w dolnej części szyby przedniej
e: Położenie około 158 mm od linii środkowej szyby przedniej (C)
http://img223.imageshack.us/img223/6719/dyszespryskiwaczymv8.th.jpg (http://img223.imageshack.us/my.php?image=dyszespryskiwaczymv8.jpg)
A jest napisane w jaki sposób się reguluje ?
niestety nie jest napisane.
zgłaszałem to w serwisie podczas przeglądu i powiedzieli że nie ma regulacji
totalna bzdura ........jest regulacja góra dół u mnie też mi powiedzieli, że nie ma regulacji potem się okazało, że jest ..
Przy odrobinie pracy można trochę wyregulować spryskiwacze lewo-prawo. W tym celu należy zdemontować plastik z podszybia, w którym są zamontowane spryskiwacze. Każdy spryskiwacz mocowany jest dwoma wkrętami. Trzeba je poluzować, obrócić w porządanym kierunku i ponownie dokręcić wkręty (choć zakres regulacji jest niewielki to mi w zupełności wystarczył- wcześniej miałem problem z oczyszczaniem lewego dolnego rogu, teraz jest znacznie lepiej).
A wiecie może czy da się wyregulować jakoś ilość pryskanego płynu. Mam wrażenie że u mnie leci go po prostu za mało albo strumień jest za bardzo rozrzedzony
to dobrze ,że strumień jest rozrzedzony ,wtedy mniej płynu się zużywa a i tak na szybie jest go tyle ,żeby ją wyczyścić
A wiecie może czy da się wyregulować jakoś ilość pryskanego płynu. Mam wrażenie że u mnie leci go po prostu za mało albo strumień jest za bardzo rozrzedzony
to przytrzymaj dłuzej to wiecej ci go na szybe naleci :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
to przytrzymaj dłuzej to wiecej ci go na szybe naleci :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
;)
ja z kolei tydzień temu miałem problem z dyszami z prawej strony. spryskiwały mi dach. W serwisie od ręki przeczyścili dysze i jest OK. Coś wpadło do dyszy ze zbiorniczka. Żeby udrożnić dyszę trzeba ją wyjąć i przedmuchać kompresorem w "drugą stronę"
tommygunsnk
22-11-11, 20:19
to ja trochę odświeżę temat :) mi pryskają w pióra wycieraczek generalnie są za nisko. Rozgryzł to ktoś? da się to wyregulować bez rozbierania samochodu czy nie ? i w jaki sposób? może jakiś dobry człowiek wrzuci fotkę ?
pozdr.
Tomek
Jabukasigi
22-11-11, 23:28
Moje spryskiwacze leją aż na tył,ale nie narzekam-przynajmniej mam umytą tylną szybę :)
Nie zazdroszczę osobom jadącym za Tobą :)
Hmm.. ja sobie ustawiłem naciskają wkrętakiem - słychać taki klik, jak się przesuwa dysza.
tommygunsnk
24-11-11, 18:22
mrcn ale co naciskałeś wkrętakiem ? samą dysze czy jak? bo nie za bardzo zrozumiałem :)
W dolnej częśći dyszy jest pozioma szczelina. Należy wsunąć w nią np końcówkę płaskiego śrubokręta i poruszając, w zależności od potrzeby, góra-dół, wyregulować dyszę w pionie.
Witam, muszę obniżyć nieco swoje spryskiwacze w dół (czytałem że jest regulacja w pionie) obecnie duża część płynu idzie na dach a nawet tylną szybę. Przyglądałem się dyszy ale nie wiem jak ją regulować, piszecie by włożyć płaski śrubokręt tylko nie bardzo wiem gdzie :) W dół czy górę dyszy? A nie chce zepsuć i robić to metodą prób/błędów :)
Witam, muszę obniżyć nieco swoje spryskiwacze w dół (czytałem że jest regulacja w pionie) obecnie duża część płynu idzie na dach a nawet tylną szybę. Przyglądałem się dyszy ale nie wiem jak ją regulować, piszecie by włożyć płaski śrubokręt tylko nie bardzo wiem gdzie :) W dół czy górę dyszy? A nie chce zepsuć i robić to metodą prób/błędów :)
W samym spryskiwaczu (z tego co pamiętam w dolnej jego części) jest miejsce na śrubokręt.
Widzę tą poziomą szczelinę ale w górnej części dyszy a nie w dolnej jak piszecie, jutro sprawdzę dokładniej :)
Też próbowałem regulować, chodziło o obniżenie dyszy bo pryskało na dach i nawet dalej ;) - wyglądało to tak że wkładając wąski płaski śrubokręt w szczelinę w dolnej części dyszy nic nie mogłem zrobić ponieważ moje ruchy blokowała obudowa podszybia, natomiast próbując naciskać poprzez włożenie śrubokręta do górnej części dyszy, owszem dysza się uginała w dół i to znacznie ale od razu powracała na swoje miejsce, nie blokowała się, nie było żadnego kliknięcia.
W końcu odwiedziłem ASO i tam jakoś mi to wyregulowali za parę złotych i jest ok. Potwierdzili ze jest tylko regulacja góra dół, a spryskiwać na zasadzie mgły ma takie zastosowanie ze nie potrzeba mu regulacji na boki - tylko że wg mnie przynajmniej ten od kierowcy powinien spryskiwać trochę bardziej w lewo no ale taki chyba urok tego sprysku ....
Ps. Spotkałem się też z opiniami ze nieumiejętne majstrowanie przy tych dyszach może doprowadzić do potrzeby całkowitej ich wymiany - dlatego wolałem zapłacić te kilka złotych i mieć święty spokój.
Potwierdzili ze jest tylko regulacja góra dół ...
Po zdjęciu podszybia możesz sobie wyregulować lewo prawo.
Po zdjęciu podszybia możesz sobie wyregulować lewo prawo.
POtwierdzam trzeba zdjac podszybie i jest regulacja prawo lewo, odpowiadają za to dwie śrubki, dzisiaj to zrobilem i jest juz ok
A mieliście może kiedyś podobne objawy a mianowicie Płyn przestał mi lecieć, czasami z jednej dyszy pryska ale z drugiej już prawie w ogóle. Silniczek słyszę, także to chyba nie to, płynu też nie brakuje. Jakieś pomysły?
Pompka lub załamany przewód. Jeżeli nic w podszybiu nie było robione to stawiam na pompkę (przynajmniej u mnie powodem była pompka).
Super. Dzieki za info. A mozna wiedziec jaki koszt pompki i czy mozna to samemu zrobic?
Ja mam sedana, pompkę kupiłem używaną na znanym portalu aukcyjnym za jakieś 50 pln. Wymiana w miarę bezproblemowa.
ja kupowałem zamiennik, z 50 zł może wyszło. www.civinfo.com/forum/how/128354-how-replace-windscreen-washer-pump-tank.html
Dzięki za link i informacje, bede szukal po aukcjach.
mateusz199
22-09-18, 12:39
Kiedyś spotkałem się z podobnym przypadkiem, że słabo psiukało mimo, że dysze przeczyszczone i pompka sprawna. Problem był w zbiorniczku płynu a dokładnie zrobił się w nim taki szlam od płynu, który wyglądał jak rozpuszczona meduza :).
Miałem kiedyś problem z tanimi płynami - po 2-3 karnistrach takiego g.. stwierdziłem ze pompka zaczeła jakoś słabiej podawać. Wróciłem do normalnych płynów (a nie g... za 4 złote) i okazało się że problem się rozwiązał.
Możliwe ze miałem to samo co mateusz199 :)
jomazafaka
28-03-21, 14:59
Panowie, zeby regulowqc te spryskiwacze gora-dol to trzeba w ta gorna pozioma szczeline srubokret wlozyc?
https://i.ibb.co/NFnVymr/20210328-102200.jpg
Lepiej nic tam nie wkładaj. Jak rozbierzesz ten plastik to dysza jest zamontowana na dwa wkręty. Można delikatnie ją regulować na boki. Góra-dół to byś musiał kombinować np coś podłożyć.
Da się tak, u siebie od strony kierowcy właśnie wkrętakiem tak regulowałem góra-dół.
Niestety w dół za dużo się nie da, bo zaczyna psikać na ramię wycieraczki zamiast na szybę.
A chciałem właśnie obniżyć, bo zawsze mam lewy dół rozmazany jak wycieraczka chodzi.
Nie znoszę tego;/ można zawsze ewentualnie przejść się do warsztatu, może coś poradzą.