PDA

Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze przedniej szyby??

szubek
08-12-08, 20:33
Witam pytanie dot. spryskiwaczy przedniej szyby ..czy one mają jakąś regulację bo u mnie trochę źle pryskają a jak patrzę na nie to chyba nie .....złamka normalnie...

luckie
08-12-08, 22:58
co znaczy "zle pryskaja"? za mocno, za slabo, w zlym kierunku?

semri
08-12-08, 23:02
te spryski to glupota, musisz malym plaskim srubakiem "wbic" sie w dysze.Nastawa tylko w pionie

szoi
09-12-08, 08:47
u mnie sprysk od kierowcy bije za bardzo w prawo...

szubek
09-12-08, 19:11
u mnie sprysk od kierowcy bije za bardzo w prawo...

dokłądnie za bardzo w prawo i za nisko pryska dysza kierwowcy, podobo się regulują góra dół ale ja nie mogę ....jak sie wbiję w dyszę to od razu mogę sobie ją wymienić tak powiedział serwis...u góry na dyszą jest taki poprzeczny otwór podobno tym sie reguluje ale u mnie nic z tego czy ktoś z was regulował to dziadostwo???

szoi
10-12-08, 08:38
Ja poproszę o regulację na pierwszym serwisie (za jakieś 3000 km)

sloti78
15-12-08, 22:40
Niestety nie ma regulacji dysz. zglaszałem tą samą usterkę w serwisie - nawet wymieniono mi dysze. brak poprawy. jedyne czym moge to sobie wytlumaczyc to fakt ze jest to samochód robiony bardziej pod ruch lewostronny :)

szubek
16-12-08, 15:35
Niestety nie ma regulacji dysz. zglaszałem tą samą usterkę w serwisie - nawet wymieniono mi dysze. brak poprawy. jedyne czym moge to sobie wytlumaczyc to fakt ze jest to samochód robiony bardziej pod ruch lewostronny :)

nie możliwe, że nia ma regulacji nawet w serwis manualu jest opisane jak źle pryskaja to należy wyregulować dysze spryskiwaczy i jest dokładny obrazek na jaka powierzchnię szxyby powiny pryskać....

szok:eek: te serwisy

Położenie dyszy spryskiwacza

2. Po rozpyleniu płynu do spryskiwaczy sprawdzić, czy przynajmniej 50% rozpryskiwanego płynu pryska na zakreskowany obszar. Jeśli nie są to standardowe pozycje, wyregulować dysze.

c: Położenie około 370 mm od górnej części czarnej ceramiki (B) w dolnej części szyby przedniej
d: Położenie około 370 mm od górnej części czarnej ceramiki (B) w dolnej części szyby przedniej
e: Położenie około 158 mm od linii środkowej szyby przedniej (C)

http://img223.imageshack.us/img223/6719/dyszespryskiwaczymv8.th.jpg (http://img223.imageshack.us/my.php?image=dyszespryskiwaczymv8.jpg)

mickee
17-12-08, 07:44
A jest napisane w jaki sposób się reguluje ?

szubek
17-12-08, 18:36
niestety nie jest napisane.

laziu
25-12-08, 20:34
zgłaszałem to w serwisie podczas przeglądu i powiedzieli że nie ma regulacji

szubek
28-12-08, 23:16
totalna bzdura ........jest regulacja góra dół u mnie też mi powiedzieli, że nie ma regulacji potem się okazało, że jest ..

4gotten
29-12-08, 19:10
Przy odrobinie pracy można trochę wyregulować spryskiwacze lewo-prawo. W tym celu należy zdemontować plastik z podszybia, w którym są zamontowane spryskiwacze. Każdy spryskiwacz mocowany jest dwoma wkrętami. Trzeba je poluzować, obrócić w porządanym kierunku i ponownie dokręcić wkręty (choć zakres regulacji jest niewielki to mi w zupełności wystarczył- wcześniej miałem problem z oczyszczaniem lewego dolnego rogu, teraz jest znacznie lepiej).

dlugi
19-01-09, 00:32
A wiecie może czy da się wyregulować jakoś ilość pryskanego płynu. Mam wrażenie że u mnie leci go po prostu za mało albo strumień jest za bardzo rozrzedzony

zyga502
19-01-09, 09:34
to dobrze ,że strumień jest rozrzedzony ,wtedy mniej płynu się zużywa a i tak na szybie jest go tyle ,żeby ją wyczyścić

Pabloss
19-01-09, 14:29
A wiecie może czy da się wyregulować jakoś ilość pryskanego płynu. Mam wrażenie że u mnie leci go po prostu za mało albo strumień jest za bardzo rozrzedzony
to przytrzymaj dłuzej to wiecej ci go na szybe naleci :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

dlugi
19-01-09, 17:30
to przytrzymaj dłuzej to wiecej ci go na szybe naleci :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

;)

zorro30
20-01-09, 11:12
ja z kolei tydzień temu miałem problem z dyszami z prawej strony. spryskiwały mi dach. W serwisie od ręki przeczyścili dysze i jest OK. Coś wpadło do dyszy ze zbiorniczka. Żeby udrożnić dyszę trzeba ją wyjąć i przedmuchać kompresorem w "drugą stronę"

tommygunsnk
22-11-11, 20:19
to ja trochę odświeżę temat :) mi pryskają w pióra wycieraczek generalnie są za nisko. Rozgryzł to ktoś? da się to wyregulować bez rozbierania samochodu czy nie ? i w jaki sposób? może jakiś dobry człowiek wrzuci fotkę ?

pozdr.

Tomek

Jabukasigi
22-11-11, 23:28
Moje spryskiwacze leją aż na tył,ale nie narzekam-przynajmniej mam umytą tylną szybę :)

uniu1
23-11-11, 10:01
Nie zazdroszczę osobom jadącym za Tobą :)

mrcn
24-11-11, 13:44
Hmm.. ja sobie ustawiłem naciskają wkrętakiem - słychać taki klik, jak się przesuwa dysza.

tommygunsnk
24-11-11, 18:22
mrcn ale co naciskałeś wkrętakiem ? samą dysze czy jak? bo nie za bardzo zrozumiałem :)

4gotten
25-11-11, 14:22
W dolnej częśći dyszy jest pozioma szczelina. Należy wsunąć w nią np końcówkę płaskiego śrubokręta i poruszając, w zależności od potrzeby, góra-dół, wyregulować dyszę w pionie.

kusiu
11-12-14, 12:45
Witam, muszę obniżyć nieco swoje spryskiwacze w dół (czytałem że jest regulacja w pionie) obecnie duża część płynu idzie na dach a nawet tylną szybę. Przyglądałem się dyszy ale nie wiem jak ją regulować, piszecie by włożyć płaski śrubokręt tylko nie bardzo wiem gdzie :) W dół czy górę dyszy? A nie chce zepsuć i robić to metodą prób/błędów :)

andkas
11-12-14, 15:31
Witam, muszę obniżyć nieco swoje spryskiwacze w dół (czytałem że jest regulacja w pionie) obecnie duża część płynu idzie na dach a nawet tylną szybę. Przyglądałem się dyszy ale nie wiem jak ją regulować, piszecie by włożyć płaski śrubokręt tylko nie bardzo wiem gdzie :) W dół czy górę dyszy? A nie chce zepsuć i robić to metodą prób/błędów :)
W samym spryskiwaczu (z tego co pamiętam w dolnej jego części) jest miejsce na śrubokręt.

kusiu
11-12-14, 23:49
Widzę tą poziomą szczelinę ale w górnej części dyszy a nie w dolnej jak piszecie, jutro sprawdzę dokładniej :)

MałyLuk
02-03-15, 10:10
Też próbowałem regulować, chodziło o obniżenie dyszy bo pryskało na dach i nawet dalej ;) - wyglądało to tak że wkładając wąski płaski śrubokręt w szczelinę w dolnej części dyszy nic nie mogłem zrobić ponieważ moje ruchy blokowała obudowa podszybia, natomiast próbując naciskać poprzez włożenie śrubokręta do górnej części dyszy, owszem dysza się uginała w dół i to znacznie ale od razu powracała na swoje miejsce, nie blokowała się, nie było żadnego kliknięcia.
W końcu odwiedziłem ASO i tam jakoś mi to wyregulowali za parę złotych i jest ok. Potwierdzili ze jest tylko regulacja góra dół, a spryskiwać na zasadzie mgły ma takie zastosowanie ze nie potrzeba mu regulacji na boki - tylko że wg mnie przynajmniej ten od kierowcy powinien spryskiwać trochę bardziej w lewo no ale taki chyba urok tego sprysku ....

Ps. Spotkałem się też z opiniami ze nieumiejętne majstrowanie przy tych dyszach może doprowadzić do potrzeby całkowitej ich wymiany - dlatego wolałem zapłacić te kilka złotych i mieć święty spokój.

andkas
02-03-15, 22:21
Potwierdzili ze jest tylko regulacja góra dół ...

Po zdjęciu podszybia możesz sobie wyregulować lewo prawo.

mimex44
15-09-18, 15:43
Po zdjęciu podszybia możesz sobie wyregulować lewo prawo.

POtwierdzam trzeba zdjac podszybie i jest regulacja prawo lewo, odpowiadają za to dwie śrubki, dzisiaj to zrobilem i jest juz ok

money
19-09-18, 08:39
A mieliście może kiedyś podobne objawy a mianowicie Płyn przestał mi lecieć, czasami z jednej dyszy pryska ale z drugiej już prawie w ogóle. Silniczek słyszę, także to chyba nie to, płynu też nie brakuje. Jakieś pomysły?

djasion
19-09-18, 08:51
Pompka lub załamany przewód. Jeżeli nic w podszybiu nie było robione to stawiam na pompkę (przynajmniej u mnie powodem była pompka).

money
19-09-18, 11:09
Super. Dzieki za info. A mozna wiedziec jaki koszt pompki i czy mozna to samemu zrobic?

djasion
19-09-18, 12:07
Ja mam sedana, pompkę kupiłem używaną na znanym portalu aukcyjnym za jakieś 50 pln. Wymiana w miarę bezproblemowa.

Pucer
20-09-18, 19:18
ja kupowałem zamiennik, z 50 zł może wyszło. www.civinfo.com/forum/how/128354-how-replace-windscreen-washer-pump-tank.html

money
20-09-18, 22:36
Dzięki za link i informacje, bede szukal po aukcjach.

mateusz199
22-09-18, 12:39
Kiedyś spotkałem się z podobnym przypadkiem, że słabo psiukało mimo, że dysze przeczyszczone i pompka sprawna. Problem był w zbiorniczku płynu a dokładnie zrobił się w nim taki szlam od płynu, który wyglądał jak rozpuszczona meduza :).

szczepar
23-09-18, 10:22
Miałem kiedyś problem z tanimi płynami - po 2-3 karnistrach takiego g.. stwierdziłem ze pompka zaczeła jakoś słabiej podawać. Wróciłem do normalnych płynów (a nie g... za 4 złote) i okazało się że problem się rozwiązał.
Możliwe ze miałem to samo co mateusz199 :)

jomazafaka
28-03-21, 14:59
Panowie, zeby regulowqc te spryskiwacze gora-dol to trzeba w ta gorna pozioma szczeline srubokret wlozyc?

https://i.ibb.co/NFnVymr/20210328-102200.jpg

CzechuXX
31-03-21, 16:22
Lepiej nic tam nie wkładaj. Jak rozbierzesz ten plastik to dysza jest zamontowana na dwa wkręty. Można delikatnie ją regulować na boki. Góra-dół to byś musiał kombinować np coś podłożyć.

manieku
31-03-21, 16:41
Da się tak, u siebie od strony kierowcy właśnie wkrętakiem tak regulowałem góra-dół.
Niestety w dół za dużo się nie da, bo zaczyna psikać na ramię wycieraczki zamiast na szybę.
A chciałem właśnie obniżyć, bo zawsze mam lewy dół rozmazany jak wycieraczka chodzi.

Ideolo
02-04-21, 15:04
Nie znoszę tego;/ można zawsze ewentualnie przejść się do warsztatu, może coś poradzą.