Zobacz pełną wersję : Rękojmia ???
Hrabia Von Lesser
08-12-08, 19:24
Witam.
W Avensisie II (2003, 143tys km) mojego starszego ASO wymienilo ostatnio silnik (!!!) na nowy.Pprzyczyną bylo spalanie 0,8 litra oleju na 1000km (przez 3000tys km mial zaplombowany silnik). Calej operacji dokonano w ramach rekojmi, bo gwarancja juz minela...
Pytanko: Koledzy, czy my tez tak mamy? Podobno przepisy unijne nakazuja producentom rekojmie do 180 tys km.
Czy ktos sie orientuje jak wyglada to od strony prawnej???
Za odp serdecznie dziekuje
Pzdr
Z tego co sie orientuje to nie istnieje juz cos takiego jak rekojmia. Zastapil ja twor o nazwie niezgodnosc towaru z umowa, ktory obowiazuje przez 2 lata od daty zawarcia umowy, w tym momencie zakupu. W czasie tym mozemy zadac albo zwrotu poieniedzy albo doprowadzenia towaru do stanu jaki okreslala umowa. Czas ten nie moze byc w zaden sposob skrocony, chyba ze sprzedajacy uprzedzi nas ze sprzedawany towar nie jest pelnowartosciowy, moze natomiast zostac rozszerzony na podstawie gwarancji. W momencie wykrycia usterki to my decydujemy czy korzystamy z gwarancji czy instytucji niezgodnosciu towaru z umowa. Co do przepisow nakazujacych rekojmie do 180000 km to pierwsze slysze.
Hrabia Von Lesser
09-12-08, 18:26
Moze te 180 tys to wytyczne Toyoty, ale na rachunku napisali rzeczywiscie cos o doprowadzeniu do stanu zgodnego z normami producenta. Starszy powiedzial ,ze robia mu to w ramach rekojmi... bo tak nakazuja przepisy UE.
Sam nie wiem, zapytam w ASO
Rękojmia nadal istnieje a prawo do niej ma podmiot gospodarczy nie osoba fizyczna i jest na 12 miesięcy. Czyli w przypadku zakupu przez firmę. Natomiast osoba fizyczna może korzystać tylko i wyłącznie z niezgodności towaru z umową o której była mowa wyżej i można się na nią powoływać przez 24 miesiące. Jest jeszcze kilka innych aspektów. W przypadku aut z powodu dłuższych okresów gwarancji jest to raczej uwarunkowanie w warunkach gwarancji jak również dobra wola producenta. Jeżeli silnik w Toyocie nie był na gwarancji to producent wykazał dobrą wolę. W Corolli z 2002 roku u mojego znajomego silnik 1,6 też był wymieniany z tego samego powodu. Toyota zrobiła mu po prostu dobrze a w cale nie musiała. Zrobiła jednak bubel bo jak się później okazało wcisnęli mu pęknięty blok silnika a pęknięcie zamaskowali czymś w rodzaju stwardniałego silikonu, masakra...
Ahh te nowe D4D :rolleyes: