PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana silnika, co ze starym, transport

seeadvv
08-12-08, 15:45
Witam
Zamierzam wymienić silnik w mojej Hondzie Civic Coupe 5gen.
Dotychczasowy D15B7 zmieniam na D16Y3, pytanie co ze starym?
Zostawić go na złom czy wziać do siebie, może przyda się na części jeszcze kiedyś?

Silnik wymieniam z racji tego, że obecny D15B7 pożera ogromne ilości oleju, poza tym generalnie działa dobrze.

W sumie wziąłbym go z checią do garażu tylko mam mega problem - nie mam haka w aucie, nie mam przyczepki, nie mam nikogo kto mógłby mi ten silnik przywieźć od mechanika do domu (ok 100km)..

Mógłby ktoś polecić coś/kogoś (firma/kurier itp) którzy przewieźliby silnik ?
Musiałbym go zapakowac jakoś czy coś (ciężko byłoby to upchać w cokoliwiek... musieliby luzem przewozić)?

Z góry dzięki za pomoc.

KrzyChules
08-12-08, 16:16
ja d16z6 wsadzilem do srodka habety i tak go przetransportowalem , a nie wejdzie ci on do bagaznika ?(sam slupek)

seeadvv
08-12-08, 16:21
Nie wiem nie wyjmowałem silnika żeby sprawdzić czy wejdzie do bagażnika;]
Jeśli jakimś cudem wszedłby to miałbym duży problem z jego wyjęciem..
W HB bagażnik ma dolną klapę otwieraną i dałoby rade silnik zturlać że tak się wyraże, w Coupe musiałbym go podnieść inaczej nie da rady..

Chyba że ewentualnie jakoś wszedłby na przód? tylko musiłbym siedzenie wyjąć i może coś by dało rade..

KrzyChules
08-12-08, 17:29
ogolnie jak sie rozlanczy silnik ze skrzynia to on az tak bardzo duzy nie jest , mysle ze zamiast przedniego siedzenia wszedłby. ps d16z6 ze skrzynią wsadzaliśmy na milimetry żurawiem , a z wyjeciem to tez bylo ciekawie ale jakos wyjeliśmy :D