Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : akumulator czy cos jeszcze?

cosmonauth
08-12-08, 12:49
mam problem, wczoraj jechalem do wroclawia z rybnika (jakies 200km) i ogolnie cala droge wycieraczki mialem wlaczone i glosno muze, dzis rano z trudem odpalilem honde, a po drodze pokolei zgaslo pierw radio, potem licznik i obrotomierz, potem swiatla przygasly no i ogolnie wszystko co elektryczne (silnik oczywiscie chodzil) no i w zwiazku z tym pytanie czy to akumulator czy moze alternator?

KERMIT!!!
08-12-08, 13:04
wez miernik i sprawdz ladowanie ale z tego co tu widac jezeli nie swieci sie kontrolka ladowania to moze akumulator juz podziekowal ale watro sprawdzic alternator moze ma za male ladowanie i dlatego

cosmonauth
08-12-08, 14:14
zapomnialem dodac ze caly czas swieci się kontrolka akumulatora...

Dudek80
08-12-08, 14:51
zapomnialem dodac ze caly czas swieci się kontrolka akumulatora...

W takim razie nie masz ładowania.
Najlepiej sprawdzić napięcie na zaciskach akumulatora na włączonym silniku (powinno być coś koło 14V).
Dla porównania możesz też sprawdzić na wyłączonym silniku. Będziesz wiedział czy ładuje słabo czy wcale.

Najprawdopodobniej usterka alternatora a co dokładnie to ciężko powiedzieć.
Pewnie elektryk musiałby to rozgrzebać.

Sprawdź też pasek na alternatorze - może się ślizga. Miałem tak w Astrze: brak ładowania, pasek się ślizgał a nie piszczał.

cosmonauth
08-12-08, 18:27
mi ostatnio cos po raz pierwszy zapiszczało... może faktycznie to pasek, trzeba będzie sprawdzić, tylko jesli to pasek to czy kontrolka będzie się świecić?
czyli jedyna możliwość to alternator i elektronika przy alternatorze?

Dudek80
08-12-08, 20:47
mi ostatnio cos po raz pierwszy zapiszczało... może faktycznie to pasek, trzeba będzie sprawdzić, tylko jesli to pasek to czy kontrolka będzie się świecić?
czyli jedyna możliwość to alternator i elektronika przy alternatorze?

Jeśli alternator stoi lub prawie stoi to kontrolka będzie świecić, tak jak po przekręceniu kluczyka, przed odpaleniem.

cosmonauth
08-12-08, 21:29
pare stuknięć w alternator i sprawa załatwiona :) ale podejrzewam że szczotki może trzeba w nim wymienic

Skoti
08-12-08, 21:32
albo alternator albo pasek. Albo to i to.

civicmag2
08-12-08, 21:41
pare stuknięć w alternator i sprawa załatwiona :) ale podejrzewam że szczotki może trzeba w nim wymienic

jesli tak to szczotki sie zawiesily