Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nadmierny halas, chyba od opon albo ????

hector-x
07-12-08, 21:08
czesc,
od niedawna jestem posiadaczem Civica, rocznik 2003, silnik 1.4 66kW, przebieg 93000 km i wlasciwie jestem zadowolony, tylko niepokoi mnie nadmierny halas pochodzacy chyba od opon ????czy jest to normalne czy moze z moja honda nie jest wszystko w porzadku ?
Ostatnio posiadalem passata diesla i vectreB benzyna i obydwa te samochody byly o wiele cichsze niz Civic.
Gdzies w forum czytalem, ze podobno jakies lozyska w skrzyni biegow robia tez halas, czy jest mozliwe, ze ten halas podobny moze byc do halasu od opon ? jak to sprawdzic ?

Szejklo
07-12-08, 23:14
To chyba nie to ale jeśli chodzi o łożyska skrzyni biegów : hałasują na 1 i 2 biegu szczególnie, na postoju "na luzie" też, gdy wciśniesz sprzęgło hałas ustaje, najlepszym sposobem na sprawdzenie jest taka właśnie próba na postoju, wiem bo właśnie mam to u siebie :mad:

Jeśli hałas jest cały czas to niewiem co może być przyczyną, może łożysko któregoś z kół ? Tylko wtedy wydaje mi się ze im większa prędkość tym głośniej powinno być ?

ps. Znalazł już ktoś jakiś inny sposób naprawy/zdobycia łożysk do skrzyni biegów niż przez ASO ? Ceny mają tam straszne :eek:

hector-x
07-12-08, 23:24
wyglada na to, ze nie sa to lozyska skrzyni biegow

civicmax
08-12-08, 10:17
Może opony są wyzabkowane, ewentualnie łożysko ale wtedy slychac charaktersytyczne buczenie, huczenie.Inna sprawa ze kazdy civic ktory mialem a ten jest 3 , jest kiepkso wygluszony..szczegolnie z tylu slychac koła..pzdr Acha hałąs lozyska ze skrzyni jest zdecydowanie innym halasem niz ten z lozyska kol..no ale trudno to wtlomaczyc na forum:)

Karol
08-12-08, 11:15
Napisz jeszcze jakie masz opony. Czy zimowe czy letnie, firmę i model.
Ja teraz na oponach zimowych słyszę szum jak jadę po mokrej jezdni.

geesus
08-12-08, 15:39
To chyba nie to ale jeśli chodzi o łożyska skrzyni biegów : hałasują na 1 i 2 biegu

ps. Znalazł już ktoś jakiś inny sposób naprawy/zdobycia łożysk do skrzyni biegów niż przez ASO ? Ceny mają tam straszne :eek:

Ja przelatalem z tymi lozyskami jeszcze ok 5 tys km, raz cichly raz byly glosniej. Skonczylo sie wymiana calej skrzyni (moj mechanik dorwal gdzies uzywana z uszkodzonym vss i zamienil za moja za doplata 300 zl chyba) i na zapas lozysk w niej, ale odpowiednikow polskiej firmy jakichs (te oryginalne sa drogie). Cala operacja kosztowala mnie 900 zl

Hrabia Von Lesser
08-12-08, 18:37
Ostatnio wygluszalem wnetrze w mojej puszce... (drzwi, tylne boczki oraz pod wykladzina) i jest ogromna (!!!) roznica.

Ale sprawdz sobie uszczelke pod drzwiami, bo ona u mnie poszla na pierwszy ogien (dokleilem najgrubsza okienną jaka znalazlem czarnym klejem) i juz byla DUZA roznica... juz ktos kiedys narzekal na forum na ten element.

Sprawdz, czy po myjni masz wode na progu... jak tak to sprobuj cos z tym zrobic.

pozdr.