PDA

Zobacz pełną wersję : Płyn do wspomagania d14a8

klicher
07-12-08, 14:26
Witam,

Co sądzicie o dolewce następującego płynu do wspomagania?

Nazwa oryginalna: Power Steering Fluid for Honda and Acura
Producent: Kleen-Flo Tumbler Industries
Numer katalogowy: 580

link do allegro:

http://www.allegro.pl/item498195889_specjalny_plyn_do_wspomagania_do_hon dy_tylko_honda.html

Miał ktoś do czynienia z tym płynem ? jak się sprawdza?

Pozdrawiam

KERMIT!!!
07-12-08, 15:22
wydaje mi sie ze to nie ma znaczenia ze to do hondy olej przekadniowy tylko napisali ze dla danej marki zeby sie lepiej sprzedawal

DamianPietras
07-12-08, 15:56
Ja wlałem to jakieś 4 miesiące temu bo miałem naprawę przewodu teraz jest ok.
Moim zdaniem to produkt warty zakupu

Boniar
07-12-08, 16:01
no to przekonamy sie na Was czy niekanoniczny płyn wspomy nie przyniesie jakiejś szkody :)
zalecany oryg z aso to 60zł

DamianPietras
07-12-08, 16:15
Ja musiałem to kupić bo w hondzie w zielone górze musiałbym czekać 2 tyg na ten PSF a auto potrzebuje codziennie, dlatego skusiłem się na ten kleen flo , dodatkowo ma on właściwości uszczelniające , dlatego zbyt rzadki to on nie jest , coby miał zatrzeć pompę. Wiadomo najlepiej PSFz z ASO ale ja jestem spokojny.:)

PS.kupuj najlepiej ze sklepu fizycznego ( z hurtowni olejów) bo z allegro to różne rzeczy są na opakowaniu a inne w środku - taka moja rada

straznik
08-12-08, 18:30
moim zdaniem nie ma sensu, widze ze jestes z rzeszowa, podjedz do sigmy, doleja Ci i policza tylko za dolewke, a bedziesz mial oryginal.

akowa
08-12-08, 21:45
witam.. jeżeli chodzi o płyn do wspomagania to bym nie kombinował i lał oryginał.. mechanior, który pracował w hondzie a w chwili kiedy mi to mówił miał swój warsztat (nie sądzę zatem zeby działał w interesie producenta) stanowczo mi odradzał zamienniki..

sane
08-12-08, 22:37
ja wlałem ATF Dexron II i nic się nie dzieje - działa tak jak działało wcześniej...

klicher
09-12-08, 12:08
Dzięki za rady, niestety jestem z Wawy nie z Rzeszowa, z kaską chwilami krucho więc szukałem zamienników ale jeśli mówicie żeby nie ryzykować to pozostanie mi wizyta w ASO :)

sane
09-12-08, 21:53
jedź na stację, kup Orlen Hipol ATF II D i wlej...
skoro Rover używa do takiej samej pompy ATF, to co niby ma się dziać złego?

mackovv
09-12-08, 23:42
jedź na stację, kup Orlen Hipol ATF II D i wlej...
skoro Rover używa do takiej samej pompy ATF, to co niby ma się dziać złego?

Wlewasz płyn dla przekładni automatycznych do pompy wspomagania?Gratulacje!
Jeśli Rover tego używa to dlatego nie ma się co dziwić że ich samochody to taka padaka

sane
10-12-08, 00:57
Wlewasz płyn dla przekładni automatycznych do pompy wspomagania?Gratulacje!
Jeśli Rover tego używa to dlatego nie ma się co dziwić że ich samochody to taka padaka

Większość producentów zaleca taki płyn, nawet na opakowaniu jest napisane, że to do wspomy...
Saab czy Volvo czy Jaguar to też padaki? A leje się tam ATF...

Proszę:
http://www.honda.gda.pl/smf/index.php?PHPSESSID=e94f3602dfa7c816724ad7cba659a5 aa&topic=21664.msg16361192#msg16361192

mackovv
10-12-08, 10:53
No tak ale pompy hondy sa dosyć wrażliwe i wiele osób ma problemy po tym jak wleją niewłaściwego plynu (np polecanemu często ATF) to samo tyczy się orginalnego MTF-u do skrzyni biegów. Możesz akurat na tym oczywiście jeździć i teoretycznie nic się nie będzie działo, ale sporo osób wlewało różne wynalazki i niestety maja problemy.

Płynu PSF się raczej nie wymienia ,jak juz jest (oryginał) to lepiej go nie ruszac tylko ew. zrobić dolewkę.

straznik
10-12-08, 12:04
Większość producentów zaleca taki płyn, nawet na opakowaniu jest napisane, że to do wspomy...
Saab czy Volvo czy Jaguar to też padaki? A leje się tam ATF...
Naprawde nie rozumiem takiego podejscia. Saab zaleca to, Honda co innego.W wielu modelach samochodów nie wymienia sie oleju w skrzyni, to moze w Hondzie tez nie trzeba? Po co takie druciarstwo i jaka to oszczednosc? Czasami lepiej policzyc. Nie lepiej wydac na dolewke PSF 25 zl niz kupic cala butelke plynu na stacji bo taki leje Rover i Volvo?

sane
10-12-08, 17:29
Naprawde nie rozumiem takiego podejscia. Saab zaleca to, Honda co innego.W wielu modelach samochodów nie wymienia sie oleju w skrzyni, to moze w Hondzie tez nie trzeba? Po co takie druciarstwo i jaka to oszczednosc?

Ale o jakim druciarstwie mówisz? :eek:
Olej w skrzyni też mam Mobil1 10W40 a nie jakiś MTF, bo tak zaleca serwisówka do MB1 i biegi chodzą ok...

Co do PSF, to ja akurat nie mam gdzie kupić, bo w moim mieście nie ma ASO Hondy, a nie będę jechał 80km po głupi płyn...
Jak nie trafia do Was argument, że Rover używa do identycznych pomp czerwonego ATF-u, to chyba dalsza dyskusja nie ma sensu... :cool:

straznik
10-12-08, 18:03
o takim druciarstwie, ze jak ktos tak przewidzial to prawdopodobnie nie po to zeby zarobic na butelce PSF ktorej sie zwykle nie kupuje. I w imie czego tak kombinowac? oszczednosci 30 zl ktore sie wydaje sie gora raz w ciagu calego uzytkowania samochodu? A skoro uwazasz ze ATF i PSF to samo wlalbys PSF do automatu? przeciez to to samo nie?

sane
10-12-08, 18:08
Spełnia taką samą funkcję, czyli smaruje pompę, a to nie to samo...

ATF różni się od PSF choćby kolorem - pierwszy jest czerwony, drugi żółty
I w identycznych pompach Honda stosuje np. w MB1 PSF, a Rover np. w 416i ATF ;)

Myślisz, że inżynierowie z Rovera są głupsi albo specjalnie narażają użytkowników na zakup nowej pompy? ;)
Ja nie sądzę...

straznik
10-12-08, 18:35
a dlaczego w takim razie inżynierowie Hondy chcą być mądrzejsi? ja nie mowie, że to nie chodzi ale moze ma wplyw na zywotnosc? podobnie z tym Twoim olejem w skrzyni biegów. Ja rozumiem, ze nie zaklada sie oryginalnych tlumikow, kiedy cena jest wyzsza o 3/4 itp. ale czy tu wogole jest sens sie nad czyms zastanawiac? "Nie chce mi sie o tym pomyslec to leje co mi wpadnie do rak bo i tak bedzie chodzic"

Olej silnikowy tez pewnie smarowalby pompe (przez jakis czas:D)

sane
10-12-08, 18:44
a dlaczego w takim razie inżynierowie Hondy chcą być mądrzejsi? ja nie mowie, że to nie chodzi ale moze ma wplyw na zywotnosc? podobnie z tym Twoim olejem w skrzyni biegów. Ja rozumiem, ze nie zaklada sie oryginalnych tlumikow, kiedy cena jest wyzsza o 3/4 itp. ale czy tu wogole jest sens sie nad czyms zastanawiac? "Nie chce mi sie o tym pomyslec to leje co mi wpadnie do rak bo i tak bedzie chodzic"

Olej silnikowy tez pewnie smarowalby pompe (przez jakis czas:D)

Mój olej w skrzyni, to akurat zalecenie tzw. "Honda service manual" do tego modelu....
10W30 lub 10W40 się leje do tych skrzyń i tutaj w ogóle nie zamierzam dyskutować...

a co do płynu od wspomy, to ja nie przekonam Ciebie, Ty nie przekonasz mnie...
;)

straznik
10-12-08, 18:48
ale gdyby manual zalecal MTF to Ty i tak mialbys w skrzyni silnikowy bo tanszyi latwiej kupic. I o to wlasnie chodzi.

sane
10-12-08, 18:53
ale gdyby manual zalecal MTF to Ty i tak mialbys w skrzyni silnikowy bo tanszyi latwiej kupic. I o to wlasnie chodzi.

skąd możesz to wiedzieć? Miałbym taki olej jaki jest zalecany, bo skrynia to skrzynia...
w silniku mam Valvoline, a w skrzyni Mobil1... nie na np. Lotos, bo brałem najlepsze co mogłem dostać...

Obejrzyj sobie mój temat, to zobaczysz, że na częściach nie oszczędzałem i nie oszczędzam, a jak kupuję zamienniki to najlepsze...

Tyle, że ten płyn, o który się kłócimy jest płynem do układów wspomagania i jest stosowany również w tych wrażliwych Hondowskich pompach w bliźniaczych Roverach, więc w tym akurat przypadku naprawdę nie wiem czemu pompa miałaby się przez to zatrzeć....

abarth81
11-12-08, 18:12
daremna ta dyskusja, powiem tyle ja w swojej mb27 ma wymieniony płyn do wspomy na oryginalny PSF, wujas ma taka samą honde i mechanik wlał mu tam tam shella atf czerwonego,po roku uzytkowania nic sie nie dzieje kierownica obraca sie lekko zadnych wycieków, natomiast u mnie zaczeła popiskiwac pompa od wspomy i (tak mi sie wydaje po głębszym obsłuchaniu pojawia sie takie wycie ale tylko przy 2 tyś obr i jak auto jest zimne) teraz nie wiem czy to wina tego ze zmieniłem cały płyn (niektózy odradzali, zalecali tylko dolweke) czy to poprostu przypadek,albo jakies łozysko moze napinacz lub alternator.