PDA

Zobacz pełną wersję : problem z obrotami D15Z3

dawid_krotki
07-12-08, 00:38
Witam mam mały problem z obrotami w hondzie civic z silnikiem D15Z3 z 95r.
po założeniu gazu ( cztero punktowy) coś dziwnego zaczęło się dziać z obrotami musiałem regulować obroty ręcznie śrubką bo nie chciała trzymać na gazie i teraz po odpalanie ( z na zimnym silniku) na benzynie trzyma około 1,5 tyś. obr. a po przełączeniu na gaz jakieś 500 obr. Po rozgrzaniau się silnika na gazie trzyma tak około 1tyś. obrotów , a gdy przełączę na benzynę około 2 tyś
międzyczasie wyczyściłem silniczek krokowy i nic nie pomogło a gdy odłacze zasilanie od silniczka krokowego to gdy jest zimny to na Benz i gazie trzyma około 500 obr. Aa gdy się rozgrzeje około 1 tyś. obr.
Co to może być wina silniczka krokowego a może zle mi podłączyli instalacje , a może jeszcze coś innego ……?????
z góry dzięki :)

zoy
07-12-08, 08:11
a reset kompa robiles ?

crash
07-12-08, 10:01
ten gaz "cztero punktowy" to sekwencja jest ??? pytam sie bo na gazie sie nie znam .... ale z tego co widzialem watki na fgorum to H toleruja sekwencje... i to jeszcze "dobrą" czytalem u kogos w temacie ze jakies wtryski specjalne sciagal.... a D15Z3 jest wybrednym silnikiem wiec roznie moze byc.... w sumie to nie wiem czy juz ktos gazowal ten silnik bo on jest mega oszczedny przeciez... ale rozumiem ze robisz z 50 tys rocznie ze gaz zalozyles ?

dawid_krotki
07-12-08, 13:48
nie to nie jest sekwencja wiem ze ten samochod jest oszczedny a w sumie powinien być bo mój nie jest potrafil w miescie wciagnać 13 l benzyny i juz było prawie szystko sprawdzane i nikt nic nie wie ekoonomizer sie nie zapala
chcialem zrobic samo kontrole kompa znalazlem na forum jak to sie robi dzis rozebralem u mnei zupełnie jest cos innego ????
lipa troche powoli zaczynam sie zniechecać :(

Boniar
07-12-08, 16:07
1.takie spalanie na benzynie to pewnie walnięta sonda lambda przy kolektorze (sam przerobiłem to na swoim d15z3) - założenie gazu do auta z niesprawnym układem spalania niewiele Ci pomoże...
2.zakładanie niesekwencji do hondy - cóż,odważny jesteś :)

crash
07-12-08, 18:26
stary tez mam D15Z3 i pamietam jak mi palila 13l... bylo to jak sonda byla walnieta... to nie jest normalne.. ten silnik nie powinien spalić wiecej niz 9l w miesice i przy dynamicznej jezdzie, mi teraz srednio pali 7 a jakbym chcial to i 6 spije.... 13 to B18 palą .... zrob diagnostyke i sprawdz sonde... czy jak nie miales gazu to economizer sie palil ?

dawid_krotki
07-12-08, 18:46
wlasnie nie zabardzo wiem jak zrobic ta diagnostyke na komputerze nei ma zadnej diody ani kolo komputera zadnej niebieskiej skoski gdzie niby trzeba zewrzeć zeby pokazłalo bład

drex87
07-12-08, 22:44
kolego powiem ci tak ja tez mam D15Z3 di pracy mam jakies 33 km i spalanie wychodzi mi jakies 5,8l zrobiłem nim juz podan 40 tys i nigdy nie miałem takiego spalania na twoim miejscu wymienił bym sonde i napewno by spalanie spadło i nie trzeba by było katowac silnika i zakładac gaz to jest moja opinia ja nigdy w zyciu nie załoze gazu do swojej hania a planuje ze zostanie ze mna az do konca choc by nie wiem co pozdrawiam i proponuje przemyslec sprawe a co do samo diagnostyki to tu masz linka do dobrze opisanej instrukcji http://www.altech.com.pl/wbt/index.html ja z niej kozystałem i wszystko gra

Michcioo
08-12-08, 15:47
miałem podobny problem i też musiałem "ręcznie" obroty kręcić ... po tygodniu samo się unormowało ...