Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc i opinie!
Witam, od jakiegoś czasu rozglądam się za Hondą Civic VI gen. rocznik 97/98 i nie wiem jaką wybrać, mam konkretnie na oku Civica Hatchback z silnikiem 1.5 115KM vtec lub sport/coupe 1.6 105KM, zależy mi na aucie niezawodnym, w miarę oszczędnym, dynamicznym. Będzie to moje 1wsze auto także chciałbym miło zacząć tę przygodę a wiem że civic bedzie chyba? dobrym wyborem;) ... i tutaj mam parę pytań:
Jakie jest spalanie oraz dynamika w obydwu przypadkach?
Jak z awaryjnością tych modeli?
no i ogólnie który model polecacie bardziej: za i przeciw poproszę;)
Z góry dzięki za pomoc i czekam na sporo opini ;)
w ogole to nie wiadomo skad i kto Ty jestes bo ani sie nie przedstawiles i dupa, balaganu tez robisz bo inny dzial jest od tego ale....
spalanie przy normalnej jedzie w przypadku 5D vtec E !! nie powinno przekroczyc 8l (srednio) w miescie moze byc ok 9
co to qpe nie iwem czy 105km nie mialo 1,5 .... i pewnie bedzie podobnie ze spalaniem
awaryjnosc... jak to honda ... jak zadbana to nic sie nie bedzie dzalo, qpe bylo z japonii a 5d z wysp ... raczej nic nie powinno sie dziac, najbardziej doskwieraja elementy gumowo metalowe w zawieszeniu oraz rdza na tylnych nadkolach
co polecam ?? mam 5d i nie uwazam ze nie jest to sportowe auto i nigdy nie bedzie ( tak jak qpe) ale jest dynamiczne, daje frajde i ma 5d co dla mnie jest wielką zaletą
co qp bedzie wiecej ******* tuningowych bo do 5d nie ma nic :D
Koniec
Crash, autor pytał o HB 1,5, nie angielkę;) I moc podał prawidłowo- 1,5 miało 114, a 1,6 105 koni.
Stajo- poszukaj trochę, było mnóstwo takich tematów, np. tutaj masz porównanie obu silników: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=29584&highlight=d15z6
Sorry ale jestem tu nowy i nie wiedziałem gdzie mogę umieścić taki temat, ogólnie to Marek z Poznania - miło mi;) Czyli Waszym zdaniem polecacie bardziej Civica Hatchback 1.5 114KM Vtec niż ten sport/coupe 1.6 105KM? Chyba, że możecie mi polecić jakiś inny silnik w tej coupetce bo wyglądem jednak chyba bardziej przykuwa uwagę ;) Czekam na odp
W tej coupe był jeszcze D16Y8 to jest silnik 1.6 125 km Vtec. Silnik w miarę oszczędny ale i dający radę w tej wersji nadwozia.
kolego stajo tak jest cos takiego jak 1.6 105 konikow i sam takim jezdze i jestem zadwowolony bo jakos to chodzi ;) spalanie jesli lubisz krecic to ok 9 jesli nie to proponuje cos z WV czy jakos tak ;) a tak bardziej powaznie to potrafie nawet na 6 sie zatrzymac wiec nom dobrze chlopaki radza czytaj i czytaj:)
No pytam, czytam bo naprawdę mi zależy na tym autku heh ;) No i właśnie nie wiem co wybrać ...
Crash, autor pytał o HB 1,5, nie angielkę;) I moc podał prawidłowo- 1,5 miało 114, a 1,6 105 koni.
Stajo- poszukaj trochę, było mnóstwo takich tematów, np. tutaj masz porównanie obu silników: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=29584&highlight=d15z6
mój błąd.. :D zwracam honor
Czyli rozumiem, że lepszym silnikiem jest ten 1.5 114KM Vtec?;]
jest bardziej oszczędny i równie dynamiczny. awaryjność zależy od poprzednich właścicieli. dużo hond lubi brać olej.
Równie tzn, że dynamika w obydwu przypadkach jest podobna?
Z racji tego że 1,5 ma dłuższą skrzynię, wydaje się że lepiej przyspiesza 1,6, ale tak się tylko wydaje:D
Sam mam D15Z6, i jeździłem D16Y7, więc mam jako takie porównanie, bez problemu objadę 1,6, do tego mniej mi spali, minusem może być (jak dla kogo) że to HB, nie coupe.
No to już wiem czego szukać ;) Hatchback z silnikiem 1.5 Vtec 114Km heh a możecie mi napisać jeszcze na co zwracać uwagę przy kupnie takiej Hondzinki?