Zobacz pełną wersję : luźny lewarek od skrzyni...
demonobiker
06-12-08, 13:29
Panowie otóż jak w temacie mam luźny lewarek od skrzyni biegów, biegi wchodzą normalnie, wszystko płynnie itp itd ale jak np. wrzuca jakiś bieg to lewarek wraca do punkty wyjściowego jakby był na luzie, oczywiście bieg nie wyskakuje ale ten lewarek mnie irytuje...co to może być gdzie szukać i co rozgrzebać??
prawdopodobnie trzasła sprężyna która trzyma lewarek w pozycji N lub jej mocowanie.. jak to zrobic nie wiem.. nigdy nie rozbierałem
prawdopodobnie trzasła sprężyna która trzyma lewarek w pozycji N lub jej mocowanie.. jak to zrobic nie wiem.. nigdy nie rozbierałem
:eek:tam nie ma zadnej sprezyny...
w sumie trodno powiedziec co ci sie zwalilo, luz musi byc na laczeniu lewarka z patykiem(walkiem zmiany biegow), lub patyka ze skrzynia biegow - i bardziej na to stawiam, u mnie tez sie wyrobil element ktory jest ustalany za pomoca kolka rozpreznego(ale luz mam na boki)
mowie o elemecie zaznaczonym kolorem czerwonym, dobrze bylo by gdybys skontrolowal jeszcze luzy na elementach zaznaczonych na niebiesko
http://img228.imageshack.us/img228/2943/lewyv3.th.jpg (http://img228.imageshack.us/my.php?image=lewyv3.jpg)
demonobiker
07-12-08, 20:58
jak bardzo może to być groźne i na ile niebezpieczne że może coś się z tym stac??
no chyba samochod nie wybuchnie:D
mysle ze tragedi nie bedzie, musisz byc tylko swiadomy ze drozek nie jest precyzyjny i przy szybkiej zmianie biegow mozesz pocharatac synchronizatory, ale i tak radzil bym sie upewnic w czym jest problem.
przyznaję.. strzeliłem z tą spręzyną.. ale i tak musi być jakiś element który trzyma lewarek w N i pewnie jest w skrzyni biegów bo na schemacie od qba1983 takowy nie występuje.. przy okazji nie pasuje mi tutaj fakt, że po wrzuceniu biegu lewarek powraca na luz..
A tuleja na koncu drążka?
A tuleja na koncu drążka?
eee chyba nie, luz byl by w poprzek a nie do przodu.
rozdarte_gacie
08-12-08, 13:36
ja mam luz w poprzek, to może byc tuleja, ile takie coś srednio może kosztowac?? tzn wymiana tego elementu
demonobiker
08-12-08, 15:35
luz mam we wszystkie strony świata... :D
ja mam luz w poprzek, to może byc tuleja, ile takie coś srednio może kosztowac?? tzn wymiana tego elementu
Na pewno groszowa sprawa :)
demonobiker
09-12-08, 11:37
A powiedzcie mi jeśli siedząc pod samochodem łapę ten drążek co jest równolegle ułożony do podwozia (on wchodzi chyba bezpośrednio do skrzyni) można nim ruszać w lewo i prawo to gdzie dokładnie szukać bo nie mogę znaleźć wadliwego miejsca...
zsun ta oslone gumowa tuz przy skrzyni, i zobacz czy nie masz luzu przy kolku sprezysty.