Zobacz pełną wersję : ciagle biały dym z tłumika. co z tym zrobic?
posiadam honde ej2 i mam problem tego typu ze ciągle leci mi z wydechu miały dym (nawet jak jest silnik rozgrzany). gdzie mogę szukać przyczyny tego?? jeszcze o ile mi sie dobrze wydaje bo ubywa mi płyn chłodniczy
proszę o pomoc
jeśli ubywa płyn i dymi na biało to możliwe że uszczelka pod głowicą
Jeśli ubywa ci płyn chłodniczy i wali białym dymem to zapewne uszczelka pod głowicą...
Chyba że mało jeździsz i nazbierao Ci sie wody w wydechu i paruje jak sie wydech nagrzeje, to możliwe :D
dość dużo jeżdżę
wymiana uszczelki pod głowicą to duży koszt jest? i da sie to zrobić samemu czy trzeba do mechanika?
a grzeje Ci sie? Miałem podobny problem ale dochodzilo jeszcze grzanie. Poszukaj w okloicach rozrządu badz blizej pompy wody czy niemasz bialych plam takich jakie zostawia plyn. Mi dymi sie bo mam nieszczelny wydech i wilgoc podchodzi i przez to leci. Najpierw poszukaj gdzie ucieka plyn. Sprawdz na dobrze rozgrzanym silniku czy pod korkiem oleju niema jakiejs bialej mazi czy czegos podobnego podobne czesto do spermy :D sprawdz czy wezyki Ci nie popuchly. A i czy olej bierze. ?
olej bierze mniej więcej 50 ml na 1000 km
wydech tez mam nieszczelny minimalnie środkowy ale przecież o jakaś mała dziurkę nie leciał by ciągle biały dym ;/
a na dodatek jak odpalę chłodne auto to przy obrotach około 1 tys nie kopci a jak sie trochę zagrzeje to biały dym już leci minimalnie przy tych obrotach
dość dużo jeżdżę
wymiana uszczelki pod głowicą to duży koszt jest? i da sie to zrobić samemu czy trzeba do mechanika?
nie wiem jaki jest koszt w Hani, ale miałem (nie)przyjemność robić to rok temu w punto - sama uszczelka nie jest droga (<100 zł) ale żeby ja wymienić trzeba rozebrać pół silnika, najprawdopodobniej zreegenerować głowice, wymienić pasek rozrządu (drugi raz zdjętego się nie zakłada) zalać świerzy olej i płyn chłodniczy i pewnie przy okazji pare innych drobiazgów siię znajdzie - żeby sprawdzić czy to uszczelka (jeżeli ubywa Ci płynu chłodniczego) możesz podjechać do jakiegoś lepszego mechanika/ASO - na podstawie zawartości czegoś (nie pamietam już czego) w spalinach są w stanie jednoznacznie okreslić czy to uszczelka, czy nie
ktoś robił tą uszczelkę w hondzie i może mi mniej więcej koszta tego powiedzieć??
temat był poruszany setki jak nie tysiące razy. Dobrze poszukaj a znajdziesz odpowiedz jak i ceny :)
Chyba troche przesadzacie z tą uszczelką. Mam ten sam objaw zaraz po odpaleniu auta. Po prostu układ wydechowy jest nienagrzany i skrapla się w nim woda, która odparowuje wraz z rosnącą temperaturą owego układu :D. To normalne przy tej pogodzie, w lecie tego nie miałem. No chyba, że masz tak przez cały czas...
ale kolega opisałem również że biały dym jest cały czas oraz że ubywa mu płyn. Jeśli tak jest a nie ma zadnych wycieków to uszczelka
no dokładnie biały dym jest ciągle nawet jak sie silnik zagrzeje
W zime zawsze bardziej jest widoczny dym. Kontroluj płyn.
i spojrz pod korek wlewu oleju czy sie masełko nie zrobiło
nie zawsze masełko świadczy o uszczelce. Często może być malutki przedmuch miedzy cylindrami i woda do oleju sie nie będzie dostawała tylko silnik pod wpływem podciśnienia w suwie ssania będzie zasysał wodę z układu chłodzenia a podczas suwu pracy gubił kompresję i zapowietrzał układ chłodzenia. To może świadczyć o lekkim przedmuchu bo jakby był duży to kolega musiałby jeździć z bagażnikiem wody gotowej do uzupełnienia jakby chciał wyjechać do sklepu za rogiem.
Nie musi świadczyć o uszczelce. Może być jeszcze pękniety blok silnika
Chodz to troche dziwna sytuacja ale mi sie wydaje ze nie ma co sie martwic na zapas. Lepiej podjechac do ASO i niech to sprawdza:)
Skoti tak w ogóle może świadczyć jeszcze o tym że korbowód mu zrobił dziure w bloku i tłok wyleciał przez maske. Blok pęknąć nie jest tak łatwo w hondach one nie pękają....chyba że porządnie przegrzejesz i to przez dłuższy czas..... Lub na mrozie bez płynu ale to już inna sprawa.
Zgadzam się z tobą. Ja podałem tylko kolejną przyczynę "masełka"
bboyangel1
08-12-08, 23:05
powiem tak bo niedawno miałem ten sam problem sprawdź rano na bagnecie czy nie masz nad stanem oleju płynu chłodniczego no i powinieneś się kapnąć że ci płyn ubywa w znacznych ilościach u mnie jak wlałem cały zbiornik to na koniec dnia był pusty, no ja pojechałem do aso i za 36zł mi powiedzieli że to uszczelka, posprawdzali co się da jakieś pomiary na jakimś przyrządzie zrobili itd a za wymiane zawołali mi 600z-700złł a pojechałem do zwykłego mechanika i zrobił to za 300zł o ile dobrze pamiętam w tym koszt uszczelki, tak więc najpierw upewnij się że to na pewno uszczelka jest walnięta
płyn mi obywa z znacznych ilościach bo przez gdzieś 3 dni idzie cały zbiorniczek wyrównawczy a dziennie może robie teraz z 20 km to dosyć mało. galareta żadna sie nie robi i patrzyłem wygląd oleju na bagnecie i jest ok czyli do oleju ten płyn sie nie dostaje.
a stało mi sie to w sposób ze pękł mi wężyk od chłodnicy do silnika i zrobiłem jeszcze wtedy z kilometr żeby dojechać do domu z pękniętym. a rano na biegu chciałem coś zrobić a skleiłem stary wężyk jednak zaczęły świrować obroty i bardzo temperatury nabierał i wtedy przejechałem z 3 kilometry z takim jego grzaniem żeby dojechać do znajomego i sie dowiedzieć co jest i popołudniu już wymieniłem wężyk na nowy i dalej wariował silnik wiec zalałem od nowa płyn chłodniczy i wszystko stało sie ok a gdzieś po paru dniach od tego zajścia zauważyłem ze kopci strasznie białym dymem ;/
to co podajesz to jest typowa sytuacja w której mogło ci wydmuchać uszczelkę..... w hondzie ukł. chłodzenia jest bardzo ważny wystarczy że lekko ci będzie uciekała woda układ się zapowietrzy jest za mało wody to sie grzeje i wydmuc**** uszczelkę. Po tym co napisałeś stawiałbym na uszczelkę pod głowicą.
dEboo ma racje. czeka cię uszczelka pod głowicą. Poszukaj na forum jaka najlepiej zastosować
czy ktoś mi może powiedzieć jakiej firmy uszczelka będzie najlepsza?
najlepsza oryginalna z ASO;)
czy ktoś mi może powiedzieć jakiej firmy uszczelka będzie najlepsza?
golden eagle
Najlepiej w ASO. było wiele tematów na temat uszczelek jak poszukasz dobierzesz uszczelke według swoich fonduszy
a czy ktoś zna może mniej więcej cenę tej uszczelki w ASO??
a co do tego jakiej firmy uszczelkę kupić to nie znalazłem tematu. widocznie za słabo szukałem ;/
wypełnij profil a firme produkujaca dobre uszczelki masz w moim poscie powyzej