Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana oświetlenia rejestracji (Civic 3d) - czy komuś się to udało?

szymu
04-12-08, 22:51
Witam,
mam dwie spalone żarówki w oświetleniu tablicy rejestracyjnej. Według instrukcji klosz każdej żarówki powinno się przesunąć w prawo i później podnieść do góry. Problem w tym, że za cholere nie da się tego klosza w prawo przesunąć (ani jednego ani drugiego). I tutaj pojawia się pytanie - czy tylko one tak mocno siedzą (ewentualnie coś się zabrudziło) czy może sposób ściągania (przesunięcie w prawo) jest błędny? Komuś udała się taka sztuka?

canard
04-12-08, 23:13
ja kolego powiem Ci jak ja to zrobiłem. Owszem na początku miałem równie duży problem żeby je zdjąć. Musisz się przyjżeć z której strony ta obudowa lampki ma taki uchwyt do odgięcia. Ja zastosowałem metode dzwigni (siłową oczywiście :P ) czyli wziąłem klucz 10 bodajże i opierając jedną końcówkę na tym uchwycie i spróbuj na czymś podważyć tak żeby kierunek tej czynności faktycznie podążał w prawą stronę. W drugiej obudowie zastosuj ten sam patent a powinno wszystko elegancko wyjść. Tylko później trzeba trochę palce wygimnastykować żeby wyjąć z blachy te obudowy ale dasz sobie z tym rade :) Pozdrawiam.

marcin_v
05-12-08, 15:35
to jest metoda prób i błędów...mi jakoś się udało choć nie powiem,że trochę się wkurzałem. sprawne palce bardzo się przydadzą i nie ma co za bardzo się siłować, bo już ktoś przede mną tak zrobił i pękł plastik i teraz jedna obudowa żarówki ledwo się trzyma. partacz jeden :/

canard
05-12-08, 20:47
fakt że łatwo ułamać tą obudowe ale jak zrobisz "patentem" to powinno ruszyć :) Włącz cierpliwość i nieśmiertelność i jedziesz :) good luck

szpunar
05-12-08, 21:01
ja wymieniałem ostatnio, złapałem klosz żarówki i mocno w prawo - jest z grubego plastiku więc się nie połamał, a potem do siebie - tylko trzeba jeszcze pokombinować przy wyjmowaniu klosza bo może zawadzać o tablicę.

wsadzanie na odwrót.

ciekawe czy mój opis jest pomocny?:confused:

canard
05-12-08, 23:00
zapewniam Cię że dla osoby która miała już z tym troche zabawy wszystko co napisales jest jasne i przejrzyste bo w inny sposob sie tego nie da zrobic :P