Zobacz pełną wersję : Smarowanie prowadnic szyb w EJ9.
Panowie, piszczą mi szyby przy podnoszeniu i opuszczaniu (elektryczne). Jak najlepiej zakonserować cały mychanizm, żeby piszczenie ustało, może ktoś już to robił w swoim civicu ? Nawet szyba mi się już rysuje od góry :/
spray do uszczelek i od serca na wszystkie mające kontakt z szybą. Będzie ok
Czy do tego trzeba rozbierać boczki??
nie, wystarczy psiknąć w uszczelkę na opuszczonej szybie i środek sam spłynie na dół
Tak jak ppm702 wspomniał, spray na uszczelki, i to nie żałować, tak aby aż sciekało, kilka razy podnieść/opuścić szybę i powtórzyć operację :) Ja tak robię co siakiś rok ;) i nie narzekam.
Najlepiej jak zawsze rozebrać mechanizm wyczyścić i przesmarować, ale to wymaga dużo pracy. Prowadnice wygładzić papierem rolki i resztę tej maczugi Achillesa zalać smarem silikonowym i masz spokój na kilka lat. Do tego wyciągnąć i wymyć uszczelki po czym dokładnie popsikać szprajem silikonowym wspomnianym wyżej.
No u mnie sposób, bez zdejmowania boczków nie podziałało. (może za mało tam tego wpsikałem), lub problem leży gdzie indziej.
Moje szyby przy podnoszeniu całe aż drżą, są mega głośne i całe podnoszenie trwa dłuuuuugo.
ja np w zime w mrozy woogole nie ryzykuje opuszczania/podnoszenia szyb:o
FullMaverick
10-12-08, 22:03
Silikon w sprayu można kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym. Ja osobiście ściągnąłem boczki żeby popsikać prowadnice i efekt jest bardzo pozytywny.
Wracając do tematu, ma ktoś/ był gdzieś na forum, jakiś opis rozebrania boczków, bo wiem że trzeba uważać mocno na zatrzaski i zdjąć jakoś umiejętnie, a nie chcę obłamać niczego i mieć potem jakiś stuków.
http://www.fotoporadnik.prv.pl/
tu masz wszystko ladnie opisane