Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju ale na jaki?
Kupiłem auto używane i nie wiem, a nawet nie mam możliwości dowiedzieć się jaki wcześniej był lany olej. Auto ma przejechane ponad 130 tyś. Zastanawiam się jaki olej wybrać syntetyk czy półsyntetyk? Co kupić by nie zniszczyć auta? Myślałem o Mobilu 5W40. Co polecacie? Wiem, że jest test na sprawdzenie jakości oleju - czy wymieniać czy nie. Jest test na sprawdzenie czy olej w silniku to syntetyk czy półsyntetyk?
ja bym zalał pełnym syntetykiem. To nie jest jeszcze zabójczy przebieg dla Hondy
trzeba zajrzec najlepiej pod pokrywe zaworów, do mojego civica lany byl najprawdopodobniej olej mineralny przez co uzbieralo sie mnostwo nagaru, jak bym zalał to syntetykiem.... moglo by byc niebezpiecznie.olej syntetyczny ma walsciwosci myjace/pluczace i wyplukal by caly nagar. w ekstremalnych przypadkach ten syf z nagaru potrafi zablokowac kanaliki którymi olej dociera do smarowania walka rozrządu czy do wału. Ja bym zalał półsyntetykiem Mobil S 10W40 o ile sie nie myle.....
Też bym zalał 10w40 oczywiście najlepiej Mobilem... Taki jest umnie i jest spoko a jak niewiesz jaki był olej wcześniej to nie ryzykuj i nielej pełnego syntetyku bo mozesz sobie kupe z silnika zrobic... 10w40 bedzie optymalnie
Zalej polsyntetykiem..Jesli do nastepenej wymianu zauwazysz duze ubytki.. to kontynujaj polsyntetyk ,a nawet przejdz na minieralny jesli norma...zostac przy polsyntetyku..jesli zauwazysz ze nie ubywa nic..albo sladowe ilosci to wtedy pelny :) a polecam 10w60 valvoline :) a tego tematu to wogole juz kiedys nie bylo :>
ja w wakacje kupilem cifa96rok od szfaba i miala 165tys. a jezdzila na syntetyku i dalej leje mobil racing formula 5w40 i jest spox ale najbezpieczniej jest wlac polsyntetyk-jesli jezdzila na takim to sie nie rozszczelni a gdy wlejesz pelen syntetyk tak sie moze stac :sad: ale dobre serwisy maja sprzet ktorym sa w stanie sprawdzic co smarowalo Twoja żabe wiec chyba warto jest wydac pare groszy...pozdro
Ok dzięki za rady. Ja mimo wszystko jestem za syntetykiem :-) Silnik jest w perfekcyjnym stanie. Jak już z 1500km przejade sprawdzę ile oleju "wyparowało". Jak znajde jakiś punkt to sprawdzę czym wcześniej zalali.
pozatym według książki "sam naprawiam HONDA CIVIC" czy jakos tak ;) do SOHC jest zalecany olej 10w40 jeśli dobrze pamietam ale parawie na pewno tak bo u siebie takim zalałem. Myślę ze jest to wiarygodne źródło... jutro moze pojutrze mogłbym wrzucić skana jak by ktoś chciał bo chwilowo książke komuś pozyczyłem ale odzyskam ;)
napewno nie Castrolem
Właśnie słyszałem ze castrol mimo ze syntetyczny zostawia nagar :shock: (chodzi tu dokladnie o GT cos tam) słyszał ktoś coś na ten temat??
Za to oleje shell'a niby utrzymuja silnik w czystosci i wogole sa OK. Ale dla mnie i tak number one jest MOBIL
poczytaj dwieście dwadzieścia dwa tematy o oleju na tym forum i wyciągnij wnioski
i podejmij męską decyzje
To nie jest jeszcze zabójczy przebieg dla Hondy
w tym momencie to kaurat nie ma żadnego znaczenia, jezeli ktoś wzceśniej jezdzil na poł a zalejesz synt pamiętaj że moze się rozszczelnić, ja bym zalał poł :)
nikt za Ciebie decyzji nie podejmie, opcja "szukaj na pewno pomoże oprócz tego co koledzy napisali :) W razie czego PW i zdejmiemy kłódkę :)
Odświerzam temat.
Po przejechaniu 3000 km poziom oleju był na min. Musiałem dolać ok 0,7 litra. Czy to dużo? Czy już powinienem się zająć szukaniem przyczyn, czy sobie odpuścić? Dodam że mam zapoconą uszczelkę miski olejowej (tak wyszło przy kupnie na teście w salonie).
Jeżeli leje ci się z miski to wiadomo, że oleju będzie ubywać na bagnecie. Wymień najpierw uszczelke na misce (koszt ok.80pln) i obsewrwuj dalej stan oleju. Jeżeli w dalszym ciągu olej bedzie znikał w takim tepie to nie jest katastrofa, ale należy pomału zacząć szukać przyczyn.
poprawka..uszczelka pod miske- 45zł :P:P:P
experto_loco
08-06-06, 12:59
A ja powiem ci co się stalo. Nigdy nie zalewaj oleju syntetycznego jezeli nie wiesz jaki byl wczesniej. najpewniej zalac minerala wtedy masz pewnośc ze uszczelka ci nie pójdzie:)
ale można zaryzykować półsyntetyka ( mobil super s 10w40 - the best do japońców)
Teraz musisz troszke pogrzebać przy silniku;) po prostu olej ważna rzecz a zle dobrany rodzaj oleju to porażka. trzym sie
Ja jeżdzę na mobil1 5w50 i jest super.
NatiSanelEG4
11-06-06, 11:20
Czy spotkaliście sie ze stacjami wymiany oleju gdzie "czyszczą silnik"? Mój znajomy ostatnio mi opowiadał że zlewaja stary olej, wlewaja 1 -1,5 czystego oleju... chwile pracuje silnik... zlewaja ten nowy-stary i nalewaja właściwy. Przyznam się że jak mojej żabie wymieniali olej to po piersze nic takiego nie robili, po drugie spec wlał mi Moblil sytnetyk bo sugerował się tym że "HANS" (poprzedni właściciel) przykleił naklejke Shell Super Racing syntetyk czy jakoś tak. Zaczynam się zastanawiać czy zrobił dobrze. Narazie nic nie ubywa ani nie zauważylismy abu cos z silnikiem było nie tak... prócz trzech zaworów które trzeba "doszlifować"
A jeszcze jedno... Shell czy Mobil? Wasze zdanie...
(Już wiem że Dominic to tylko Mobil:D)
Shell - tylko i wylacznie - mi czasem tez mobila chcieli wciasnac - nie ma mowy.
Ja tez kurcze nie wiem jaki byl lany, napewno Shell (sadzac po nalepce na ktorej jest tylko nazwa) ale chyba nie mineral. Wczoraj przy regulowaniu zaworow nie widzialem strasznej ilosci nagaru, wygladalo to w miare czysto. Sadze ze polsyntetyk ale glowy nie daje sobie uciac. W krotce musze wymienic wiec pewnie tez zaleje polsyntetykiem, ale czy Shell czy Mobil to juz nie wiem :|
ja jezdze na Shell Helix Ultra 5W-40 od poczatku. Silnik chodzi pieknie i jest czysty jak lza - ostatnio ogladalem przy regulacji zaworow :P
Mobila nie trawie jakos - moze to i dobry olej ale nic mnie do niego nie przekonuje. SHELL!
205 tysięcy przejechane w 1,4 od nowości na Mobil1 syntetyku co do lepkości to nie pamietam ale był chyba 10w40, teraz ostatnio 5w50 bodajże, samochód od nowowści od 98 roku u mnie w rodzinie i mimo przebiegu nadal daje radę, nie widać śladów zużycia, ale ja do VTI teraz leje valvoline racing formula 10w60 i też jestem bardzo zadowolony.
nie bedziemy ciagnac kolejnego tematu o oleju
..::szczur::..
13-07-06, 00:31
a jaki wlać olej przy przebiegu 184tyś km?
jeśli dopiero co kupiłeś fure i chcesz jeszcze klkadziesiat tysi pojezdzic to zalewaj półsyntetyka :)
Może troche przynudzając chciałbym dodać, ze mam 340000 i leje syntetyka, ale nie rób tego bo samochód musi byc pewny :)
a co bylo wczesniej?
a) nie wiem
b) olej XXX
jesli a) to zalej polsyntetykiem np 10w40
jesli b) to to lej dalej to samo, chyba ze duzo go bierze
[ Dodano: Czw 13 Lip, 2006 12:40 am ]
Może troche przynudzając
bardzo :!:
..::szczur::..
13-07-06, 00:56
a co bylo wczesniej?
a) nie wiem
a) to zalej polsyntetykiem np 10w40
wybieram odpowiedzi aa
to teraz pytanie jaki olej Castrol czy Mobil i ile się tego mieści 5L, 6L, ...? A w sumie ile mam litrów kupić?
a co bylo wczesniej?
a) nie wiem
a) to zalej polsyntetykiem np 10w40
wybieram odpowiedzi aa
to teraz pytanie jaki olej Castrol czy Mobil i ile się tego mieści 5L, 6L, ...? A w sumie ile mam litrów kupić?
Zalej mobila (jest elegancko tanio w makro, 5l za 100) ale 4 literki starczą z palcem...
to teraz pytanie jaki olej Castrol czy Mobil...
Z tych dwóch tylko Shell.
Ja polecam Valvoline bardzo dobry olej i nie rozlewany w polsce :lol: .Castrola napewno bym odpuścił...
zaczyna sie 256 temat o oleju i kazdy zaczyna pisac co leje i co poleca. Starczy tego