PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka prostych pytań

_HiszpaN_
03-12-08, 10:59
Witam :)
Mam kilka krótkich może i podstawowych i laicznych pytań ale niestety jeszcze na takim jeszcze jestem poziomie jeśli chodzi o samochody i mechanikę jak i o konstrukcję...
Szukałem na forum odpowiedzi na te pytania, owszem czasem są ale nie jednoznaczne i większość dotyczy jazdy na benzynę a ja niestety z braku finansów będe używał gazowni dlatego wole się upewnić zakładając osobny temat...

1 więc pierwsze pytanie odnośnie katalizatora, a dokładnie jego całkowitego usunięcia i wstawienia przelotówki zamiast jego...
jeżdze na gaz... wypowiadali się Ci co jeżdżą na pb ze smród spalin jest duży, a jak będzie wyglądała sytuacja jeżdżąc na gazowni... proszę o opinię oraz rady

2. jeśli chodzi o kwestię filtru stożkowego a jazdy na gaz.... z opini wielu ludzi wynika że gaz a stożek to połączanie nie do przejścia nie mające sensu... nie dajace zadnych efektow przedewszytkim... ale czasem jak wiadomo jak to każdy młody człowiek przelancza na benzyne i jedzie sie poscigac z kumplami czy to na jakis zlotach czy prywatnie, i czy jest sens montowania tego, jezdzac wiecej na gazie...?

3. Prosze o polecenie najlepszych swiec moj silknik to d15b7 +lpg ... widzialem na internecie jakies specjalne do gazu... czy właśnie takie brac czy zwykłe tak jak do benzyniaka? Prosze o rade ew. podanie jakiś sprawdzownych wartych kupna.

koledzy prosze o pomoc

Piterson
03-12-08, 17:03
ad1.
smiało wywal kata, nie powinno się nic dziać

ad2.
zamiast w stożek to zainwestuj w blosa, wtedy będziesz się mógł ścigać nawet na gazie ;) bo jak wiadomo standardowy mikser gazowy zwęża dolot i auto na benzynie tez jest słabsze

ad3.
mogą być zwykłe, i najlepiej jedno ew. dwu elektrodowe

pawel240
03-12-08, 21:42
1. tez jezdze na gazie kata nie mam od poczatku tylko tlumik przelotowy nic sie nie dzieje gazem nie smierdzi
2. mam również stożek i blosa nic sie nie dzieje obroty tak samo równe jak na Pb do tego mam wskaźnik AFR wic cały czas mam optymalną mieszanke
3. świece żadne do gazu bo nie ma takich, kup konkretnie pod swój silnik najczesciej w hondzie są to NGK V-14

_HiszpaN_
04-12-08, 11:43
oki dziekówa, przeczytałem kilka art. i wiele opinii o blosie i już wiem że na pewno go założe, a filtr stożkowy jak chciałem to tak będe miał, bo przy blosie nawet jest wskazany:) co do świec również dzięki już wiem jakie kupie, co do kata, dzisiaj go jade wyciąć i wstawie rure przelotowa... pozdrówa;)

Piotrek_krak
07-12-08, 18:23
Ja dokladnie jezdze na lpg bez kata ze strumienica i ze stozkiem gaz i benzyne z wydechu czuc bo kata nie ma,co do stozka to nie zalecam (mam d15b2) bo przy wiekszych predkosciach na luzie przygasa silnik,kwestia nauczenia sie jazdy bez uzywania luzu co do blosa to przymierzam sie do zalozenia i raczej jest sens bo na mikserze jest spora zwezka dolotu ok 50%