Zobacz pełną wersję : Wycikanie tuleji gumowo-metalowych... Jaki nacisk prasy?
Wkur***łem się i kupuję prasę :D
Na allegro jest kilka, między innymi takie o naciku 6, 12, 20 ton.
Czy ktoś może mi powiedzieć jaki nacisk wystarczy aby wycisnać tuleje z 10 letniego auta?
Wkur***łem się i kupuję prasę
hehe:D
6 ton powinno wystarczyć;)
hehe:D
6 ton powinno wystarczyć;)
:D Gdzieś na forum jest moje wyliczenie dot robocizny w ASO, z tego co pamiętam było koło 1 koła za wymianę... Więc kupić będzie taniej i przyjemniej bo rzeźbę lubię ;)
Ale powaga, myślisz, że będzie to wystarczająco?
Kulawo by było jakbym kupił i nie wycisnął :D
Czy ktoś może mi powiedzieć jaki nacisk wystarczy aby wycisnać tuleje z 10 letniego auta?
Wystarczy spory młotek i troche cierpliwości :D
Wystarczy spory młotek i troche cierpliwości
młotkiem to można sobie głupoty z głowy wybić:D
Prasa dobra sprawa i nie raz się może przydać, nawet w celach zarobkowych bo zazwyczaj mało kto ma jakąś prasę w okolicy i dlatego nawet bym kupił prasę o większym nacisku;)
Ja miałem robić prasę z podnośnika hydraulicznego ale jakoś czasu nimam i materiałów:)
No własnie opcje z młotkiem rozważałem ale że lubię gadżety to wolę prasę ;)
Właśnie tylko chodzi o ten nacisk... bo może 6 ton być za mało, a może być nad wymiar wystarczająco.
LIO, jesteś pewnien?
Nie wątpię tylko poprostu nie chcę przeprłacać za 12 tonowego kloca jeżeli będzie nie potrzeby.
Fajnie by było jakby ktoś miał z tym wcześniej styczność i robił już coś takiego - wiedząc tym samym jaki nacisk będzie wystarczający.
LIO, nie podważam Twojego zdania tylko się upewniam ;) To tak na poczet odzewu ;)
A z jaką siłą uderzysz młotkiem? Przecież skoro jesteś w stanie wybić tuleje w ten sposób (a niewątpliwie jesteś) to prasa o podobnej sile nacisku sobie z pewnością poradzi :)
A z jaką siłą uderzysz młotkiem?
Zaraz pójdę zmierzyć...
Kochana, skąd mam wiedzieć z jaką siłą uderzam młotkiem? Gwoździe nie gadają... ;)
Owszem, powiedzmy, że porządnie się zamachnę i pierdyknę ale to nie jest ta sama siła jaką można wytworzyć stałym naciskiem prasy :) Uderzenie trwa ułamek sekundy a tu trzeba cisnąć i cisnąć i cisnąć... :D
2 tony to i tak juz z zapasem bedzie
jakie te prasy ogladales? zebys badziewia nie kupil.. a o to bardzo latwo, szczegolnie jesli kupuje sie te tansze ze zwyklymi najslabszymi silownikami hydraulicznymi, ktore lubia sie rozsypac.
W robocie jestem i nie widze zdjęc na allegro ale sama aukcja jest tutaj:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=484576696
Nada się to?
popros ich o zdjecie, na ktorym bedzie widac czy ta bezsensowna dluga rurka biegnaca w dol od podstawy silownika ma jakies prowadnice w poprzeczkach na dole calej tej konstrukcji.
Z tego co widzę na zdjęciu to taką prasę jeśli masz dostęp do materiału, troche sprytu to można zrobić samemu. Wystarczy hydrauliczny podnośnik da auta :D Na złomie kiedyś takiego znalazłem, wystarczyło uszczelnić i płyn wymienić :D
Tak na chłopski rozum to mi się wydaje ze 2 tony styknie.
zycie zweryfikuje wasze 2 tony ;) stare srubowe nie zaduze prasy mialy niciski kolo 20 ;) to co wycisniesz 2 tonowa prasa wybijesz od tak mlotkiem tego czego nei wiciszniesz tez pewnie wybijesz mlotkiem :) wiec bedziesz jej jedynie urzywal do wciskania nowych po jakims czasie... Jesli potrzebujesz czegos co pomoze ci w sutuacji kiedy mlotek nie da sobei rady to celuj w cos co bedzie mialo kilkanascie t.
Ja wyciskając tulejki miałem elektroniczny siłomierz i było na nich 6ton z groszem a te większe po 8t. Dlatego polecam 12t.
Zacytuję sam siebie "Wkur**łem się" i idę do mechanika z tą robotą. za 450 PLN ogarnie wymianę wszystkich 16sztuk.
Nie jest to coprawda mniej niż cena prasy, nawet tej 12tonowej (350zł) ale poprostu nie mam warunków do pracy... :(
Czasem żałuję, że nie mieszkam na wsi :D
Nadal jednak sądzę, że taka prasa to niekulawy pomysł i kiedyś sobie ją kupię :)
Ja na prasie 8ton nie moglem wycisnac przednich tuleji wahacza do amortyzatora, dopiero spaliłem gumę palnikiem i naciąłem i wtedy poszło. Lepiej dołożyć i kupić 12ton!
na takiej prasie hydraulicznej, jak ustawisz 2 tony i tuleja od razu nie pójdzie, bo jest wyjatkowy przypadek, to zostawiasz to na troche i pod ciaglym naciskiem wreszcie pójdzie. Nie trzeba uzywac gigantycznych sil do tego. Nie ustawialem nigdy wiecej.
U Kubika wyciskalismy kiedys taka prehistoryczna prasa, nakrecajac mechanizm jak sprzetem sprzed kilku wieków. Uderzalismy kilkukrotnie zeby to wycisnac, a dobra prasa hydrauliczna ze stalym naciskiem poradzilaby sobie znacznie lepiej.
Odgrzebuje temat prasy hydraulicznej.
Robił ktoś w końcu sam takową?
Mam podnośnik (nie pamietam ile t), mam trochę ceowników i kątowników, spawarkę.
Jakieś wskazówki?