Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie wewnętrzne - problem

Dudek80
28-11-08, 22:23
Cześć,
Mam problem z lampką wewnętrzną - nie działa przy otwarciu drzwi.
tyle sprawdziłem na szybko:
można ją włączyć włącznikiem,
wyłącznik przy drzwiach jest ok (działa "piszczyk" przy otwarciu drzwi i kluczyku w stacyjce)
wszystkie bezpieczniki OK.

Ktoś ma może sugestie gdzie teraz szukać?

Z góry dzięki za pomoc.

marcin_g2
29-11-08, 17:05
zobacz czy masz minus na kablu idącym od drzwi, sprawdz przy lampce, jak nie bedzie to szukaj przy wlaczniku... albo wcieło minus gdzies po drodze

Dudek80
30-11-08, 20:59
zobacz czy masz minus na kablu idącym od drzwi, sprawdz przy lampce, jak nie bedzie to szukaj przy wlaczniku... albo wcieło minus gdzies po drodze

A tam nie jest przypadkiem tak, że masa jest z karoserii a po kablu idzie tylko plus?
Po wyciągnięciu lampki z podsufitki znalazłem tylko jeden przewód no i lampkę można zapalić tylko jeśli dotknie się jej metalową częścią do metalowego mocowanie w dachu.

Kabelki są jednak dwa - coś mi się wcześniej pomieszało ....
Dzisiaj ide sprawdzić miernikiem czy jest tam zasilanie po otwarciu drzwi, może się czegoś dowiem.

Sprawdziłem, przy otwieraniu drzwi nie pojawia się minus na kabelku przy lampce.
wyłączniki w drzwiach mi działają, więc "wcięło minus gdzieś po drodze".
Czy jest jakiś przekaźnik czy coś od tego minusa?
a może ktoś wie gdzie kable od wyłączników drzwi się schodzą? Może to tam coś nie tak?

matss17
20-08-09, 21:31
Mam ten sam problem

piroman
20-08-09, 23:29
Prawdopodobnie spaliłeś diodę która jest w module wpietym od tyłu w skrzynkę bezpieczników pod kierownicą.
Jeśli czujesz się na siłach to odkręć skrzynkę bezpieczników i wypnij z niej taki brązowy prostokątny moduł a następnie rozbierz go i poszukaj miernikiem uszkodzonej diody.

matss17
21-08-09, 08:59
Ale keidy otwieram prawe drzwi to się zaświeca. Tylko kiedy otwieram od kierowcy to się nie zaświeca.

piroman
21-08-09, 09:27
Bo lampka jest podpieta bezposrednio pod prawe drzwi a pod lewe przez diodę

matss17
21-08-09, 11:31
można zlutować przepalona diode czy trzeba dokupić?

matss17
26-08-09, 18:57
Cieżko to wyjąć, wolałbym przepiąć ten kabel co idzie do diody bezpośrednio do krańcówki. tylko nie mogęgo znaleźć przy bezpiecznikacc

matss17
30-10-09, 23:13
Można by odświerzyc temat??

diablo18423
30-10-09, 23:20
może być ale powinno być przez diodę

matss17
30-10-09, 23:29
A jak to zrobić??
To jest ten modół??
To mam mu podpiąć zasilanie czy mase z innego źródła żeby nie rozbierać modółu??
http://img94.imageshack.us/img94/429/800683909.jpg (http://img94.imageshack.us/i/800683909.jpg/)

Włóczykij
09-11-09, 17:24
http://www.fotosik.pl/aukcja/55946/31d3055a10846fb4.html

Kupiłem taka żarówkę do oświetlenia kabiny. Problem w tym, że przy co drugim otwieraniu drzwi żarówka mruga zamiast świecić światłem ciągłym tak jak zwykła 5w. Wygląda to mniej więcej tak jak mrugające lampki do rowerów - po kolejnym wciśnięciu włącznika lampka mruga.

Da się coś z tym zrobić? Chciałem lepiej oświetlić kabinę a tu taki zonk... na dodatek za ten drobiazg zapłaciłem jedyne 30 zł :D
Żarówkę montowałem w ej9 hb.

Diodak
22-01-10, 14:21
Problem w tym, że przy co drugim otwieraniu drzwi żarówka mruga zamiast świecić światłem ciągłym tak jak zwykła 5w.

Mam dokładnie ten sam problem. Wymieniłem żarówkę na diodową i mam teraz dyskotekę w środku. O dziwo taką samą dałem do bagażnika i tam problemu nie ma. Ostatnio pojawił się jeszcze ten problem przy podświetleniu rejestracji. Też wymienione żarówki i jedna z nich robi za stroboskop. Nic tylko tańcbudę otwierać :/

Woźniak
22-01-10, 15:19
z rozłącznikiem w drzwiach jest tak że plus idzie z przewodu do rozłącznika a masa jest na śrubce która mocuje ten rozłącznik do karoserii przy drzwiach i tam może być problem może ten rozłącznika nie załączą się w momencie otwarcia drzwi trzeba by było go zdemontować i przemierzyć miernikiem na przejście

siwy1117
26-01-10, 19:40
A czy moglby mi ktos podpowiedziec jaka zarowke najlepiej kupic do oswietlenia wnetrza? Obecna sie spalila i nigdzie nie moge takiej dostac

JulekCIVIC
26-01-10, 21:54
no nie przesadzaj, ta dluga zarowke mozna kupic na stacji benzynowej chyba na kazdej wiekszej. a co do doradzania jaka nalepiej to OEM bo inne to jak czytales wyzej roznie to z nimi bywa :)

siwy1117
03-02-10, 17:48
no nie przesadzaj, ta dluga zarowke mozna kupic na stacji benzynowej chyba na kazdej wiekszej. a co do doradzania jaka nalepiej to OEM bo inne to jak czytales wyzej roznie to z nimi bywa :)

Nie uweirzysz ale pytalem na kilku stacjach i takiej nie mieli. A jesli chodzi o OEM to czy moglbys przyblizyc mi ten termin - bo nie wiem o co chodzi.

balek881008
06-02-10, 16:23
Koledzy chciałbym odświeżyć temat nie działa mi podświetlenie wewnątrz. Krańcówki przy drzwiach działają najprawdopodobniej to ta dioda w module udało się to komuś naprawić ??

Styler84
06-10-10, 23:23
Odświeżam temat.
Czy ktoś może rozwiązał łatwiej problem zapalania lampki tylko z prawymi drzwiami a z lewymi nie?

Maroo1981
17-10-14, 23:49
Bo lampka jest podpieta bezposrednio pod prawe drzwi a pod lewe przez diodę

Chyba rozwiązałeś mi problem z którym borykam się od 8lat! Napiszę czy to było to niebawem...