Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z elektryką

awigdackp
28-11-08, 08:28
Witam od jakiegoś czasu gdy jeżdze na światłach zauważyłem że gdy dodam gazu to jaśniej świecą. Co może być tego przyczyną?

drosk
28-11-08, 09:01
wolne obroty = mniejsze ładowanie = mniej prądu dla świateł. normalne, u mnie też na luzie światła są lekko ciemniejsze, podczas jazdy jest ok.

awigdackp
28-11-08, 09:10
Jestem świadomy tego że w zime pobiera wiecej pradu ale przy ostatnich mrozach kilka dni z kolei nie odpalał z rana teraz naładowałem aku i odłączyłem CA i problem jest dalej. Czy jest na to jakiś sposób?

drosk
28-11-08, 09:15
W zimę nie pobiera więcej prądu tylko tyle samo, tylko że im zimniej tym sprawność akumulatora jest mniejsza i stąd mniej prądu na rozruch.

Nie wiem, ale na moje to nowe aku załatwi sprawę. widocznie ten co teraz masz jest stary albo wadliwy. Ostatnio nie było aż takich mrozów żeby załatwiły sprawny akumulator, mrozy to dopiero przed nami....

awigdackp
28-11-08, 09:54
Właśnie chciałem się rozpytać zanim kupie akumulator żeby nie wtopić kasy ale widze że bez nowego aku sie nie obejdzie,
dziś jade po nowy i zobaczymy czy rozwiąże problem. Napewno napisze o tym.
Na razie dzięki.

pedros
30-11-08, 10:48
heh nie koniecznie , musisz kupować nowy akku . Masz miernik ? Podłącz przy podłączonym zapłonie czyli zapalonym samochodzie do klem od akku i zobacz jaki jest prąd ładowania . Daj znać , po za tym sprawdź czy masz akku bezobsługowy czy jaki ? może płyn z niego już wyparował wtedy dolej wody destylowanej z cpn-U . Napisz jakie masz akku firme ile amper bo gdybać to my sobie możemy

awigdackp
01-12-08, 18:12
No niestety aku nie dało sie uratować po naładowaniu nie trzymał w sobie prądu, elektrolitu miał ile trzeba a znajomy który mierzył ładowanie stwierdził że jest ok niestety nie pamiętam ile wyniosło teraz mam juz nowy i jest ok ale światła dalej przygasają.
Czy wiecie co jest przyczyną?

Dodam że nawet nawiew powietrza szybciej wieje na wiekszych obrotach