Zobacz pełną wersję : Mały problem z felgami do Civica
Udało mi się okazyjnie wyrwać kółka zimowe do mojego Cifa 99'.
Pierwszy problem to taki, że są z opla i mają otwór centrujący 56,6mm a powinny być 56,1mm - muszę zastosować pierścienie centrujące??
Drugi problem, to może być ET, powinno być 45, a mają 39 - nie będą za bardzo wystawać?
Jest jeszcze problem z nakrętkami ale rozwiązują go nakrętki przelotowe - tylko pytanie czy kuliste czy stożkowe?
Potrzebuję szybkiej pomocy... Z góry dzięki
stalówki:
http://mars.iti.pk.edu.pl/~grzesiek/civic/felga1.JPG
http://mars.iti.pk.edu.pl/~grzesiek/civic/felga2.JPG
do stalówek nie zakłada się pierścieni centrujących
do stalówek nie zakłada się pierścieni centrujących
Tzn. nie mogę ich założyć czy mogę śmigać bez pierścieni?
Jesli koło nie jest wycentrowane (bez pierścienia) to może bić.
Ma to wpływ na bezpieczeństwo?
Przy określonej prędkości możesz mieć drgania na kierownicy, co wg mnie obniża bezpieczeństwo.
Ok dzięki wielkie Kenny za pomoc :)
Pozbądź się tych stalówek i kup sobie właściwe i problem z głowy ;) z tego co wiem wcześniej u mnie chodziły po 50 zł/szt na zwykłym szrocie
nie wiem na czym polega problem z zastosowaniem pierscienia pod stalowa felge - ja go nie dostrzegam
et wejdzie, nakretki potrzebujesz stozkowe
nie wiem na czym polega problem z zastosowaniem pierscienia pod stalowa felge - ja go nie dostrzegam
et wejdzie, nakretki potrzebujesz stozkowe
Na tym że jest wolna przestrzeń między piastą a otworem w feldze a chodzi tu przecież o przenoszenie ciężaru.
Koła założone, nakrętki kuliste ładnie pasują jak narazie żadnych problemów.
ale wiesz.. pierscienie sluza wlasnie do zapychania tej wolnej przestrzeni.. tak samo jak w wypadku felgi aluminiowej :rolleyes:
nakretki kuliste NIE PASUJA do felg z opla. owszem - na upartego da sie przykrecic, ale ksztalty gniazda i nakretki sie nie zgadzaja.
No właśnie i pasowałoby wrzucić pierścienie, sęk w tym, że to jest tylko 0,5mm...
Nakrętki kuliste do tych felg ładnie pasują. Poprzednio jeździły w civic'u 5gen i obyło się bez ofiar :)
mozesz sprobowac owinac na piascie pasek z jakiejs grubszej puszki, powinno sie udac. serio mowie.
Hehe pokombinuje, łach będzie jak na mieście będą mi paski po pepsi z kół wystawać :eek:
powiedz mi po co tak kombinować jakieś paski z puszek i szlag wie co jeszcze podjedz na jakiś szrot możne zamienia ci stalówki i będziesz miał pewność że masz dobre felgi. Ale żeby taką wiochę odstawiać to sorry jak będę w twojej mieścinie to obtrąbie cie za to :p