Zobacz pełną wersję : zmiana profilu opony
witam mam takie pytanie ...
czy moge zmienic profl opony?
teraz mam 205/45/R16 to sa moje letnie,ale chce teraz kupic caloroczne ...
znalazlem na necie 205/55/R16 za niecale 400zl/sztuka i chcialbym je kupic i zamontowac....tylko teraz nieiwiem czy takmoge zrobic?
i jakie sa plusy i minusy tego ?
prosze o pomoc,lub przekierowanie mnie do odpowiedniego forum...bo szukalem ale nieznalazlem zadnej konkretnej odpowiedzi...
pozdrawiam
Jeżeli ci się zmieszczą ze wzgledu na wyższy profil to nie widzę przeciwskazań.
naprawde ?
a to że osiągi będą gorsze, a licznik będzie pokazywał bzdury ?
a miedzy 45 a 55 to jest roznica 10mm? dobrze mysle??
slyszalem tez ze to jakos spowalnia auto czy to prawda??
co dokladnie zmienia profil opony??
wiem ze dzieki wiekszemu profilowi podobno tak dziur nieczuc...tlumi to wszystko czy jakos tak...
prosze o dokladniejsze info
pozdrawiam
i dzieki za odpowiedzi
najpierw zapytałeś w spam boxie, dostałeś odpowiedż, potem zapytałeś w dziale 5d, dostałeś odpowiedź, tutaj założyłeś temat i też dostałeś odpowiedź. Profil to upraszczając wysokość opony.
Tak jak ktoś ci napisał na spamboksie wygoogluj sobie przelicznik to zobaczysz o czym myślisz.
a to że osiągi będą gorsze, a licznik będzie pokazywał bzdury ?
Nie pisałem o plusach i minusach. Moja odpowiedź była na następujące pytanie:
czy moge zmienic profl opony?
A po za tym myśle, że seryjnie to takie opony jak ma teraz nie były montowane, chyba że obliczył sobie w kalkulatorze taką samą średnicę jak seryjne, ale szerokość też wpływa na przyspieszenie.
a miedzy 45 a 55 to jest roznica 10mm? dobrze mysle??
nie
wyszukaj sobie w internecie kalkulatora opon
205/45/16 to zamiennik dla np. 195/55/15, które były montowane w civicach
profil 45 to wysokość podawana w % szerokości a nie w mm.czyli 45% z 205mm to twoja wysokość jakieś 92mm.
wiadomo że więcej gumy to więcej komfortu ale to honda i lepiej zachowywać oryginalne rozmiary.
wlasnie orginalnie mialy 195/55/15
ja teraz mam 205/45/16 a chce miec 205/55/16...dla tego pytam czy tak mozna ... Konrad84 mowi ze gorzej bedzie przyspieszac i licznik bedzie klamal...
ale jesli nawet to o ile bedzie klamal? i o ile wolniej bedzie przyspieszal?? itp
ps Konrad84 sorrki ze nieskumalem twoich odpowiedzi na innych foramch...
http://www.ostragorka.eu.org/~swietokrzyska/opony.html
Więc tak:
1. Gorzej będzie przyspieszał
2. Większe będzie spalanie
3. Będzie przekłamywał o 71 metrów na 1 km, czyli różnica prędkości będzie 7,1 km/h przy prędkości 100 km/h na oponach starych
4. A o ile wolniej będziesz przyspieszał to już nie zależy tylko od opon, ale też od wciśniętego gazu:)
6,5%to duzo??
71 na km to sporo??
kompletie niewiem...
wiec prosze o pomoc...lub o zasugerowanie jakiej opony calosezonowej kupno...
moze wiec kupic standardowe??
1955/55/15 ale na 16 felach??
ogolnie te zmiany sa odczuwalne??
bo niechce sie hanka scigac tylko w miare bezpicznie jezdzic i niebac sie na obwodnicy przycisnac do 200km...oczywiscie na pustej drodze;)
pozdro
powoli wymiękam.
kup poprostu 195/50/16.
powoli wymiękam.
kup poprostu 195/50/16.
ja też
tu masz dokładne przeliczenie jaka bedzie róznica (leń jesteś że nie chce Ci sie poszukac przelicznika)
http://img152.imageshack.us/img152/5240/beztytuubx7.jpg (http://imageshack.us)
wady i zalety już poprzednicy wymienili do tego sporo jest tematów z podobnym problemmem
zamykam
i raczej wystrrzegaj sie wielu tematów w różnych działach dotyczących tego samego problemu bo szybko konto warnów sie zapełni...