Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wchodzi na wysokie obroty + duże spalanie!

drajnsz
21-11-08, 20:07
Witam! Przeglądnąłem całe forum o lpg, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Mój civic 5 gen 1,3 na benzynie chodzi jak należy, spalanie w normie, obroty również - ogółem super. Na gazie natomiast jest tragedia. Ostatnio spalił mi w mieście (co prawda na bardzo krótkich odcinkach) 18 l/100km. Oprócz tego dręczy mnie strasznie problem samopodnoszących się obrotów. Nie mam w mojej d13b2 obrotomierza, ale naprawdę są bardzo wysokie. Na luzie mi wyje z tego powodu, a na biegu po prostu sam "ciągnie". Byłem u gazowników bo instalacja na gwarancji - ma może z pół roku, więc nówka. Podejrzenie padło na reduktor - wymienili. Wyregulowali od nowa na analizatorze. Efekt? Brak? Wyjechałem i na trasie działo się to samo! Co może być powodem? Czytałem w tematach w tym dziale o tym, że niektórym pomagało założenie odcięcia silniczka krokowego, ktoś inny znowu zaślepił wężyk nr 8 (gdzie to cholerstwo jest, proszę o wskazówki) i to mu pomogło... Nie wiem, co mam zrobić, jestem w kropce... Aha, dodam że mam instalację I generacji BRC. Mieszkam 50km od Wrocławia - to, jakby ktoś znał miejsce w tych okolicach, gdzie mogą mi pomóc i sie nie zawiodę:) tak więc obywatele - POMOŻECIE? :)

pirat
21-11-08, 21:10
ja bym na twoim miejscu jezdzil do gaziarzy do skutku az naparawia...
w koncu masz instalacje na gwarancji

yautja
21-11-08, 21:31
Prawdopodobnie dzieje się tak przez silniczek krokowy od wolnych obrotów. Na czas pracy na gazie powinien być odłączony (zamknięty). Można to zrobić za pomocą przekaźnika.

drajnsz
23-11-08, 18:37
Yautja, jesteś wielki! Pomogło, pojechałem do gaziarzy, założyli przekaźnik i chula aż miło! Temat można zamknąć, a Tobie Yautja dziękuję:)