PDA

Zobacz pełną wersję : Oslona pod silnik i wygłuszenie maski

MikeFoto
21-11-08, 15:46
Witam,

Przeszukalem forum ale nieznalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi. Sprawa następująca.
Moja Hanka niema ani wygłuszenia maski, pod silnikiem nieposiada takze oslony (wylaczajac ta mala oslonke plastikowa pod zderzakiem.

Znalazlem na alledrogo nastepujace elementy:

Wygluszenie:
http://www.allegro.pl/item486772413_honda_civic_5d_95_00r_wygluszenie_wy ciszenie.html

Oslona:
http://www.allegro.pl/item484039562_oslona_silnika_honda_civic_1995_2001 _benzy_diesel.html

Zatem pytanie czy warto? Ja zalety widze nastepujace:
- cichszy samochod
- slinik niebudzi sie i niejest narazony na duze roznice temperatury (np ochlapujac go woda)
- mniejsze narazenie podzespolow w komorze silnika na korozje (sól na drogach)
- szybsze rozgrzewanie silnika podczas zimy

Jakie wady, które przyćmią zalety? Dodam ze w mojej miejscowosci niema korkow (wiec sprawe przegrzewania w lecie mozna raczej wykluczyc....

Prosze o spostrzezenia, rady, dzieki.

domell
21-11-08, 16:18
Powiem ci szczerze ze tez zastanawialem sie nad tym wygluszeniem. Ale stanelo na tym zo to chyba niewiele raczej daje a juz bynjmniej w srodku (tak mi sie wydaje) a o to mi glownie chodzilo. Nie wiem dlaczego w niektorych jest to wyciszenie a w niektorych nie i od czego to zalezalo. W vti to chyba bylo we wszystkich a potem nie wiem

crash
21-11-08, 19:38
nie ma we wszystkich bo i tak jest mega glosno :D wiec nie bylo sensu ładowac :D a osłona silnika ..hmm ciekawe czy podejdzie z diesla do benzyniaka.. moze inaczej montowana ?

domell
21-11-08, 22:06
No wiec ja tez doszedlem do takiego wniosku ze to racze nic nie daje a 100 wywalic tak sobie to bez sensu jak i tak glosno.

A co do tej pod silnikiem 10 czy wiecej lat nie bylo i bylo dobrze to tez dla mnie bezsens

KruKs
21-11-08, 22:35
Wygluszenie maski mam od niedawna i powiem ze duzo to nie zmienia ^__^ tylko to ze poprostu jest "bogatsza" honda. Jezeli chodzi o oslone, to zawsze oslona sie przyda pod silnik. A czy akurat ta ? to nie mam pojecia

maxx
24-11-08, 09:05
Ja mam wygłuszenie, kolega nie i stojąc obok nie słuchać różnicy.:)

DamianPietras
24-11-08, 10:39
ja posiadam wygłuszenie i osłonę silnika ,bo to diesel - ale pewnie dlatego jest aby silnik nagrzewał sie szybciej bo w dieslach troche zabiera to więcej czasu :)

MikeFoto
25-11-08, 09:27
ja posiadam wygłuszenie i osłonę silnika ,bo to diesel

Ta oslona pod silnik w linku jest niby takze do benzyny. Ma ktos moze cos takowego przy benzynie, najlepiej d14? Daje to cos?

krzysiek_wawa
25-10-09, 22:03
Ja mam osłonę, czy coś daje, to trudno powiedzieć, mam ją "od zawsze", zatem..
Dla odmiany nie mam wygłuszenia maski.

HondaCzęści
26-10-09, 10:46
Panowie jak coś to mamy wygłuszenia i osłony pod silnik zapraszam co do wyciszenia faktycznie nie wiele zmienia jeśli chodzi o pracę silnika ale napewno chroni maskę przed temperaturą która bucha z kolektora i innych części

Sven
11-01-11, 12:39
Witam, mam wygłuszenie pokrywy silnika. Wpływu na wyciszenie nie zauważam, natomiast silnik szybciej osiąga swoją temperaturę. Jesienią i zimą to istotne chociażby ze wzgl. na spalanie.

Pozdrawiam
Sven
--
VII gen EU7 5d hbk D14Z6

Austin
11-01-11, 14:07
ja na masce mam wygłuszenie ale po silnikiem nie mam :p

comatose
11-01-11, 17:58
Sven "szybciej" to znaczy po jakim czasie w zimie łapie odpowiednią temperaturę?