Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cisnienie w oponach zimowych

sunnboy
21-11-08, 14:54
..moze dziwic jak i mnie zdziwilo jak wymienialem kola na zimowe ,koles mi powiedzial ,ze wszystko sprawne itp itd lacznie z
odpiwednim dostosowaniu cisnienia w oponach na sezon zimowy :confused: ..bylem tak zalatany,ze nie spytalem o co kaman wiec moze ktos mi wytlumaczy o co biega z tym cisnieniem na sezon zimowy?:eek: a moze to sciema jakas

SZYMON 913
21-11-08, 15:04
Tak tacy fachowcy często też mówią żeby wymienić powietrze na zimowe bo w tym roku modne jest górskie.

!markos
21-11-08, 17:03
czasem barany pompuja kola mocniej tlumaczac to "a bo jak mroz bedzie, to cisnienie spadnie", inni z kolei pompuja slabiej tlumacza "a bo jak pan w snieg wjedziesz, to lepiej bedzie". obydwa tlumaczenia sa debilne, bo na stacjach benzynowych sa takie cudowne urzadzenia, ktore nazywaja sie kompresor i mozna nimi co jakis czas sprawdzic i wyrownac cisnienie - podniesc jesli spadnie z powodu mrozu i ewentualnie obnizyc jak mamy zamiar wjechac w glebszy snieg. opony zimowe pompuje sie tak samo jak letnie - zaleznie od rozmiaru i obciazenia.

karpik85
22-11-08, 00:06
Ja właśnie dziś przełożyłem koła na zimowe i zgodnie z instrukcją na słupku drzwi dobiłem swoje 175/70R13 na 2.0 BAR każda.

A opowieści, ze na zime można upuścić żeby na śniegu sie lepiej zbierać itp. to można między bajki wsadzić.

JarekEJ2
22-11-08, 14:57
[QUOTE=karpik85;534604]Ja właśnie dziś przełożyłem koła na zimowe i zgodnie z instrukcją na słupku drzwi dobiłem swoje 175/70R13 na 2.0 BAR każda.

Ja w coupe mam na słupku podane 2.1 BAR na koło - ten sam rozmiar :o

grafix
22-11-08, 17:33
plumpnać azotem i z głowy

Zdzisio.pl
25-11-08, 14:07
najlepiej to pompować helem... koła lżejsze wtedy.. :D hyh

drypaul
25-11-08, 15:47
na stacjach benzynowych sa takie cudowne urzadzenia, ktore nazywaja sie kompresor

tylko weź pan znajdź na stacji kompresor, który działa poprawnie lub działa w ogóle :D

kivik
25-11-08, 16:13
najlepiej to pompować helem... koła lżejsze wtedy.. :D hyh

I to by był klasyczny strzał sobie w kolano.
Wiesz, ze by było wtedy gorzej?
To tak jakby całą kabine wypełnić balonami z helem, wg Ciebie szybciej by przyśpieszał bo lżejsza fura?

!markos
25-11-08, 16:35
tylko weź pan znajdź na stacji kompresor, który działa poprawnie lub działa w ogóle :Dtez mialem z tym problem, dlatego wyposazylem sie we wlasny mierniczek cisnienia.. innego sposobu nie ma, bo w wiekszosci wypadkow kompresory to rzeczywiscie padaka.

Pati
25-11-08, 17:39
kompresory dzialaja. to te ichnie mierniki pokazują jak wskazniki auto gauge :D

Zdzisio.pl
26-11-08, 16:54
I to by był klasyczny strzał sobie w kolano.
Wiesz, ze by było wtedy gorzej?
To tak jakby całą kabine wypełnić balonami z helem, wg Ciebie szybciej by przyśpieszał bo lżejsza fura?

hehe wyobraź sobie kolego, że to był dżołk z mojej strony... :rolleyes:

Hrabia Von Lesser
27-11-08, 14:06
za malo powietrza powoduje szybsze zuzywanie sie opony, wieksze opory toczenia i, co za tym idzie gorsze prowadzenie...

za duzo - slabsza przyczepność...

ale ja i tak zawsze daje o 0,2 wiecej niz nalepka bo derenwuje mnie jak opona taka sflaczala sie wydaje, i trudniej taka przebic. ostatnio dalem sie namowic na azot... roznicy nie widze ale podobno to lepsze i bezpieczniejsze??? moze kto wie dlaczego???

pzdr

drypaul
27-11-08, 15:07
Tez miałem azot przez kilka m-cy w letnich kółkach i tez różnicy nie widziałem. Że niby nie trzeba dopompowywać czy cus takiego :D

pwl
28-11-08, 21:16
Jak zapewne wiecie, głównym składnikiem atmosfery jest azot. Koła pompuje się azotem, bo ma on mniejsze skłonności do uciekania z koła.

majkel
29-11-08, 01:08
Raczej na "uciekanie" azot nie ma wpływu. Mniej zmienia swoją objętość w stosunku do powietrza w zalezności od temperatury, więc masz mniejsze wachania ciśnienia w ogumieniu jak nadejdą siarczyste mrozy. Tyle że biorąc pod uwagę że powietrze to w 70% czysty azot, a toczące się koła poprzez tarcie nawet zimą powodują rozgrzewanie znajdującego się w nich powietrza (czyli wzrost ciśnienia), to pompowanie kół azotem za tyle za ile obecnie się to robi to nabijanie ludzi w butelkę.

Trek
30-11-08, 21:53
Może i nabijanie w butelkę ale coś w tym jest ;p
pierwsze lepsze odnośniki z google -->
http://www.opony.autko.pl/x_C_X__P_SAS__P2_4736.html
http://www.motofakty.pl/artykul/azot_zamiast_powietrza.html

kenny
05-12-08, 17:55
Widzieliście kiedyś sparciałą w środku oponę?

majkel
08-12-08, 12:24
Widzieliście kiedyś sparciałą w środku oponę?

No właśnie nie. Może i parcieje i po jakichś 10-20 latach coś tam się dzieje, ale tak długo opon nigdy nie miałem, o aucie nie wspominając :)