Zobacz pełną wersję : ogrzewanie tylnej szyby - jak naprawic
W mojej hani niestety nie dziala poprawnie ogrzewanie tylnej szyby, tzn ogrzewanie dziala ale 2 linie nie gdzeja (widac, ze sa przerwane - nie plynie przez nie prad). Czy ktos z Was wie czy mozna cos takiego naprawic i ewentualnie jakie sa tego koszty.
są zestawy naprawcze srebro lub brąz. Brąz jest chyba droższy.Kupujesz, uzupełniasz braki i działa. Uszkodziłeś czymś te ścieżki ?
Kupilem auto z uszkodzonymi ścieżkami :( - nie zauważyłem że 2 są przerwane
Znasz może jakieś nazwy tych preparatów - zestawów? Bo tak coś niebardzo mogę znaleźć.
nie znam. Kolega kiedyś to robił, ale nie pamiętam nazwy.
W sklepach z elektroniką można kupić specjalny klej do naprawy ścieżek na płytkach. Myślę, że do naprawy ogrzewania szyby będzie się nadawał.
co sadzicie o tym?
http://allegro.pl/item487590141_klej_przewodzacy_f_vat_l4a.html
chyba sie skusze :D
ja użyłem tego kleju i po roku muszę naprawiać jeszcze raz,
teraz poszukam czegoś innego
jak znajdziesz cos lepszego to daj znac, chociaz chyba na jedna zime koszt 30zl to nie jest zdzierstwo
zdzierstwo to nie jest ale wkurza kiedy musisz do jednej sprawy robić parę podejść...
http://www.4max.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=73
http://sklepelektroniczny.com/product-pol-3852-Electon-40AC-5g-Lakier-przewodzacy-do-sciezek.html
zdzierstwo to nie jest ale wkurza kiedy musisz do jednej sprawy robić parę podejść...
Bo użyłes samego kleju.A klej sie po czasie wytapia.Lepiej wymieszać dobrze klej z rysikiem z ołówka.Bardzo dużo.Będzie się lepiej trzymac i nie wytopi sie tak szybko.
użyłem kleju należycie, czyt. według instrukcji
całość przetrwała do wiosny, kiedy wszystko się skruszyło i odpadło od szyby
szyba przed klejeniem została odtłuszczona
a co to za sposób z ołówkiem? stosowałeś?
bo jeśli tak i działa to pewnie tego sprobuję...
Podłącze się, choć problem mam trochę inny. Nie widać przerwania linii grzejnych, a co najmniej 5 mi nie grzeje. Były rozbierane boki, ale tam tez problemów nie widać. Może coś przeoczyłem?
aj kupowałem klej pulsar bodaj - srebrny kolor z opiłkami aluminium
instrukcja mówiła ze trzeba lekko drobnym papierem zetrzeć ścieżkę w miejscu przerwania i pojechac to miejsce klejem a następnie 20 min wygrzewać suszarka bądź w cieeepłym garażu
W skodzie działało świetnie
ja mam doła bo mi nie działają 3 nitki na samym dole w tym jedna z tych pod swiatlem stop na dole szyby i przez to mam tam zaparowane czesto.
nei chce mi sie jak cholera za to brac
sugeruję raczej rozejrzeć się za lakierem przewodzącym a nie klejem przewodzącym. Inna jest ich funkcja i cel stosowania, a przez to trwałość przy zastosowaniu takim jak w tym przypadku ;)
Hmm no tez zauwazylem dzisiaj ze 3 dolne kreski cos slabo grzeja ta szybe , w ogole jaki jest proces naprawy tymi srodkami ? tak w skrocie jak moge prosic ;]
Hmm no tez zauwazylem dzisiaj ze 3 dolne kreski cos slabo grzeja ta szybe , w ogole jaki jest proces naprawy tymi srodkami ? tak w skrocie jak moge prosic ;]
moja wiadomość dwie linijki wyżej
A u mnie ścieżki są całe i nie grzeje. Wymieniłem już bezpiecznik w tej skrzynce pod maską i dalej nie działa.
Jakie kolejne kroki podjąć w celu naprawy? bo tragicznie się tak jeździ ;/
Sprawdź czy napięcie masz na wtyczkach podłączonych po bokach szyby. Jeśli ścieżki masz całe i bezpiecznik dobry to musiał gdzieś przewód się uszkodzić. Obstawiam przelotki do klapy bagażnika.