Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ogrzewanie tylnej szyby - jak naprawic

smsh
21-11-08, 11:38
W mojej hani niestety nie dziala poprawnie ogrzewanie tylnej szyby, tzn ogrzewanie dziala ale 2 linie nie gdzeja (widac, ze sa przerwane - nie plynie przez nie prad). Czy ktos z Was wie czy mozna cos takiego naprawic i ewentualnie jakie sa tego koszty.

Konrad84
21-11-08, 11:43
są zestawy naprawcze srebro lub brąz. Brąz jest chyba droższy.Kupujesz, uzupełniasz braki i działa. Uszkodziłeś czymś te ścieżki ?

smsh
21-11-08, 11:46
Kupilem auto z uszkodzonymi ścieżkami :( - nie zauważyłem że 2 są przerwane
Znasz może jakieś nazwy tych preparatów - zestawów? Bo tak coś niebardzo mogę znaleźć.

Konrad84
21-11-08, 11:50
nie znam. Kolega kiedyś to robił, ale nie pamiętam nazwy.

nemo
21-11-08, 12:01
W sklepach z elektroniką można kupić specjalny klej do naprawy ścieżek na płytkach. Myślę, że do naprawy ogrzewania szyby będzie się nadawał.

smsh
21-11-08, 12:11
co sadzicie o tym?
http://allegro.pl/item487590141_klej_przewodzacy_f_vat_l4a.html
chyba sie skusze :D

aer
21-11-08, 12:13
ja użyłem tego kleju i po roku muszę naprawiać jeszcze raz,
teraz poszukam czegoś innego

smsh
21-11-08, 12:21
jak znajdziesz cos lepszego to daj znac, chociaz chyba na jedna zime koszt 30zl to nie jest zdzierstwo

aer
21-11-08, 12:47
zdzierstwo to nie jest ale wkurza kiedy musisz do jednej sprawy robić parę podejść...

chubik
21-11-08, 13:20
http://www.4max.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=73

http://sklepelektroniczny.com/product-pol-3852-Electon-40AC-5g-Lakier-przewodzacy-do-sciezek.html

zdzierstwo to nie jest ale wkurza kiedy musisz do jednej sprawy robić parę podejść...

Bo użyłes samego kleju.A klej sie po czasie wytapia.Lepiej wymieszać dobrze klej z rysikiem z ołówka.Bardzo dużo.Będzie się lepiej trzymac i nie wytopi sie tak szybko.

aer
21-11-08, 19:57
użyłem kleju należycie, czyt. według instrukcji
całość przetrwała do wiosny, kiedy wszystko się skruszyło i odpadło od szyby
szyba przed klejeniem została odtłuszczona

a co to za sposób z ołówkiem? stosowałeś?
bo jeśli tak i działa to pewnie tego sprobuję...

smar
21-11-08, 21:00
Podłącze się, choć problem mam trochę inny. Nie widać przerwania linii grzejnych, a co najmniej 5 mi nie grzeje. Były rozbierane boki, ale tam tez problemów nie widać. Może coś przeoczyłem?

Chemiczny
22-11-08, 13:25
aj kupowałem klej pulsar bodaj - srebrny kolor z opiłkami aluminium
instrukcja mówiła ze trzeba lekko drobnym papierem zetrzeć ścieżkę w miejscu przerwania i pojechac to miejsce klejem a następnie 20 min wygrzewać suszarka bądź w cieeepłym garażu
W skodzie działało świetnie
ja mam doła bo mi nie działają 3 nitki na samym dole w tym jedna z tych pod swiatlem stop na dole szyby i przez to mam tam zaparowane czesto.
nei chce mi sie jak cholera za to brac

BolzZ
23-11-08, 15:26
sugeruję raczej rozejrzeć się za lakierem przewodzącym a nie klejem przewodzącym. Inna jest ich funkcja i cel stosowania, a przez to trwałość przy zastosowaniu takim jak w tym przypadku ;)

KruKs
23-11-08, 19:47
Hmm no tez zauwazylem dzisiaj ze 3 dolne kreski cos slabo grzeja ta szybe , w ogole jaki jest proces naprawy tymi srodkami ? tak w skrocie jak moge prosic ;]

Chemiczny
23-11-08, 23:49
Hmm no tez zauwazylem dzisiaj ze 3 dolne kreski cos slabo grzeja ta szybe , w ogole jaki jest proces naprawy tymi srodkami ? tak w skrocie jak moge prosic ;]

moja wiadomość dwie linijki wyżej

xaz
15-12-08, 00:15
A u mnie ścieżki są całe i nie grzeje. Wymieniłem już bezpiecznik w tej skrzynce pod maską i dalej nie działa.

Jakie kolejne kroki podjąć w celu naprawy? bo tragicznie się tak jeździ ;/

mickee
15-12-08, 10:45
Sprawdź czy napięcie masz na wtyczkach podłączonych po bokach szyby. Jeśli ścieżki masz całe i bezpiecznik dobry to musiał gdzieś przewód się uszkodzić. Obstawiam przelotki do klapy bagażnika.