PDA

Zobacz pełną wersję : Jak pociagnac kable od akumulatora do CB?

kiler113
20-11-08, 22:29
Napiszcie mi jak to zrobic w V HB

gdzie i jak w aku podlaczyc kable, jakie kable, bezpiecznik itp bo nie chce czegos zepsuc

JulekCIVIC
20-11-08, 23:48
ja bym polecal podpiac sie pod kable od zapalniczki:)

pirat
21-11-08, 00:04
na jedno wyjdzie jak bedzie mial wtyczke do zapalniczki, a kolega chce bezposrednio z aku. kabel takiej grubosci jak masz juz przy wtczyczce zasilajacej do cb spokojnie wystaczy. tak jest chyba 1,5mm2 po drodze na przewodzie od + bezpiecznik bodajze 5A (sprawdz w instrukcji) http://www.allegro.pl/item467288837_dietz30061_obudowa_bezpiecznika_atc_ 1_5mm2_bezp10a.html
kabelki przez sciane grodziowa do aku + i - :) ktoredy przeprowadzic? jak stoisz z produ samochodu w strone silnika :) po prawej od akumulatora na dole w scianie grodziowej, jest taka gumowa zaslepka przeprowadz przewod przez nia :)

kiler113
21-11-08, 14:44
czyli mam te kable podlaczyc do tych bolcow gdzie sie klemy zaklada??
przylutowac to czy jak?

mozna ten bezpiecznik dac taki walcowaty??

pirat
21-11-08, 15:01
na koncowki przewodow daj koncowke-konektor w ksztacie oczka, zaloz te oczka pod srube ktora skrecasz klemy. tak, mozesz dac bezpieczniek rukowy. zaloz go gdziesz 15cm od akumulatora, ze wzgledu iz po 1 najlepiej tak zakladac, po 2 nie bedzie ci sie platac w samochodzie.

kiler113
21-11-08, 18:29
bezpiecznik byl przy CB gdzies z 15cm od radia, to moze tak byc czy montowac jeszcze przy aku??

pirat
21-11-08, 21:05
zostaw jak jest

kiler113
21-11-08, 21:14
ok, dzieki za pomoc pirat :D:D

MaTeUsZ_V212
22-11-08, 00:00
Montuj bezpiecznik przy akumulatorze koniecznie, jeżeli bezpiecznik jest dopiero przy CB.

pirat
22-11-08, 00:56
mateusz seryjnie jest bezpieczniek przy kazdymy CB i zawsze tak jest, to nie jest CA tu nie wystapuja przeciazenia zeby mialo sie cos zjarac...

MaTeUsZ_V212
22-11-08, 09:21
Ale jest napiecie na kablach. Każda własna instalacja musi rozpoczynać się od bezpiecznika. Możę nie często zdażaja się przypadki zwarc i spalenia instalacji więc nie jest to tak mocno konieczne ale napewno jest o wiele bezpieczniej. Bezpiecznik jest przy CB ale najważniejszy jest odcinek zaraz za akumulatorem. Kiler113 zrobi jak uważa.

pirat
22-11-08, 10:44
na przewod 1,5mm2 zaklada sie bezpiecznik max 18A, tutaj jest bodajze 5A, predzej zjara sie bezpiecznik niz jakby przewod mial sie zapalic, niewazne w ktorym w tym przypadku bedzie miejscu. no ale fakt, Killer zrobi jak sam bedzie chcial.

Bzyk_
22-11-08, 12:17
Za aku KONIECZNIE musi być bezpiecznik.

MaTeUsZ_V212
22-11-08, 15:10
Nie rozumiesz kolego pirat kierunku przepływu prądu. Przecież on idzie od akumulatora, więc kable które są przed bezpiecznikiem a przy CB mogą się zjaraz razem z instalacją, dlatego każdą instalacje zaczyna się od bezpiecznika- im bliżej aku tym lepiej ale bez przesady, zę ktoś zamontuje 5cm od zródła prądu.

pirat
22-11-08, 19:54
kolego mateusz, przeczytaj sobie dokladnie moj poprzedni post i znam kierunek "przeplywu" pradu, wyobraz sobie ze na kablu do wzmacniacza mam bezpieczniek 15cm od plusa, a dlaczego? bo duzo czytalem zanim zakladalem istalacje. i tak jak napisalem przewod 1,5mm2 wytrzymuje opor do 18A, bezpiecznik wklada sie 5A i akurat tylko i wylacznie w tym przypadku nioewazne bedzie w ktorym miejscu bedzie bezpiecznik poniewaz on jest "najslabszym ogniwem" calego przewodu i zjara sie jako pierwszy, chocby byl przy samym radiu. nie wierzysz?
na 2m przewod taki jaki opisujemy 1,5mm2 podlacz sobie bezpiecznik 5A, praktycznie na samym koncu przewodu. Koncowke przewodu bez bezpiecznik przykrec do klemy + w akumulatorze, koncowke przewodu z ktorej strony jest bezpiecznik zewzyj do masy w miare blisko + abys widzial co sie dzieje na obu koncowkach, i obserwuj co sie dzieje. czy cos sie stalo z przewodem w miejscu laczenia z + na aku? kompletnie nic. z drugiej strony? koncowka ktora stykales do masy moze byc baaardzo delikatnie "przykopcona" od chwilowej iskry ktora powstala przed spaleniem bezpiecznika. Tadaa!

PS. i nie zaprzeczam temu ze bezpiecznik powinno sie umieszczac jak najblizej aku, ksiazkowo max 15cm. ale podkreslam ze w tym konkretnym przypadku nie ma to takiego znaczenia.

qmax
22-11-08, 20:48
Zakładaj przy aku bo jakby się przypadkiem kabel przetarł gdzieś i zwarł do masy to Ci się zjarają inne kable jak będą w pobliżu a w rezultacie całe auto. I jeszcze jedno-jak nie zakładasz anteny na magnesie tylko na stałe do karoserii (np bezpośrednio w dach czy na tzw. "dzwonku") to daj sobie bezpiecznik na "-" jak ciągniesz go też z aku a jak nie to przykręć "-" gdzieś na karoserii bo jak Ci się przypadkiem gdzieś upier... kabel masowy od aku do karoserii to Ci się zamknie przez antenę,radio i wszystko się zjara:)

pirat
22-11-08, 21:17
qmax fakt moze zdazyc sie cos takiego ;) ja akurat nie bralem tego az tak pod uwage bo to musial bybyc po prostu pech ;)
no i wypowiedziala sie profesjonalna osoba.
Peace!

qmax
22-11-08, 21:37
Wziąłem to pod uwagę tylko dlatego, bo zajmuję się tym na co dzień.
Poza tym muszę zakładać takie sytuacje że coś takiego może się zdarzyć, bo w przypadku jednego auta może nic się nie stanie jak się założy radio "jak popadnie" ale gdy masz za sobą tysiące zamontowanych pojazdów to prawdopodobieństwo zjarania się czegoś po kiepskim montażu wzrasta ogromnie, więc zawsze robię tak jak napisałem w powyższym poście.

Danzel
22-11-08, 22:27
kolego qmax a powiedz mi jak wyeliminować szumy z wycieraczek itp
tutaj mój temat:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=535169#post535169

kiler113
23-11-08, 20:32
dzieki za oooooobszerne info

Danzel odpowiedz masz w tym temacie.... :D

Danzel
23-11-08, 21:03
kiler113 przeczytaj mój temat a zobaczysz, że nie mam odpowiedzi w Twoim temacie ;)

MaTeUsZ_V212
23-11-08, 21:48
Zakładaj przy aku bo jakby się przypadkiem kabel przetarł gdzieś i zwarł do masy to Ci się zjarają inne kable jak będą w pobliżu a w rezultacie całe auto.
To też o to mi chodziło. Bezpiecznik musi byś bez gadania bo możę zdażyć sie taka "nie brana pod uwage" sytuacja i auto pójdzie z dymem.