Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kupno xenon HID

skitels
20-11-08, 15:04
witam
ostatnio przeglądałem alegro i zauważyłem że masakryczne potaniały zestawy HID czyli samo roby i mam pytanie czy warto kopic ,coś takiego i jak wygląda sprawa z oświetleniem ,czy naprawdę poprawiają oświetlenie

takie np
http://moto.allegro.pl/item484757698_xenony_h4_2_8000_duo_swiatla_mijania _drogowe.html

ygor
20-11-08, 15:08
sto razy to było - wystarczy poszukac.

w tym temacie warto napisac tylko dwa zdania i nie warto pytac dlaczego - tak jest i koniec :

1. Poprawiaja oswietlenie.
2. Są nielegalne w twoich kloszach czego bys nie zrobił.

kamsmol
20-11-08, 23:29
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=30801 tam masz wszystko co i jak, czy warto....

pawel240
21-11-08, 19:31
o tym typie z linka jeszcze chyba nie było, XENONY H4-2 8000 DUO SWIATLA MIJANIA + DROGOWE a jednak nie bixenon ??

adzik
22-11-08, 12:39
to dziala na takiej zasadzie ze jest zarnik zenonu a obok na blaszce zamontowana zarowka halogenowa... o ile xenon swieci "jakos" to juz dlugie z tego "halogenu" to o dupe rozbic... ;)
ja zainwestowalem w zestaw bixenona 6000k u seth'a z forum... wsadzilem do zwyklych oemowych kloszow- efekt *****isty, w nocy swieca swietnie, faktem jest ze nie da sie tego ustawic tak zeby nie bylo poblasku w gore... jednak nie jest to soczewka :P ale zrobilem co moglem z ustawieniem i nikt do tej pory mi nie mrugał ze oslepiam, mialem rowniez kontrole drogowe .. rowniez sie nie czepiali... a jezdze na tym ustrojstwie juz ponad 8 m-cy :)

jjurgiel
23-11-08, 20:39
to dziala na takiej zasadzie ze jest zarnik zenonu a obok na blaszce zamontowana zarowka halogenowa... o ile xenon swieci "jakos" to juz dlugie z tego "halogenu" to o dupe rozbic... ;)
ja zainwestowalem w zestaw bixenona 6000k u seth'a z forum... wsadzilem do zwyklych oemowych kloszow- efekt *****isty, w nocy swieca swietnie, faktem jest ze nie da sie tego ustawic tak zeby nie bylo poblasku w gore... jednak nie jest to soczewka :P ale zrobilem co moglem z ustawieniem i nikt do tej pory mi nie mrugał ze oslepiam, mialem rowniez kontrole drogowe .. rowniez sie nie czepiali... a jezdze na tym ustrojstwie juz ponad 8 m-cy :)

a ja ostatnio mrugnąłem do kolesia z naprzeciwka że oślepia to mi na stałe długimi po oczach zaświecił:)

b.negative
24-11-08, 14:30
a ja ostatnio mrugnąłem do kolesia z naprzeciwka że oślepia to mi na stałe długimi po oczach zaświecił:)

Witaj w Polsce. Miałem kiedyś podobną sytuację i straciłem lusterko w Fiacie CC, bo koleś jeszcze zjechał na mój pas. Polską żółć widać wszędzie, na drodze też - no bo jak mogłeś zwrócić uwagę jakiemuś "burunowi"?

majkel
25-11-08, 12:25
a ja ostatnio mrugnąłem do kolesia z naprzeciwka że oślepia to mi na stałe długimi po oczach zaświecił

a ty jak mu mrugnąłeś to pewnie go nie oślepiłeś..... dobrze że nie był ci dłużny

pirat
25-11-08, 17:09
napisal ze mu mrugnal a nie zaswiecil na stale, informowal ze go oslepia, a tamten idiota na stale mu wlaczyl, tak to jest z dzisiejszymi ludzmi... jak wracam z warszawy do domu popoludniem to ciagle napotykam idiotow ktorzy maja zle ustawione xenony i od tylu laduja w lusterka. Wkladanie xenonow w zwykle lampy, niech bedzie, ale dobrze to wyreglowac! aby nie oslepialo innych. a tak to najwiecej burakow jest w starszych bmw z okraglymi kloszami, i w golfach...... mk2 i mk3.. a i jeszcze jakis cudak sie trafil w tranzicie co oswietlal samochodoem dachy.. buractwo i nic wiecej, w dupie maja innych kierowcow i ich swiat konczy sie na czubku wlasnego nosa.

jjurgiel
25-11-08, 22:35
a ty jak mu mrugnąłeś to pewnie go nie oślepiłeś..... dobrze że nie był ci dłużny

no to widzę że zrozumiałeś przesłanie

qmax
26-11-08, 00:02
Sam mam Xenony na zwykłych lampach i muszę przyznać że faktycznie rażą. Porównywałem z Xenonem na soczewkach u kumpla i niestety różnica jest kolosalna. Przede wszystkim na dokładanych nie ma tzw. odcięcia i zastanawiam się czy nie założyć zwykłych żarówek. Z perspektywy czasu widzę że to był zbędny wydatek.

Piast87
26-11-08, 00:10
volvo, nissan robi fabrycznie xenony na lampach bez soczewek więc nie może być tak źle :P
ja mam bixenon 6000 na fabrycznych lampach, byłem to ustawić na stacji diagnostycznej, co jakis czas przemyje lampe i nie zauważyłem żeby coś biło nie tak :)

majkel
26-11-08, 02:02
no to widzę że zrozumiałeś przesłanie

Zrozumiałem doskonale. Co miał chłop zrobić, nawet jeśli już faktycznie miał źle wyregulowane lampy, po tym mrugnięciu? Wyłączyć? Czy może zatrzymać się na poboczu i założyć żarówki?
Ja takie gesty odbieram jako złośliwość i odmruguję.

Od upominania i karania jest policja.

jjurgiel
26-11-08, 09:19
Od upominania i karania jest policja

a dupa od srania, niestety dalej nie rozumiesz ale ja nie jestem od wyjaśniania.

pirat
26-11-08, 10:28
chodzi o to ze jest poinformowany o tym ze oslepia, bo moze nikt inny mu nie mrugal, bo kiedys spotkal sie wczesniej z czyms takim ze wlasnie ktos mu dal dlugimi, i jasniepan nie wiedzial ale zostal poinformowany, a ze burak jakich nie malo na tym swiecie to mu "podziekowal" za poinformowanie oslepiajac go na stale. Swoja droga przy takiej sytuacji to ja bym postaral sie zeby go przytrzec a w tlumaczeniach dla policji "non stop mnie oslwpieal nawet jadac na swiatlach mijania" policja spojzy ze ma xenony i nie bedzie potrzeby szukania winnego. A jak juz jasniepan jest poinformowany to mogl nic nie robic w danej chwili a pozniej w domu wywalic to dziadostwo albo jechac na stacje diagnostyczna na popoprawienie. i to nie jest upominanie tylko infomowanie. a tak wogole to jak bym mial bardzo zly dzien, to po takiej sytuacji zawrocil bym jak najszybciej w miare mozliwosci, jechal za osobnikiem spisujac numery rejestracyjne. telefon na policje i mimo ze nienawidze konfidentow to i tak bym ich ponformowal o calej sytuacji.

a co do samochodow ktore maja fabrycznie xenony bez soczewek to zapewne ich lampy sa budowane w ten sposob aby przystosowac je do nich i aby nie walily po niebie.

kupeja_style
26-11-08, 11:53
volvo robiło xenony na lampach bez soczewek, teraz juz robi na soczewce.. ;)

Ven
06-05-11, 23:14
Zrozumiałem doskonale. Co miał chłop zrobić, nawet jeśli już faktycznie miał źle wyregulowane lampy, po tym mrugnięciu? Wyłączyć? Czy może zatrzymać się na poboczu i założyć żarówki?
Ja takie gesty odbieram jako złośliwość i odmruguję.

Od upominania i karania jest policja.

No niestety jesteś w ciężkim błędzie. Policja nie daje rady bo jest takich ludzi za dużo. Różnorakich buraków, kierowców niedzielnych toteż innych kapeluszników i kobiety upominam mrugnięciem światłami średnio 25x dziennie za różne przewinienia drogowe, większość oczywiście dotyczy zupełnie nie włączonych świateł (temat pt. "bo przecież jest wiosna i świeci słońce"). Wczoraj np. wyprzedza koleś na 3ciego autem w kolorze asfaltu o godzinie 18 lecąc 100km/h w mieście...bez nawet świateł postojowych. Szlag mnie czasem trafia.